Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prosperitet i uspjeh

Drvo žada: zašto se smatra biljkom sreće i kome ga pokloniti

Autor: Šarlota Brnčić

27.12.2022. 07:53
Drvo žada: zašto se smatra biljkom sreće i kome ga pokloniti

Foto: Pexels

Osim što je lijepa sobna biljka, ima i osobinu koja ju čini još posebnijomCrassula ovata, obično zvana biljka novca ili drvo od žada, sočan je zimzeleni grm s debelim lišćem i malim rupama u obliku zvijezde.


Podrijetlom iz Južne Afrike i Mozambika, drvo žada jedna je od najpopularnijih i uzgajanih sobnih biljaka na svijetu.


Karakteriziraju ga atraktivni zaobljeni, mesnati, sjajni listovi zelene boje žada. Neke sorte također mogu razviti crvenu nijansu oko rubova lišća ako je biljka izložena visokim razinama sunčeve svjetlosti.
Osim toga, biljka može proizvesti male bijele ili ružičaste cvjetove pod pravim uvjetima tijekom zime.


No, ne znaju svi da drvo žada osim što je lijepa sobna biljka ima i osobinu koja ga čini još posebnijim.


Zapravo, osobito u Aziji, smatra se sretnom biljkom i sposobnom aktivirati određene financijske energije.


Prema tradiciji, njezini živahni zeleni listovi simboliziraju rast i obnovu, upravo zato što su vrlo slični novčićima od žada, simbolu bogatstva i blagostanja.


Također, tijekom kineske Nove godine biljke se stavljaju nadomak papira o dionicama i investicijskih certifikata kao dobar predznak za narednu godinu.


Iz tog razloga, biljka se često daje kao dar poduzetnicima, koji će je zatim postaviti blizu ulaza u svoje tvrtke kako bi privukli prosperitet i uspjeh.


Opet, prema Feng Shui praksi, stablo žada treba postaviti istočno kako bi donijelo obiteljski sklad, zdravlje, pokretanje projekata i akademske aktivnosti, dok bi ga trebalo postaviti na jugoistok za sreću i bogatstvo.


Umjesto toga, treba ga staviti na sjever za kreativnost i sreću djece i na kraju na sjeverozapad za sreću mentora, učitelja i suradnika.


Zaključno, drvo od žada pokazalo se savršenim poklonom za prijatelja i, prema tradiciji, ako biljka procvjeta onda simbolizira veliko prijateljstvo, sreću i blagostanje.