Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Žlijezda koja utječe na vašu liniju

Brinete se za svoje zdravlje? Otkrivamo kako uz dobru prehranu očuvati štitnjaču

Autor: Life

09.03.2023. 07:55
Brinete se za svoje zdravlje? Otkrivamo kako uz dobru prehranu očuvati štitnjaču

Foto: iStock

Izgubiti višak kilograma nije teško ako pravilnom prehranom održavate pravilan rad ove bitne žlijezdeŠtitnjača je često odgovorna za naše debljanje ili mršavljenje. To je zato što ona proizvodi hormone koji reguliraju metabolizam. U slučaju slabijeg rada, primjerice, naš metabolizam se usporava. Rezultat takvog procesa je da se debljamo. Suprotna stvar se događa kada je rad štitnjače preaktivan. Pravilnom prehranom, međutim, lako se može utjecati na rad štitnjače i potaknuti sagorijevanje masti. Ali naravno, za to biste se trebali i dovoljno kretati.


Naravno vrijedi upozorenje da ako već bolujete od bolesti štitnjače, ovi savjeti nisu nužno za vas. U tom slučaju prvo potražite savjet svog liječnika!


Za zdravu štitnjaču u svoju prehranu ugradite puno proteina (na primjer iz mesa, ribe, mahunarki ili mlijeka), joda (na primjer u lososu, skuši, ali i u mlijeku i mliječnim proizvodima), zelene superhrane (kao što je špinat) i dobrih masnih kiselina (npr. od ribe, orašastih plodova, biljnih ulja, avokada, tamne čokolade).
S druge strane, izbjegavajte previše šećera i grickalice. Bez međuobroka metabolizam, a time i štitnjača mogu se smiriti između glavnih obroka. Previše šećera paralizira štitnjaču zbog viška inzulina u tijelu.


Kao što je ranije spomenuto, tjelovježba je jednako važna kao i prehrana za rad štitnjače. Redovito umjereno vježbajte (ovdje ne treba pretjerivati) ili idite u šetnje na svježem zraku. To održava hormone u ravnoteži i rasterećuje štitnjaču.


A ima li neka posebna namirnica koja je štetna za štitnjaču? Prema mišljenju poznate fitness trenerice Jillian Michaels, radi se o soji. “Soja je otrov za štitnjaču”, kaže ona. Prema njenim riječima, rezultati nekih studija pokazali su da česta konzumacija soje može imati negativne učinke na štitnu žlijezdu koja je odgovorna za regulaciju metabolizma.


Ako se ne želite odreći soje, Jillian Michaels preporučuje isključivo organsku soju kako biste izbjegli aditive koji dodatno oštećuju štitnjaču.