Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Smanjite račune

6 mjera opreza za uštedu plina i energije prilikom kuhanja

Autor: Šarlota Brnčić

18.01.2023. 07:47
6 mjera opreza za uštedu plina i energije prilikom kuhanja

Foto: Pexels

Način na koji pripremamo hranu uvelike utječe na našu potrošnju energijeProcjenjuje se da oko 15% potrošnje energije u stanu dolazi od korištenja štednjaka i kuhinjskih uređaja (hladnjak, pećnica, friteza).


Naše tehnike kuhanja i pripreme hrane, način na koji koristimo električne pećnice, ploče za kuhanje i uređaje imaju veliki utjecaj na potrošnju energije u našim domovima.


U povijesnom trenutku kao što je ovaj koji proživljavamo, u kojem su troškovi energije vrlo visoki, mogućnost uštede plina i električne energije može nam stvarno pomoći da uštedimo na kraju mjeseca.
Evo naših savjeta kako trošiti manje energije u kuhinji:


1. Ne zavirujte previše


Osim što utječe na uspjeh vašeg jela, često otvaranje vrata pećnice (električne ili mikrovalne) uzrokuje značajan gubitak topline unutar uređaja, što će zahtijevati veće količine energije da se vrati na temperaturu koju ste postavili.


Stoga se oduprite iskušenju da stalno otvarate pećnicu i provjeravate stanje vašeg jela.


2. Skratite vrijeme kuhanja


Jeste li znali da, čak i kada je pećnica isključena, hrana se nastavlja kuhati unutar uređaja (pod uvjetom da su vrata čvrsto zatvorena)?


Isto vrijedi i za kuhanje u loncu, koje traje još malo čak i ako je štednjak isključen – samo stavite poklopac.


Stoga, gdje je to moguće, isključite štednjak ili pećnicu nekoliko minuta prije nego što je hrana gotova, oslanjajući se na kuhanje “na isključenoj vatri” što će vam omogućiti uštedu energije.


3. Napravite manje komade


Manji komadi hrane kuhaju se (bolje) u kraćem vremenu. Ne budite lijeni i izgubite još nekoliko minuta vremena da nasjeckate mrkvu, krumpir i drugo povrće na manje komade.


Ako kuhate meso ili ribu, preferirajte manje komade, a ne cijeli odrezak, koji zahtijeva dugo kuhanje, a time i velike količine energije.


4. Koristite pravi plamenik


Ako mislite da ćete korištenjem većeg plamenika prepoloviti vrijeme kuhanja u loncu i uštedjeti novac, jako se varate.


Kako bi se potrošnja plina smanjila na najmanju moguću mjeru, dimenzije plamenika trebaju više-manje odgovarati dimenzijama dna vaše posude.


Stoga, veće tave trebaju ići na veće plamenike, a male tave na manje.


Malo pravilo za izbjegavanje pogrešaka: kada palite plinski plamenik, provjerite da plamen ne prelazi opseg baze vašeg lonca.


5. Prilagodite uređaj količini


Nije preporučljivo uključivati ​​pećnicu ako morate kuhati jednu porciju hrane – bolje je koristiti različite uređaje ovisno o veličini posuđa i broju ljudi koji jedu.


Za ograničene porcije kuhanje u pećnici možete zamijeniti kuhanjem u tavi, u fritezi (ako je imate) ili u tosteru.


Čak se i mikrovalna pećnica može pokazati kao učinkovit saveznik, kako za zagrijavanje hrane, tako i za kuhanje jela i tako vam omogućiti uštedu energije.


Na internetu možete pronaći mnoge recepte za jela namijenjena kuhanju u mikrovalnoj pećnici – bez ikakvog rizika za vaše zdravlje!


6. Kuhajte u velikim količinama


Ovaj se savjet pokazao vrlo korisnim ne samo za uštedu energije, već i za uštedu vremena posvećenog pripremi jela.


Umjesto da svaki dan kuhate male količine žitarica, mahunarki i povrća, pripremite nekoliko porcija, koristeći toplinu jednog velikog lonca.


Pripremite nekoliko porcija povrća ili mahunarki unaprijed (koje ćete držati u hladnjaku u hermetički zatvorenim posudama) imati ih na raspolaganju cijeli tjedan te ćete moći pripremiti jela bogata vlaknima i biljnim proteinima.


Podgrijavanje gotovih jela također je energetski učinkovitija praksa od kuhanja ispočetka.