Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

DOBRA ZAMJENA

Avokado umjesto ugljikohidrata pomaže u suzbijanju apetita i mršavljenju

Autor: Šarlota Brnčić

07.05.2023. 13:52
Avokado umjesto ugljikohidrata pomaže u suzbijanju apetita i mršavljenju

Foto: PixabayAvokado može biti dobra zamjena za ugljikohidrate (osobito one rafinirane) za one koji su na dijeti jer, između ostalog, pomaže u suzbijanju osjećaja gladi.


Činilo bi se kontradiktorno, s obzirom na to da je riječ o vrlo kaloričnim i masnoćama bogatom voću, ali avokado je zapravo odličan saveznik u prehrani i to iz nekoliko razloga. Ako se koristi umjesto rafiniranih ugljikohidrata, zapravo može pomoći u uklanjanju viška masnoće zadržavanjem apetita (nije slučajno što postoji dijeta s avokadom) .


Ovaj zaključak, koji je zapravo potvrda onoga što se već znalo o jednom od plodova trenutka, proizašao je iz istraživanja Centra za istraživanje prehrane Instituta za tehnologiju Illinoisa.
Istraživanje je pratilo zdravlje 31 odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom koje su konzumirale svježi avokado umjesto rafiniranih ugljikohidrata procjenjujući osjećaj sitosti šest sati nakon obroka.


Pokazalo se da ovo voće može ne samo zadržati apetit, već i, zahvaljujući prisutnosti vlakana i dobrih masnoća, smanjiti vrhove glikemije, uz prednost smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.


Stoga bi značajno pomogao u kontroli metabolizma. U svjetlu toga, znanstvenici su uvjereni da avokado može pomoći onima koji imaju višak kilograma jer povećava osjećaj zadovoljstva nakon jela i posljedično pomaže da se manje jede.


Trebalo bi ga koristiti upravo u tom smislu umjesto rafiniranih ugljikohidrata, koji se smatraju jednim od najgorih neprijatelja prehrane (ali ih ne smijemo potpuno isključiti, već jednostavno ograničiti porcije i zamijeniti ih integralnima).


Savjet je stoga da ga češće uvrstimo u prehranu, kao i da ga uvijek ne zaboravimo oprati prije konzumiranja!