Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Do željene vitkosti

Burpee: idealan trening za sagorijevanje masti

Autor: Šarlota Brnčić

16.03.2023. 08:15
Burpee: idealan trening za sagorijevanje masti

Foto: iStock

Tjera vas da radite na svim mišićima u tijeluBurpee je cjelovita vježba koja jača cijelo tijelo, razvija kardiovaskularnu izdržljivost, omogućuje vam da sagorite puno kalorija i imate vitko tijelo.


Moderna je i vrlo popularna vježba na webu jer je idealna za vježbanje posvuda.


No, čak i ako ju je vrlo jednostavno izvesti, mora se izvoditi pravilnom tehnikom kako bi se izbjegli pogrešni i opasni pokreti za mišiće i zglobove.
Osim toga, to je najbolja vježba za sagorijevanje masti: tjera vas da radite na svim mišićima u tijelu, uključujući srce!


Ako ste uvjereni i motivirani te nemate problema sa srcem, znajte da koristeći samo težinu svog tijela možete postići iznenađujuće rezultate i imati vitku i zategnutu tjelesnu građu.


Sa svakim ponavljanjem radite na grudima, rukama, ramenima, bedrima i trbušnjacima.


Osim toga, puno truda ulažete u svoju mišićnu masu: brojna istraživanja su pokazala da s burpeesom možete sagorjeti više masti nego s bilo kojom vježbom koju možete izvesti u teretani.


Stoga vam pomaže ubrzati metabolizam.


Za ispravnu izvedbu slijedite naše upute:


  • Silazna faza: savijte noge kao da ćete ići u čučanj, spustite dlan ruke na tlo s ravnim leđima i stražnjicom unazad.
  • Pokušajte držati pete na tlu. Težina tijela mora pasti na pete, a stopala moraju ostati na tlu.
  • Zabacite noge unazad aktivirajući mišiće trbušnog pojasa i došavši u plank poziciju. Vrlo je važno stegnuti trbušne mišiće i gluteuse kako biste izveli pravilan plank položaj.
  • Ponovno spojite noge tako da stopala izmaknete izvan ruku i držite leđa ravno.
  • Skok u vis: ako niste baš uvježbani ili nemate koordinaciju, možete raditi burpee izbjegavajući završni skok. Ako ste, pak, u dobroj formi, sasvim je u redu da ga dodate, ali budite oprezni kada se spuštate: držite noge savijene da ne ozlijedite leđa.

Kontraindikacije


Konkretno, može postojati rizik od ozljeda, pogotovo ako tek počinjete s treninzima ili ako vaša fizička kondicija nije baš najbolja.


U tim slučajevima preporučljivo je obratiti pažnju, posebno na gležnjeve, koljena, leđa i ramena.


Ako postoje poremećaji mišićno-koštanog sustava, osobito u vratnom i lumbalnom dijelu, burpee bi mogao pogoršati situaciju.


Postoje i neki čimbenici rizika za ozljedu, a među njima su prekomjerna tjelesna težina, već postojeći poremećaji mišića, kostiju ili ligamenata, loše zagrijavanje mišića i umor.


Zapravo, ove vježbe zahtijevaju puno energije, pa ako ste umorni prije početka, riskirate neispravno izvođenje vježbe i zauzimanje nepravilnih položaja koji bi mogli utjecati na određene dijelove tijela, poput gležnjeva i koljena, na primjer.


Stoga bi bilo poželjno prije nego započnete s ovom vježbom porazgovarati sa svojim liječnikom (osobito ako patite od zglobno-mišićnih poremećaja) ili imati stručno mišljenje o tome kako je pravilno izvoditi.


Na taj način se smanjuje rizik od ozljeda ili pogoršanja neoptimalne fizičke slike.