Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Liga za prvaka

Zadrani na Višnjiku ukrotili "Vukove"

Autor: Andrija Dešpoja

04.04.2023. 19:46
Zadrani na Višnjiku ukrotili

Foto: Mate Komina



Peti ovosezonski međusobni sraz Zadra i Cibone kao i onaj četvrti odigran krajem veljače otišao je na stranu momčadi Danijela Jusupa. Teška, borbena, ali i vrlo zanimljiva utakmica odigrala se pred nešto više od tisuću navijača u Krešinom domu, a posebno je velike probleme Zadar doživio u prvom poluvremenu kada je naišao na čvrsti zagrebački bedem. Međutim, gostima se na koncu velikim hendikepom pokazala poprilično skraćena rotacija pa su se nakon 27. minute potpuno ugasili i dopustili da ih domaći sastav nošen Čamparom, Božićem i Drežnjakom nadigra sa 17 razlike. Bitna razlika koja bi mogla pred doigravanje biti ključna ako se ova dva kluba nađu u poravnatom položaju.


Buđenje Cibosa


Početak derbija u potpunosti je pripao igračima Jusupovim igračima koji su sredinom prve dionice pobjegli na dvoznamenkastu prednost (14:4). Za polovicu zadarskih koševa krivim se pokazao Amerikanac Davis, a u strijelce su se upisala još trojica (Božić, Ramljak, Žganec). Kada je vidio da mu igrači ne idu u željenom pravcu, u pravo vrijeme je reagirao Sesar koji poziva minutu odmora nakon koje se na parket Krešinog doma vratila neka druga gostujuća momčad. U samo dvije i pol minute Cibosi vraćaju rezultat na početne postavke, a nastali grč u domaćim redovima uspjeli su u smiraj prve četvrtine ublažiti Drežnjak i Božić za neloših zadarskih četiri plusa (23:19). Bjelovarčanin se pobrinuo potom da se njegova momčad ponovno nađe u značajnijoj prednosti (26:19), no uslijedio je novi trominutni blackout u domaćim redovima. Vukovi su se pokrenuli predvođeni Radovčićem. Sesarov rezervni »play« u suradnji s bivšim stanovnikom Višnjika Vukovićem kreira seriju 13:3 koja je nakratko prekinuta od strane Žganeca (33:34), da bi Vuković, Radovčić i Kapusta odveli Cibonu do najvećih dotada devet plusa (33:42). Ljut je i to s razlogom bio Danijel Jusup, obrambeno mu momčad izuzev pet uvodnih minuta nije uopće izgledala stabilno, ali se zato domaći strateg mogao malo smiriti u završnoj minuti prvog poluvremena koju su obilježili Davis, Drežnjak i Mekić za približavanje Cibosima na samo dva koša zaostatka (42:40).


Iz nervoze do preokreta


Uvodne minute nastavka nisu donijele previše igre pa ni koševa, ali zato nije nedostajalo nervoze, kako na parketu tako i na tribinama koje nikako nisu bile zadovoljne kriterijem sudačkog terceta. Cibona je u sjeni svih negodovanja domaćina lagano potegla do pet poena plusa (44:49), a na tri i pol minute do kraja treće dionice Vukovi su se našli na šest viška (46:52). Jusupovi igrači dotad su uspjeli ubaciti tek šest koševa, da bi u tri završne minute treće dionice ubacili 15. Otvorio se u tim trenucima vanjski šut, posebno je nišanske sprave namjestio Drežnjak koji pogađa triput izvan linije 6.75 m i Zadar se prema posljednjoj četvrtini uputio s četiri viška (61:57), a tamo se nastavio slobodni pad gostiju koji su su se nakon proteka četiri minute našli u dvoznamenkastom minusu (70:60). Četiri trice nanizali su domaći košarkaši, dvije je zabio Čampara, po jednu Božić i Žganec te je Cibona upala u stupicu iz koje više nije uspjela pronaći izlaz. Definitivno rješenje derbija donio je Drežnjak za bijeg na plus 14 (77:63), što su u preostale četiri minute uspjeli još i malo podebljati. Najefikasniji kod Zadra bio je Drežnjak s 24 koša, Božić je dodao 20 uz deset skokova i sedam asistencija, a kod Cibosa je najviše zabio Vuković, 18 poena.




Foto


Zadrani na Višnjiku ukrotili "Vukove"


avatar

Snimio: Mate Komina


04.04.2023. 20:27


















Galerija

Foto: Mate Komina