Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Presretan zbog trofeja

Završeno sedam sezona dugo čekanje Marka Ramljaka

Autor: Paulo Sarić

06.06.2023. 09:51
Završeno sedam sezona dugo čekanje Marka Ramljaka

Foto: Luka Jeličić



ada je u rujnu sada već davne 2010. godine potpisao svoj prvi profesionalni ugovor sa Zadrom, Marko Ramljak vjerojatno nije očekivao da će na prvi trofej u »Gradu košarke« čekati gotovo punih 13 godina. I konačno ga je dočekao. U ulozi kapetana, pred više od osam tisuća gledatelja u svečarskoj atmosferi prepunog Krešinog doma. Još jedna turbulentna sezona u kojoj su se problemi u uredima i na Narodnom trgu početkom godine preselili i na parket, okončana je na najbolji mogući način. Četvrtim naslovom prvaka Hrvatske i ukupno 20. trofejom u povijesti kluba. Premda su u finalnu seriju ušli sa statusom blagog favorita, prije svega zbog prednosti domaćeg parketa, ali i zbog činjenice da su slavili u posljednjih pet međusobnih okršaja, Splićani su u trećoj utakmici bili tek nijemi promatrači košarkaškog spektakla koji su Zadrani pripremili na tribinama, ali i na parketu. Letjeli su momci u bijelim dresovima od prve do posljednje minute, i u doslovnom i u prenesenom smislu, i na koncu s ogromnih plus 37 otpuhali »Žute« s parketa, stavivši »šlag na tortu« uspješne sezone.


– Jednostavno, nismo padali. Premda je bilo strašno teško, uspjeli smo održati kontinuitet kroz čitavu sezonu i onda smo je završili na ovakav način. Izdominirali smo i pred krcatom dvoranom »pomeli« Splita koji nas je pet puta zaredom pobijedio prije početka ove finalne serije. Pokazali smo karakter, ali i jednu ekstra kvalitetu na parketu. Nije ovo bio plod nekakve slučajnosti, već rezultat i posljedica mukotrpnog rada još od prošlog ljeta – kazao je nakon utakmice kapetan Zadra Marko Ramljak.





Dugo čekanje učinilo je trofej još slađim, a slavlje nakon utakmice tim posebnijim.


– Presretan sam što sam konačno osvojio trofej u dresu Zadra. Morao sam čekati dugih sedam sezona da dočekam slavlje s navijačima za koje moram kazati da su uistinu bili fenomenalni, ne samo u trećoj utakmici na Višnjiku, već i kroz cijelu finalnu seriju. Možda je ostao mali žal što ovakva atmosfera nije bila tijekom čitave sezone, no ovo što smo doživjeli u odlučujućoj trećoj utakmici finalne serije, susretu koji je bio presudan za naslov prvaka, je nevjerojatno iskustvo koje ćemo mi igrači zasigurno pamtiti dokle god smo živi – istaknuo je 30-godišnji Posušak.


Premda su u finalnu seriju ušli sa statusom blagog favorita, kada je bilo najbitnije Splićani nisu uspjeli parirati izvrsno pripremljenim košarkašima Zadra. Bilo je to vidljivo i u prve dvije utakmice na Gripama na kojima su Jusupovi momci agresivnom obranom »ugušili« većinu napadačkih rješenja »Žutih«, da bi u nedjelju održali pravu košarkašku akademiju igračima Srđana Subotića


– Dok smo igrali ABA ligu, možda smo bili malo više fokusirani na izazove na regionalnim parketima, no sada kada je došlo stani-pani, pokazali smo svu svoju kvalitetu te taktičku i mentalnu zrelost. Pehar je otišao na pravu adresu – poručio je kapetan Zadra.


Kapetanska rola


Kao i čitava momčad, i Marko Ramljak je odigrao izvrsnu finalnu seriju i ugradio teško mjerljiv doprinos u novi naslov prvaka Hrvatske. »Kapetan Ramo« je u tri utakmice protiv Splita bio na prosjeku od 11.6 poena, 5.6 skokova i tri asistencije, no pečat dobrim igrama je više od pukih brojki dala čvrsta obrana koju je 30-godišnji Posušak igrao na ponajboljem igraču Splita Shannonu Shorteru kojeg je u potpunosti »ugušio« i ostavio dobrano ispod uobičajenog učinka.