Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

Male stvari

7 novogodišnjih odluka koje zapravo možete ostvariti

Autor: Lucija Sučić

31.12.2022. 07:14
7 novogodišnjih odluka koje zapravo možete ostvariti

Foto: Pexels

Nova godina je iza ugla, što za mnoge znači pripremanje popisaKada gledamo na siječanj koji je odmah iza ugla i nosi nam novu 2023., popis novogodišnjih odluka čini se sasvim izvediv i sve se čini moguće.


Trbušnjaci do ljeta? Može. Pročitati sto knjiga? Nema problema, nek’ se nađe i pokoja više. Jesti skroz zdravo? Jasno, od sutra.


Svi znamo kako završi kada si nametnemo velike odluke koje znače korijensku promjenu životnog stila i navika… Jednostavno je neodrživo, jer su to većinom veoma zahtjevne i često nerealne odluke, te kada se ne ispuni vlastiti cilj, nastupa osjećaj krivice.
Upravo postavljanje visokih ciljeva i osjećaj preopterećenosti pritiskom koji si postavljamo jedan je od najčešćih razloga zašto novogodišnje odluke ne uspijevaju.


No zašto bi to bilo tako kada možemo postaviti realne ciljeve i biti sretni kada ih ispunimo?


Nadolazeću 2023. započnite postavljanjem malih, ali dostižnih ciljeva. Isprobajte ovih sedam ideja kako biste ispunili svoje ciljeve i učinili pozitivnu promjenu!


Mjesečno napravite jednu novu stvar


Novogodišnje odluke često padaju u vodu jer nastojimo previše toga učiniti odjednom. Međutim, ključ za donošenje dobrih i održivih novogodišnjih odluka jednostavno je kretanje vlastitim tempom.


Pokušajte si postaviti zadatak da jednom mjesečno učinite nešto što nikada prije niste. To može značiti jesti u novom restoranu, vrtlariti, učiti neki ples ili pak prebojiti svoju spavaću sobu u neku drugu boju.


Svaki mjesec mali dio plaće stavite sa strane


Jedna od boljih novogodišnjih odluka koju možete napraviti za svoj mir je otvoriti štedni račun u banci, no u tom pogledu i kasica će poslužiti!


No uz se životne troškove, nemojte se opterećivati količinom koju ćete odvajati svaki mjesec, već pokušajte to zapravo učiniti svaki mjesec, bez obzira na iznos. Kroz godinu dana zasigurno će se skupiti iznos koji će vas na kraju godine obradovati.


Postanite ekološki osviješteni


Velike odluke poput prelaska na veganstvo ili pak život sa gotovo nula otpada može biti doista ambiciozno očekivanje, no u duhu održivih odluka krenite malim koracima.


Primjerice, pokušajte s time da jedan obrok tjedno bude veganski, donirajte odjeću koju više ne nosite. počnite u dućan nositi nositi višekratne vrećice i slično.


Budite ljubazni prema sebi i drugima


Prije nego što započnete dan, razmislite o tome kako možete u svoj, ali i tuđi dan dodati malo pozitive. Kod ove odluke super je to što je tek mali čin ljubaznosti dovoljan da izmami osmjeh na lice i nekome uljepša dan, što će ga automatski uljepšati i vama.


Prijedlog: nazovite roditelje, počastite se omiljenim desertom, uzmite si odmora kad vam je potreban ili pak njime obradujte voljenu osobu.


Osvježite svoj izgled


Mršavljenje i tjelovježba među najpopularnijim su novogodišnjim odlukama, no isto tako i među najkratkotrajnijima jer mnogo osoba priželjkuje vidjeti rezultate odmah, što i ne ide baš tako…


Novogodišnje odluke koje se tiču izgleda ne moraju značiti gubitak kilograma, to može biti promjena boje kose o kojoj ste razmišljali, nova frizura, briga o noktima, nošenje odvažnih boja, nova tetovaža ili nakit…


Ako i odaberete tjelovježbu kao veliku novogodišnju odluku, nastojte ne opterećivati se sa količinom treninga, već pokušajte od vježbanja stvoriti zdravu rutinu.


Svaki tjedan isprobajte novi recept


Ponekad, na kraju dugog dana, sve što želite učiniti je naručiti pizzu, što je posve razumljivo.


No postavljanjem novogodišnje odluke da kuhate samo jedan novi recept na tjedan postižete tri stvari: štedite novac jedući kod kuće, imate potpunu kontrolu nad time što jedete i učite nove načine pripreme hrane.


Isprobavanje drugog recepta svaki tjedan također vas može upoznati s raznim jelima i paletama okusa.


Spavajte više


Iako osam sati sna zvuči kao lagana odluka, malo ljudi to zapravo čini. Dobar san neophodan je za zdravlje, dobru volju i općenitu dobrobit, a dobrih osam sati sna nosi mnoge prednosti, uključujući povećanje produktivnosti, poboljšanje raspoloženja, jačanje imunološkog sustava i mnoge druge.


Razmislite i o investiranju u dobar madrac i jastuk, pokušajte svake večeri ići u krevet u isto vrijeme, izbjegavajte konzumiranje alkohola ili kofeina prije spavanja, isključite svoje elektroničke uređaje najmanje 30 minuta prije spavanja i pobrinite se da okruženje u vašoj spavaćoj sobi bude pogodno za dobar san.