Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Premijer liga, doigravanje

ZADAR VEČERAS OTVARA DOIGRAVANJE: Od prve minute ozbiljno prema obrani titule

Autor: Andrija Dešpoja

02.05.2024. 08:44
ZADAR VEČERAS OTVARA DOIGRAVANJE: Od prve minute ozbiljno prema obrani titule

Foto: Luka Jeličić



Dalmacija protiv Zagreba, s tim da Dalmatinci iako malobrojniji imaju najveće izglede za odlazak prema finalu, dok će momčadi iz metropole biti u ulozi vrebača. U toj rečenici može se pronaći najavni sažetak doigravanja košarkaške Premijer lige koje kreće danas s prvim utakmicama četvrtfinalnih serija. Među osam momčadi koje će se boriti za pehar prvaka Hrvatske našlo se mjesta za tri dalmatinske, s perjanicama Zadrom i Splitom te Dubrovnikom, dok ostalih pet mjesta popunjavaju klubovi iz Zagreba i bliže okolice. Najbliže naslovu su dvoje prvoplasiranih sastava nakon dugog i iscrpljujućeg osnovnog dijela, radi se o branitelju naslova Zadru i lanjskom finalistu Splitu koji će za prvu prepreku imati novaka u ligi i trećeg Dalmatinca, momčad Dubrovnika. Po sličnom principu će se među sobom »poklati« četiri predstavnika metropole, Cibona sa Zabokom, Cedevita s Dinamom, dok je jedini četvrtfinalni par na relaciji sjever-jug, onaj između Zadra i Dubrave.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Forma protivnika


A Dubravaši, iako su najslabije plasirani nakon 33 kola, nekako su i najopasniji suparnik kojeg je momčad Danijela Jusupa mogla dobiti u ovoj najranijoj fazi »play-offa«. Razlog je vidni uspon forme momaka u žutim dresovima koji su dobili osam od devet zadnjih utakmica u prvenstvu, ali su i kompletirali svoj roster povratkom iz ozljeda nekih ključnih poluga. Zato se u stožeru Zadrana puše i na hladno iako su oni ti koji već 15 utakmica u nizu ne znaju za poraz u Premijer ligi, shvaća se protivnik iznimno ozbiljno te se izgleda ništa nije prepuštalo slučaju u pripremi prve utakmice koja se igra u Krešinom domu od 19 sati.


– Dubrava ima izuzetno dobar rezultat zadnjih desetak utakmica, kompletno su se digli i moramo ih od prve minute shvatiti izuzetno ozbiljno. Nemamo nikakav kredit da s rezervom uđemo u utakmicu jer se radi o dobroj momčadi i moramo biti na pravoj razini ako mislimo ostvariti dobar rezultat – kazao je u najavi trener Zadra koji smatra da se ne bi smjelo od njegove momčadi raditi apsolutnog favorita u doigravanju. Svjestan je on da je Zadar premoćno osvojio osnovni dio s tek dva poraza, i da ima na okupu momčad koja je lani podigla pehar u zrak, no protivnici nisu nimalo bezazleni i nalaze se u dobrom ritmu.




– Bit će zanimljivo u doigravanju, teško mi je govoriti unaprijed, ali mislim da su zagrebačke momčadi, osim Cibone koja je iz objektivnih razloga malo posrnula, u dosta dobrom tonusu. O Splitu ne treba ni govoriti, tako da će biti interesantno – istaknuo je Jusup uoči početka pohoda na obranu titule državnog prvaka, što bi u slučaju ostvarenja bio povijesni doseg za klub s Višnjika. Povijesni s obzirom na hrvatsko prvenstvo, jer su u bivšoj državi Zadrani dvaput uspijevali ponavljati titulu, 1967. i 1968, te 1974. i 1975.



Obrana titule


A hoće li se krajem ove sezone u cipelama Giuseppea Giergie, koji je tada podizao pehare namijenjene pobjedniku, naći i kapetan Zadra Marko Ramljak, pitanje je na koje će morati cijela momčad odgovoriti u predstojećem doigravanju.


– Uvijek je teže obraniti naslov nego nešto prvi put osvojiti. Ulazimo s jednim samopouzdanjem, ali nikako ne smijemo nikoga podcijeniti, nego ući spremni u svaku utakmicu, korak po korak. Pred nama je prva utakmica i to je ono najbitnije – spomenuo se Ramljak obrane naslova, a već prva prepreka je dosta zahtjevna.


– U zadnje vrijeme Dubrava igra jako dobro, digli su se, imaju dosta samopouzdanja, puni su elana da nas pokušaju iznenaditi. Mislim da moramo odigrati puno bolje nego od onog što smo prikazali protiv Splita i Bosca, tj. moramo krenuti od prve sekunde. To je »play-off«, nema vremena za vaditi se, svaki lošiji ulazak može nas skupo koštati i moramo pokušati što prije se odvojiti – zaključio je vođa zadarske svlačionice.