
Foto: Pixabay
Što kažete na cheesecake koji ima okus kakav ne zaboravljate? Ovaj recept spaja nježni kvark sir, vaniliju i hrskavi crumble a rezultat je sočan, voćni i neodoljivo ukusan.
Jednostavan za napraviti i garantirano vaš novi omiljeni kolač. Zabavite se pečenjem i uživajte.
Sastojci:
- 300 g brašna, plus malo za posipanje
- 175 g hladnog maslaca
- 300 g šećera
- 750 g kvark sira
- 5 jaja
- 1 paket praška za puding od vanilije
- 1 limun (korica)
- 250 g crvenog džema (npr. od malina)
- Sol
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za pečenje (promjera 26 cm) namastite i pospite brašnom. Maslac narežite na veće komade pa ga stavite u zdjelu s 300 g brašna i 150 g šećera. Dodajte prstohvat soli i 1 jaje te kukom za tijesto ručnog miksera izradite mrvice.
Stavite polovicu mrvica u kalup, ravnomjerno rasporedite i lagano pritisnite. Mrvicama nemojte samo obložiti podlogu, već ostavite i rub visok 3 cm okolo. Zatim na podlogu stavite pekmez i rasporedite ga. U zdjelu stavite kvark, 150 g šećera, prašak za puding i limunovu koricu te izmiješajte pjenjačom. Postupno dodajte 4 jaja. Rasporedite smjesu preko džema i zagladite. Preostale mrvice pospite preko sloja kvarka kao preljev.
Stavite kolač u pećnicu i pecite oko 50 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte aluminijskom folijom da ne porumeni previše. Na kraju ostavite gotov cheesecake da se ohladi oko 10-15 minuta u ugašenoj pećnici s malo otvorenim vratima. Zatim ga izvadite i pažljivo olabavite rub kalupa. Po želji možete cheesecake prije posluživanja posuti s malo šećera u prahu ili svakom komadu dodati malo šlaga.
Uz ova 3 savjeta svaki će cheesecake biti savrše
Zaštitite cheesecake da se ne uruši
Kako bi spriječili kolač da se uruši, profesionalci se oslanjaju na pečenje u fazama. Kolač se vadi iz pećnice nakon 30 minuta da odleži oko pet minuta. Zatim se vraća unutra na deset minuta – a zatim se opet vraća van na pet minuta. Cijeli postupak ponovite tri puta. Na ovaj način se učvršćuje iznutra prema van. Za ovu metodu treba vam dosta strpljenja, ali kolač će biti rahli i čvrst.
Cheesecake bez pukotina
Ako vaš cheesecake izlazi iz pećnice s pukotinama, to je zato što ste ga prebrzo izvadili iz pećnice. Pazite da ne bude izložen prevelikim promjenama temperature tijekom pečenja. Kada istekne vrijeme pečenja, ugasite pećnicu i ostavite da odstoji 30 minuta s malo otvorenim vratima pećnice.
Ideje za preljeve
Osim mrvicama (napravljenim od maslaca, brašna i šećera), gotov cheesecake možete premazati i ukusnim pekmezom od jagoda, posuti ga šećerom u prahu ili dodati malo šlaga. Ako volite nešto egzotičnije, možete se odlučiti za npr. mrvice od kokosa. Kao preljev dobre su i konzervirane marelice.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
Sumnjivac priveden
Najmanje šestero ozlijeđenih u pucnjavi na Floridskom državnom sveučilištu
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Proljetni vjetrovi zovu u ribolovne avanture
Košarka
Zaključci sa skupštine
ABA liga već se ujesen širi na do 20 klubova
Hrvatska
bez hrane i lijekova
U domu za starije u Rupi inspekcija dan prije utvrdila cijeli niz nepravilnosti
Sci-Tech
Na egzoplanetu K2-18b
Znanstvenici našli dokaze za mogući izvanzemaljski život
Zadar
SNAŽAN VJETAR
[FOTO] Jugo odnijelo dio krova trgovinskog centra
Županija
Naselje u sastavu Općine Poličnik
MISTO MOJE (17) Visočane s bogatom i burnom poviješću, otvaraju se turizmu
Zadar
Sporna cesta
Gradonačelnik odgovorio stanarima Ulice M. Krleže: Svojatanje te čestice je protuzakonito
Nogomet
odluka komisije hns-a
PALA ODLUKA Sinovčić i Buljat više se nemaju pravo kandidirati za predsjednika županijskog nogometnog saveza
Crna Kronika
divljanje u prometu