![Fantastični recepti za savršen ljetni doručak](https://zadarskilist.novilist.hr/wp-content/uploads/2024/04/zobene-pahuljice-792x495.jpeg)
Foto: iStock/NL
Ljeto je savršeno vrijeme za uživanje u laganim, osvježavajućim i zdravim doručcima koji će vas zasititi i dati vam energiju za cijeli dan. Sezonsko voće i povrće, zajedno s drugim hranjivim sastojcima, čine idealne kombinacije za ljetne doručke.
Donosimo vam tri recepta koji su jednostavni za pripremu, zdravi i prepuni okusa.
Smoothie bowl s bobičastim voćem i chia sjemenkama
Sastojci:
- 1 šalica zamrznutih jagoda
- 1 šalica zamrznutih borovnica
- 1 banana
- 1 šalica bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žlica meda ili agavinog sirupa (po želji)
- Svježe voće za ukrašavanje (npr. jagode, borovnice, maline)
- Granola ili orašasti plodovi za ukrašavanje
Priprema:
U blenderu pomiješajte zamrznute jagode, borovnice, bananu, bademovo mlijeko i chia sjemenke. Blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte med ili agavin sirup po želji za dodatnu slatkoću. Prelijte smoothie u zdjelu. Ukrasite svježim voćem, granolom ili orašastim plodovima po izboru.
Avokado tost s rajčicama i jajima na oko
Sastojci:
- 2 kriške integralnog kruha
- 1 zreli avokado
- Sok od pola limuna
- Sol i papar po ukusu
- 1 rajčica, narezana na kriške
- 2 jaja
- Maslinovo ulje za prženje
- Svježi začini (npr. bosiljak ili peršin) za ukrašavanje
Priprema:
Tostirajte kriške integralnog kruha do zlatno-smeđe boje. U zdjelici izgnječite avokado vilicom, dodajte sok od limuna, sol i papar te dobro promiješajte.
Namažite avokado smjesu na tostirane kriške kruha. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite jaja na oko dok bjelanjci ne postanu čvrsti, a žumanjci ostanu mekani.
Na tost s avokadom dodajte narezane rajčice, a zatim stavite pržena jaja na vrh.Ukrasite svježim začinima po želji i poslužite odmah.
Quinoa salata s lubenicom i feta sirom
Sastojci:
- 1 šalica kuhane quinoe
- 2 šalice kockica lubenice
- 1 šalica nasjeckanog krastavca
- 1/2 šalice feta sira, izmrvljenog
- 1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
- 2 žlice svježeg nasjeckanog mente
- Sok od 1 limete
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
Kuhanu quinou ostavite da se ohladi. U velikoj zdjeli pomiješajte ohlađenu quinou, kockice lubenice, nasjeckani krastavac, feta sir, crveni luk i svježu mentu.
U maloj zdjelici pomiješajte sok od limete, maslinovo ulje, sol i papar. Prelijte preko salate i dobro promiješajte. Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Ljetni doručci trebaju biti lagani, osvježavajući i zasitni kako bi vas pripremili za tople dane. Ovi recepti kombiniraju sezonske sastojke koji su ne samo ukusni već i zdravi.
najnovije
najčitanije
Zadar
dvije projekcije
Kino Zona ove nedjelje donosi gostovanje Sare Jurničić uz Srce Sarajeva
Svijet
osmero uhićeno
Nastavljaju se širiti neredi u Britaniji nakon dezinformacija na društvenim mrežama
Scena
slavna pjevačica
Britney Spears uskoro dobiva biografski film
Zadar
diklo
Na Dan domovinske zahvalnosti koncert klape Leut
Ostali sportovi
1. Streličarske igre
Zadarski streličari nastupili na humanitarnom turniru u Sisku
Crna Kronika
prije dva dana
S područja Zadra nestala 15-godišnjakinja
Županija
pomoć crvenog križa
Romi u Smokoviću: ’Hvala na odjeći i hrani, ali nama su najpotrebnije mobilne kućice’
Crna Kronika
u tijeku istraga
Zbog sumnje na izazivanje požara u Smokoviću uhićena jedna osoba! Poznate i posljedice buktinje
Crna Kronika
stresna situacija
Na putu do Zadra nakon 200 kilometara shvatili da su kćer ostavili na odmaralištu
Ostali sportovi
oi u parizu