Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za detox

Guarana: biljka energizirajućeg učinka sličnog kofeinu

Autor: Šarlota Brnčić

25.12.2022. 09:53
Guarana: biljka energizirajućeg učinka sličnog kofeinu

Foto: Shutterstock

Osim stimulirajućeg i tonizirajućeg učinka, ovo voće ima i diuretska svojstvaMeđu najpoznatijim svojstvima guarane, biljke koja potječe iz Južne Amerike i dolazi iz područja amazonske prašume, je stimulirajući učinak koji je doveo do njezine upotrebe u prirodnim dodacima prehrani i energetskim pićima.


U divljini se biljka razvija u obliku stabla, čija visina može doseći 10 metara, a kultivirana, ne prelazi 3 metra.


Glavna karakteristika i svojstvo ovog voća tiče se njegovih energizirajućih učinaka po kojima je potpuno sličan kofeinu te se stoga može ubrojiti među prirodne energetske napitke, ali s puno sporijim otpuštanjem u organizmu što produljuje njegovu učinkovitost.
To bi stoga također pomoglo vještinama pamćenja te pozornosti i koncentraciji.


Osim stimulirajućeg i tonizirajućeg učinka, ovo voće ima i diuretska, kardiotonična i antioksidativna svojstva.


Također se smatra korisnim u slučaju zatvora i za detoksikaciju crijevnog sustava.


Na tržištu postoje razna energetska pića koja sadrže guaranu i druge stimulativne tvari, ali treba biti oprezan, jer mogu dovesti do ortostatske nepodnošljivosti, odnosno otežanog ustajanja, gubitka svijesti ili mučnine, vrtoglavice, zamagljenog vida, popraćenog blagim smanjenje tlaka i povećanje pulsa.


Ovi simptomi nestaju ako se piće prestane piti, ali su mogući u slučaju velike konzumacije (4 ili 5 limenki dnevno).


Budući da bi djelovalo na krvni tlak, posebice podizanjem niskog, njegova se uporaba proširila i kao stimulans spolne želje, ali oprez jer potiče mokrenje i adstringent je.


Ne znaju svi da ova tvar ima stimulirajući učinak na središnji živčani sustav, zbog čega u malim dozama može ublažiti osjećaj gladi i stoga pomoći onima koji su na dijeti.


Čini se da djeluje i na proces otpuštanja masnoće u krv, zbog čega se uzima u obliku suplemenata, pojedinačno ili zajedno s drugim tvarima.


Kontraindikacije guarane


Općenito se ne preporučuje djeci i osobama koje boluju od hipertireoze.


S obzirom na izrazito stimulativno djelovanje, derivati ​​ove biljke mogu, primjerice, pogoršati stanje osoba koje pate od tahikardije i lupanja srca, kao i pogoršati stanje osoba koje pate od nesanice ili su vrlo anksiozne.


Preporučene doze


Doza koja se obično preporučuje za dulja razdoblja, isprekidana s 15 dana pauze, iznosi oko 3 grama.


Potrebno je otopiti 1 žlicu praha guarane u pola čaše vode ili voćnog soka i uzimati 1 do 2 puta dnevno, najbolje na prazan želudac.