Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Tijelo će vam biti zahvalno

Čudesne namirnice koje čiste jetru

Autor: Mija Dropuljić

19.01.2023. 07:02
Čudesne namirnice koje čiste jetru

Foto: iStockJetra je ključan organ u našem tijelu. Kada konzumirate hranu, ona se razgrađuje u želucu i crijeva različitim enzimima, proteinima i žuči, koje proizvodi jetra.


Jetra služi kao skladište minerala, ugljikohidrata i vitamina. Bavi se svime, od uklanjanja toksina iz vaše krvi do poticanja probave i pohranjivanja vitamina koje vaše tijelo koristi kasnije.


Jetra čisti sve što konzumiramo, stoga je uravnotežena prehrana koja je pogodna za jetru ključna za održavanje zdrave jetre. 
Iz tih razloga uklopite sljedeće namirnice u svoj jelovnik za zdravu jetru.


Pšenična trava: bogata je klorofilom, a klorofil pomaže u uklanjanju otrovnih tvari i podržava zdravu funkciju jetre


Sok od cikle: izvor je nitrata i antioksidansa zvanih betalaini koji pomažu smanjiti oksidativno oštećenje i upalu u jetri, kao i povećati prirodne enzime detoksikacije.


Grožđe: Crno grožđe sadrži mnogo korisnih biljnih spojeva, značajan primjer je resveratrol koji podiže razinu antioksidansa i smanjuje upale. 


Povrće iz skupine krstašica: Povrće poput brokule i prokulica može pomoći u povećanju prirodnih detoksikacijskih enzima jetre, zaštititi je od oštećenja i poboljšati razinu jetrenih enzima u krvi.


Orasi: orašasti plodovi poput oraha jedni su od najkorisnijih za smanjenje bolesti masne jetre. To je zahvaljujući njihovom većem sadržaju antioksidansa i masnih kiselina. Orasi imaju najviše omega-6 i omega-3 masnih kiselina, kao i polifenolnih antioksidansa.