
Foto: Pixabay
PEČENA JAJA S KUMINOM I KURKUMOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 5 minuta pripreme, 35 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- žlica maslinovog ulja
- četvrtina šalice sitno nasjeckanog luka
- polovina žličice mljevenog kumina
- četvrtina žličice mljevene kurkume, podijeljene
- polovina šalice narezanih rajčica
- polovina žličice soli i papra
- 4 jaja
Priprema: Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri, dodajte luk, kumin i polovinu kurkume oko 10 minuta ili dok luk ne postane proziran. Dodajte rajčice i pola soli i papra, pirjajte oko 5 minuta ili dok rajčice ne počnu mekšati.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pirjane rajčice rasporedite u četiri zdjelice, u svaku zdjelicu dodajte jaje, po vrhu pospite preostalu kurkumu, sol i papar.
Pecite u pripremljenoj vodenoj kupelji od 20 do 25 minuta ili dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci ostanu još malo tekući.
PALAČINKE S JAJIMA, SIROM I ŠPINATOM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 20 minuta kuhanja
Sastojci za 4 porcije:
Palačinke:
- 2 jaja
- četvrtina žličice soli
- šalica (250 ml) brašna za sve namjene
- šalica (250 ml) mlijeka
- 2 žlice biljnog ulja
- ulje ili maslac za pečenje
Kajgana:
- 8 jaja
- žlica vode
- četvrtina žličice soli
- četvrtina žličice papra
- žlica maslaca
- 250 g listova špinata, grubo nasjeckanih
- 125 g nasjeckanog sira cheddar
Priprema: Od sastojaka za palačinke umutite glatko tijesto koje bi trebalo biti konzistencije gustog vrhnja. Po ovom receptu napravit ćete od 10 do 12 palačinki, ali trebat će vam 8. U srednjoj posudi umutite jaja, vodu, sol i papar dok se ne sjedine.
U velikoj tavi otopite maslac na srednje niskoj temperaturi. Ulijte smjesu od jaja. Pustite da se kratko peče bez miješanja.
Kad se jaja počnu stvrdnjavati, nježno miješajte po dnu i po stijenkama tave dok se ne počnu stvarati mekani skuti.
Kuhajte oko 3-4 minute dok jaja ne budu čvrsta koliko želite. Maknite tavu s vatre i umiješajte špinat i sir. Kajganu rasporedite na 8 palačinki, zamotajte i servirajte.
OBLAK JAJA
Težina: jednostavno
Vrijeme: 15 minuta pripreme, 10 minuta pečenja
Sastojci za 4 porcije:
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 60 g ribanog parmezana
- 2 kriške slanine, pečene i izmrvljene
- žlica sitno nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema: Zagrijte pećnicu na 220 °C. Odvojite jaja, stavite bjelanjke u veliku zdjelu, a svaki žumanjak u malu zdjelu. Mikserom tucite bjelanjke i sol dok ne dobijete čvrsti snijeg. Umiješajte sir, slaninu i vlasac.
Žlicom rasporedite 4 hrpe na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Napravite duboku udubinu u sredini svakog humka. Pecite od 6 do 8 minuta ili dok ne porumeni i ne stegne se. U svaku udubinu stavite žumanjak. Pecite od 3 do 5 minuta ili dok se žumanjci ne ispeku po ukusu.
MINI FRITAJE SA ŠUNKOM I SIROM
Težina: jednostavno
Vrijeme: 10 minuta pripreme, 15 minuta pečenja
Sastojci za 8 porcija:
- 6 jaja
- žlica Dijon senfa
- 175 g sitno nasjeckane šunke
- 125 g nasjeckanog sira cheddar
- 60 g sitno nasjeckanog mladog luka
- 1 manja rajčica, očišćena od sjemenki i narezana na kockice
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 °C. Umutite jaja sa senfom. U zasebnoj zdjeli pomiješajte šunku sa sirom, mladim lukom i rajčicom. Ravnomjerno podijelite na 24 namašćena kalupa za muffine.
Izlijte smjesu jaja preko vrha. Pecite od 15 do 18 minuta ili dok se jaja ne stvrdnu. Ohladite 5 minuta. Poslužite toplo ili potpuno ohlađeno.
najnovije
najčitanije
Svijet
NIZ PROBLEMA
Duga povijest zdravstvenih problema pape Franje
Tenis
TENISKI REZULTATI
Pobjeda Dodiga i Bhambrija, Đoković i Verdasco također u četvrtfinalu
Svijet
NJEMAČKI KANCELAR
Scholz na pariškom sastanku: EU i SAD ne smiju biti podijeljeni u pregovorima
Nogomet
londonski klub
Arsenal kažnjen sa 65.000 funta
Hrvatska
NAJVAŽNIJI ISPIT
Državnu maturu prijavilo 28.370 pristupnika
Zadar
lokalni izbori
ANKETA Koga vidite kao sljedećeg gradonačelnika Zadra?
Scena
ZADAR TUGUJE
Članovi SMF-a o iznenadnoj smrti zadarskog producenta Ivana Grancarića
Županija
Iza ponoći
Umjeren potres pogodio područje oko Nacionalnog parka Paklenica
Zadar
BEZ PANIKE
Zadarski boksački trener Nikola Marketin o samoobrani: ‘Jako je važno istaknuti da samoobrana…’
Hrvatska
TUŽNA OBLJETNICA