ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

“KALORIJSKA GUSTOĆA”

Evo na što pripaziti ako želite smršavjeti bez velikih odricanja

19.10.2022. 18:30
Evo na što pripaziti ako želite smršavjeti bez velikih odricanja

Foto: PexelsDa li ste ikada čuli za gustoću kalorija ili gustoću energije? To je količina kalorija u hrani po jedinici težine. Obično se označava kao kcal na 100 grama. Koja je korist od toga da to znamo? Za unos manje kalorija i poticanje mršavljenja bez previše napora. Da pojasnimo koncept, uzmite u obzir da 100 grama keksa ima prosječnukalorijsku gustoću od 400 kcal, dok 100 grama rajčice ima kalorijsku gustoću od oko20 kcal. Dakle, iako je težina ista, kalorije se jako razlikuju.


Zapravo, hrana s visokom gustoćom kalorija, za istu težinu, sadrži puno višekalorija od hrane s niskom gustoćom kalorija, a koja ima tendenciju da bude manje masna i bogatija je vodom i vlaknima. Da ne spominjemo da, u usporedbi s visokokaloričnom hranom, brže zasićuje, smanjujući osjećaj gladi, jer više “puni” želudac.


Dakle, jedući više niskokalorične hrane, možemo bez napora smanjiti unos kalorija.
Što je onda načelo takozvane volumetrijske dijete: zapravo, cilj joj je osigurati da želudac, unosom velikih količina niskokalorične hrane, ali s velikim volumenomi snagom zasićenja, najprije može postići osjećaj sitosti. Ali budite oprezni da hranu s visokom gustoćom kalorija ne smatrate nužno nezdravom, to ovisi o vrsti hrane. Stoga ih ne treba potpuno isključiti, već ih konzumirati rjeđe i u smanjenim količinama.


Kada možemo govoriti o niskoj kalorijskoj gustoći neke namirnice?


  • Kalorijska gustoća ispod 0,6 kalorija/g vrlo je niska: To je, primjerice, slučaj s voćem i povrćem bez škroba.
  • Kalorijska gustoća je niska unutar 1,5 kcal/g, kao u slučaju škrobnog voća i povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki, nemasnog mesa, ribe.
  • Između 1,5 i 4 kcal/g kalorijska gustoća je srednja: to je slučaj nemasnog mesa i integralnog kruha, sireva i sladoleda.
  • Hrana s više od 4 kcal/g ima visoku gustoću kalorija: To je slučaj, na primjer, s bijelim kruhom, čokoladom, suhim voćem, grickalicama.