Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Jesenska delicija

Evo što se događa u vašem tijelu ako svakodnevno jedete mandarine

Autor: Life

05.11.2022. 07:10
Evo što se događa u vašem tijelu ako svakodnevno jedete mandarine

Foto: iStock

Jedno od najpopularnijeg jesenskog voća ima brojne benefite za naše zdravlje, ali i ljepotuPostoje određena voća i povrća koje ne pamtimo samo po okusu, već i po osjećaju koji nose sa sobom. Primjerice, kada pomislimo na mandarine, pomislimo na ušuškavanje na sofi, topli čaj i jesensku melankoliju.


Nije ni čudo što se s početkom hladne sezone ne možemo zasititi ovog narančastog voća. Ali što se događa ako jedete mandarine svaki dan?


Vaša koža počinje blistati


Mandarine su bogate vitaminom C, koji pomaže vašoj koži da formira novo vezivno tkivo. Također osiguravaju provitamin A i selen koji pospješuju obnovu stanica i čine ten svježijim i mladolikim.


Vaš imunološki sustav i kosti bit će ojačani
Spomenuti vitamin C ne koristi samo koži, već i našem imunološkom sustavu. Također sprječava bolesti i podiže raspoloženje. Već samo jedna mandarina pokriva 43 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, kalcij sadržan u agrumu također apsorbira naše tijelo i jača kosti.


Lakše mršavite


Mandarine su idealan međuobrok – sadrže samo 50 kalorija na 100 grama. Za usporedbu, mala pločica mliječne čokolade sa samo 40 grama već u prosjeku sadrži 214 kalorija. Osim toga, u bijeloj koži ispod ljuske nalazi se nobiletin, koji obično uklanjamo. Ali ne bi trebali jer ova tvar pospješuje sagorijevanje masti i može pomoći pri mršavljenju. 


Mandarine su sjajne, ali ipak oprez!


U usporedbi s klementinama, mandarine su vrlo kisele. A kiselo voće može dovesti do problema sa spavanjem, osobito ako ga konzumirate kasno navečer. Osim toga, iako su mandarine s kalorijskog gledišta pogodne za konzumaciju u velikim količinama, previše vitamina C može u najgorem slučaju dovesti do probavnih smetnji. Ako ste osjetljivi,  jednostavno morate sami vidjeti koliko agruma vaše tijelo najbolje podnosi.