Foto: Pexels
Pita od jagoda i rabarbare odličan je spoj slatkog i kiselkastog.
Prhka kora ispunjena sočnim jagodama i pikantnom rabarbarom, idealno je uravnotežena i puna okusa, a paše pogotovo tijekom toplih ljetnih dana.
Možete ju poslužiti toplu sa sladoledom ili ohlađenu u hladnjaku.
Sastojci
Za koru:
- 300 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 225 g neslanog maslaca, hladnog i narezanog na kockice
- 6–8 žlica ledene vode
Za nadjev:
- 600 g svježe rabarbare, nasjeckane (komadi od oko jedan cm)
- 250-300 g svježih jagoda, oguljenih i prepolovljenih
- 200 g kristalnog šećera
- 50 g smeđeg šećera
- 30g kukuruznog škroba
- 1/4 žličice soli
- 1 žlica soka od limuna
- pola žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica maslaca, narezanog na male komadiće
Za vrh pite:
- 1 jaje, razmućeno (za premazivanje)
- 1 žlica šećera (po želji, za posipanje)
Priprema
Prvo napravite koru za pitu, tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati brašno, sol i šećer. Umiješajte maslac dok smjesa ne postane nalik grubim mrvicama. Dodajte ledenu vodu, jednu po jednu žlicu, dok se tijesto ne sjedini. Podijelite tijesto na pola, zamotajte u plastičnu foliju i ohladite najmanje jedan sat.
Potom, pripremite nadjev, tako što ćete u velikoj zdjeli pomiješati rabarbaru i jagode sa šećerima, kukuruznim škrobom, soli, limunovim sokom i vanilijom. Ostavite da odstoji 10-15 minuta.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jednu polovicu tijesta i stavite ga u kalup za pitu promjera 23 cm. Odrežite višak tijesta po rubovima.
Žlicom stavite nadjev od voća u koru i pospite malim komadićima maslaca.
Razvaljajte drugo tijesto i stavite ga preko nadjeva (ili narežite na trakice za rešetkasti vrh). Odrežite višak i stisnite rubove. Premažite gornju koru jajetom i pospite krupnim šećerom, ako želite.
Zagrijte pećnicu na 200°C. Stavite pitu na lim za pečenje kako biste uhvatili tekućinu i pecite 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 °C i pecite dodatnih 35–40 minuta, dok kora ne postane zlatnožuta.
Pustite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja kako bi se nadjev stegnuo.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
odgovor srbijanskom ministru
Ministarstvo branitelja poslalo poruku Srbiji: “Prestanite sanjati san o velikoj Srbiji”
Zadar
pet vijesti dana
PREGLED DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Hrvatska
HANFA BLAGA
Bivša ministrica zbog nezakonitog trgovanja dionicama Podravke kaženjena samo upozorenjem
Zadar
sajam i humanitarna akcija
Učenici Medicinske škole u više su navrata humanitarnim akcijama pokazali veliko srce, sada je red na nama
Hrvatska
vanjski poslovi
VERBALNA AGRESIJA Grlić Radman oštro osudio izjave iz Srbije
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem
Liječnik Makedonac napustio otok, Ižani opet bez svog liječnika
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
educiranje i informiranje