Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ELIKSIR DOBROBITI

Devet dobrih razloga da počnete više hodati

Autor: Šarlota Brnčić

13.05.2023. 10:19
Devet dobrih razloga da počnete više hodati

Foto: Luka JeličićOno što nas razlikuje od svih ostalih živih bića (osim upotrebe riječi) možda je upravo sposobnost uspravnog položaja i mogućnost simultanih i skladnih pokreta nizom koraka korištenjem nogu i stopala. Pa ipak, možda “razmaženi” lošim modernim navikama i frenetičnim ritmomgrada koji nas “guraju” prema korištenju udobnijih i bržih prijevoznih sredstava, većina nas je izgubila iz vida brojne dobrobiti koje se kriju iza ove jednostavne, i samo naizgled “trivijalna” radnje.


Idite u kupovinu, odvedite djecu u školu… svaki izgovor je dobar za zdravo kretanje! Važno je krenuti, dobrobiti hodanja dat će vam poticaj za ostalo.


Još uvijek niste uvjereni? Toliko je dobrobiti hodanja: ako želite, možemo ih sažeti u 9 dobrih razloga da napustite sjedilački način života i prigrlite dinamičan i aktivan način života:
1. Prevencija dijabetesa 


Svakodnevno hodanje sprječava dijabetes. Nedavna istraživanja potvrđuju da brza dnevna šetnja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 jer utrostručuje povećanje osjetljivosti na inzulin, čak i kod genetski predisponiranih subjekata.2. Poboljšajte svoj seksualni život 


Eksperiment proveden na uzorku žena u dobi od 45 do 55 godina pokazao je da redovita tjelesna aktivnost ne samo da povećava želju, već i poboljšava osjećaj seksualnog zadovoljstva nakon svakog odnosa (uz veliku korist za sklad u paru).


3. Zamjenjuje teretanu


Svakodnevno hodanje dobro je za tijelo, um… i džepove! Da, jer osim uštede na benzinu, ugodna šetnja na otvorenom lako može zamijeniti sat vremena vježbanja u teretani.


4. Smanjuje potrebu za lijekovima


Šetnja dnevno drži doktora podalje. Opet, britansko istraživanje potvrđuje da što su tjedne šetnje dulje i redovitije, to su manje šanse da ćete morati pribjeći uobičajenim lijekovima ili posjetiti liječnika.


Krenite, stoga, u kratke šetnje tijekom tjedna, kada nemate vremena, ali povećajte kilometražu vikendom ili praznikom.


5. Zbogom boli u leđima 


Mislite li da su samo duge fizioterapije ili vrlo skupe masaže učinkovite u borbi protiv bolova u leđima i mišićima?


Čak i fibromijalgija pogađa 4% svjetske populacije i uključuje reumatsku bol u leđima, napetost mišića pa čak i depresiju, a može se suzbiti jednosatnom šetnjom 3 puta tjedno.6. Smanjuje rizik od moždanog udara 


Brza 30-minutna šetnja 5 dana u tjednu sve je što je potrebno za značajno smanjenje rizika od moždanog udara. Prema istraživanju koju je provelo američko Sveučilište Južne Karoline, šanse da vas pogodi apoplektični napad smanjuju se za 40%.


7. Sprečava rak dojke 


Svakodnevno hodanje dobro je za sve, a posebno za žene. Ustvrdila je to skupina istraživača s Yalea koja je proučavala učinke svakodnevnog hodanja na zdravlje uzorka žena oboljelih od raka dojke.


Rezultat je da tjelesna aktivnost povećava šanse za preživljavanje za 45%.


8. Održava um mladim


Hodanje održava tijelo i um mladima. Ovoga puta riječ je o istraživanju talijanskih znanstvenika koji su nakon 4 godine istraživanja provedenog na 749 osoba s problemima pamćenja otkrili da oni koji redovito šetaju na otvorenom imaju puno manji rizik od razvoja demencije.


Razlog može biti taj što tjelesna aktivnost povećava dotok krvi u mozak.


9. Sredstvo za ublažavanje stresa


Osim što je ekonomična i zdrava, umjetnost “hodanja” dobra je za raspoloženje, vrlo je učinkovita antistresna terapija, vraća vrijednosti krvnog tlaka i kolesterola, usklađuje otkucaje srca.