Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jača imunitet

Dragocjena biljka spas je u slučaju prehlade, kašlja i grlobolje

Autor: Šarlota Brnčić

26.12.2022. 07:19
Dragocjena biljka spas je u slučaju prehlade, kašlja i grlobolje

Foto: Pixabay

Ima jaka imunostimulirajuća, antibiotska, protuupalna i antibakterijska svojstvaEhinaceja je višegodišnja zeljasta biljka koja dolazi iz Sjeverne Amerike, poznata po svojoj ljepoti i imunostimulirajućim svojstvima, korisnim za jačanje imunološkog sustava.


Već su američki Indijanci oblozima i utrljavanjem od ehinaceje liječili rane i opekline kože, ali i najčešće simptome prehlade poput kašlja i grlobolje.


Najdragocjeniji dio ove biljke je njezin korijen, bogat polisaharidima, flavonoidima, cikoričnom kiselinom i eteričnim uljima.
Ovi elementi biljci daju jaka imunostimulirajuća, antibiotska, protuupalna i antibakterijska svojstva.


Posebno je cikorična kiselina vrlo učinkovito prirodno antivirusno sredstvo koje jača tjelesne barijere protiv vanjskih virusnih i bakterijskih napada.


Redovito uzimanje ekstrakta ehinacee znači prevenciju prehlada, infekcija i svih onih patologija kojima je tijelo više izloženo u razdobljima većeg stresa ili slabljenja imunološkog sustava.


Osim kao dekociju za unutarnju upotrebu, ehinacea se može nanositi na kožu u obliku masti za liječenje rana, afti, čireva, dermatitisa i pospješuje zacjeljivanje tkiva.


Za blagotvornu dekociju potrebno vam je:


  • 1 žlica nasjeckanog korijena ehinaceje
  • 1 šalica vode

Priprema: Stavite korijen i hladnu vodu u lonac i dovedite do vrenja. Kuhajte nekoliko minuta, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte jednom dnevno zasladivši medom.


Ova biljka ima nekoliko kontraindikacija:


  • svatko tko boluje od autoimunih bolesti ili uzima lijekove za supresiju imuniteta (npr. transplantirani pacijenti) mora ju apsolutno izbjegavati, s obzirom na njezino imunostimulirajuće djelovanje
  • svi s alergijama na biljke iz obitelji Asteraceae moraju se suzdržati od uzimanja ove biljke
  • također se ne preporučuje korištenje ako ste trudni ili dojite