Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Bitna stavka

Ušteda energije: je li za grijanje kuće bolje koristiti klima uređaj umjesto radijatora?

Autor: Šarlota Brnčić

22.11.2022. 08:25
Ušteda energije: je li za grijanje kuće bolje koristiti klima uređaj umjesto radijatora?

Foto: Pexels

Pitate se isplati li se koristiti klima uređaje za grijanje prostorija?Ljeti mnogi koriste klima uređaj za borbu protiv vrućine. Svatko tko ga je ugradio u svoj dom barem se jednom zapitao, pogotovo u ovom razdoblju energetske krize: je li to valjana alternativa pećima i radijatorima zimi, posebice u razdobljima kada temperature drastično padnu?


Doznajmo koje su prednosti i nedostaci grijanja prostorija pomoću klima uređaja.


Prije svega treba pojasniti da se za stvaranje topline u domu potrebno odlučiti za klima uređaje s toplinskom pumpom, koji – za razliku od tradicionalnih – omogućuju zagrijavanje prostorija i smanjenje stope vlažnosti.
Glavna prednost je što ne zahtijeva isto održavanje kao kotao. Jedino održavanje koje klima uređaj treba je čišćenje filtara, što se nikada ne smije podcijeniti. Također, grijalice s toplinskom pumpom mogu u tren oka zagrijati prostoriju.


No, nije baš najbolje rješenje, pogotovo kad je jako hladno. Naime, na rad klima uređaja s toplinskom pumpom snažno utječu vanjske temperature.


Ako su vrlo niske ili je razina vlažnosti vrlo visoka, motor radi manje učinkovito. To se događa zato što se na površini vanjske jedinice stvara sloj leda. Stoga, za učinkovito grijanje prostora u domu, led koji se stalno stvara mora se prvo otopiti.


Nadalje, klima uređaji ne mogu dovoljno zagrijati velike prostorije ili velike prostore.


Općenito, klima uređaj može jamčiti dobro grijanje u malim prostorijama od oko 40/50 četvornih metara.


Za grijanje većih prostorija, s druge strane, također može biti potrebno koristiti dva klima uređaja uz značajno povećanje potrošnje i troškova električne energije.


Radijatori su u ovom slučaju svakako najprikladniji izbor.


Također, klima uređaji često imaju tendenciju pretjerano odvlažiti okoliš, uzrokujući mnoge zdravstvene probleme i prisiljavajući upotrebu ovlaživača zraka kao kompenzaciju.


Dakle, kada koristiti klima uređaje za grijanje?


U određenim okolnostima i na kratko vrijeme, naime:


  • kada je potrebno grijati vrlo male prostorije
  • kada vanjske temperature nisu preniske
  • kada je vlažnost vrlo visoka
  • u slučajevima kada ne postoji plinska distribucijska mreža ili postoje opasnosti povezane s njezinom uporabom