Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Koristi nijanse

Ova zanimljiva i zdrava dijeta temelji se na bojama voća i povrća. Svaki dan jedete u drugoj nijansi

Autor: Šarlota Brnčić

08.11.2022. 07:04
Ova zanimljiva i zdrava dijeta temelji se na bojama voća i povrća. Svaki dan jedete u drugoj nijansi

Foto: Foto Pexels

Temelji se na nevjerojatnoj raznolikosti šarenih namirnica koje nam priroda stavlja na raspolaganje



Dijeta u boji koristi nijanse voća i povrća za pročišćavanje našeg tijela.


Temelji se na nevjerojatnoj raznolikosti šarenih namirnica koje nam priroda stavlja na raspolaganje. Možemo ih jesti ne samo zbog primamljivog izgleda, već i zbog njihovih izvanrednih nutritivnih svojstava.


Na temelju boje kore ili pulpe, oni mogu osigurati vitamine koji su dragocjeni za naše zdravlje.


Crvena boja protiv tumora




Konzumacija crveno obojenih namirnica vrlo je jednostavna jer su mnoge već sastavni dio mediteranske prehrane.


Onda samo naprijed za rajčice, jagode, trešnje, crvene jabuke, crvene paprike, radič, lubenice, rotkvice, crvene naranče i ciklu.


Crvena boja hrane posljedica je prisutnosti antocijana i likopena, pigmenata koji pogoduju drenaži tekućine i jačaju krvožilni sustav.


Ove namirnice sadrže vitamin A i vitamin C te imaju snažno antioksidativno djelovanje. Preveniraju rak prostate i kože, bore se protiv starenja i štite zdravlje očiju.


Žuto-narančasta boja za imunološki sustav


Žuto-narančasta pigmentacija signalizira prisutnost beta-karotena, poznatog po svojoj antioksidativnoj moći.


Jača imunološki sustav i sprječava rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. Također je bogata važnim vitaminima skupine A, B, C.


Pozivamo vas na konzumaciju bundeve, mrkve, naranče, mandarine, marelica i kakija.


Drenažna i pročišćavajuća zelena boja


Zelena dijeta temelji se na konzumaciji šparoga, brokule, tikvica, zelene lisnate salate, zelene paprike, kupusa, špinata, artičoka, cikorije, endivije i mahunarki poput boba i graška.


Od aromatičnog bilja dobri su i peršin i bosiljak, dok od voća ne mogu izostati kivi, zelene jabuke i zeleno grožđe.


Ove namirnice pomažu u pročišćavanju krvi potičući limfnu drenažu i jačanje kardiovaskularnog sustava.


Bijela boja protiv kolesterola


Uz bijeli luk, češnjak, poriluk, komorač, celer, cvjetaču, gljive, kestene, sušeno voće, jabuke i kruške moguće je za stolom učinkovito boriti se protiv lošeg kolesterola i arterijske hipertenzije.


Ove namirnice sadrže antoksantine, snažne antioksidanse koji također stimuliraju našu imunološku obranu.


Plavo-ljubičasta boja za cirkulaciju


Nepogrešiva ​​boja patlidžana, borovnica, šljiva, kupina, ribiza, crnog grožđa, smokava, pomaže nam da unesemo važne tvari s antioksidativnim svojstvima.


Točnije, omogućuju vam da se napunite kalijem, antocijanima i resveratrolom, u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i dosadnog problema celulita.


Dijeta u boji: jelovnik


Ovaj režim prehrane predlaže da svaki dan jedete drugu boju. Usredotočujući se na voće i povrće, moći ćete iskoristiti sve nutritivne principe ovih namirnica, s jelovnikom od 1200-1250 kalorija.


Evo primjera za današnji dan, gdje ćemo početi s bijelom bojom:


  • Doručak: čaša poluobranog mlijeka ili staklenka nemasnog jogurta s dvije žlice zobenih pahuljica
  • Međuobrok: kruška
  • Ručak: bijela kuhana riža, 1 tvrdo kuhano jaje, kuhana cvjetača, kruh
  • Međuobrok: komorač
  • Večera: piletina, kuhani karfiol

Svakodnevno pripremati stol pun boja koje nam priroda nudi jamstvo je prevencije i zdravlja, no kao i uvijek, prije nego što krenete na bilo kakvu dijetu, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom i iskusnim nutricionistom.