Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VELIKA POBJEDA

Zadrani breaknuli "Žute" na otvaranju finalne serije na Gripama

Autor: Andrija Dešpoja

30.05.2023. 22:04
Zadrani breaknuli

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL



Iako se nikad dosad u povijesti dalmatinskih finala nije dogodilo da gostujuća momčad uzdignutih ruku napušta parket, košarkaši Zadra su uspjeli srušiti i tu tradiciju. Veliku, maestralnu pobjedu izborili su igrači Danijela Jusupa u krcatoj dvorani na malim Gripama i tako otvorili finalnu seriju s breakom. Ključnom se pokazala izvedba Zadra u drugom poluvremenu koji je nakon što se u prvom dijelu dopustilo čak 46 primljenih poena, u nastavku susreta zaključao pristup svom košu, dok su se u napadu nerješivom zagonetkom za domaće igrače pokazali Luka Božić, Dario Drežnjak te Karlo Žganec i Marko Ramljak.


Taj kvartet uistinu je nosio goste do slavlja koje će im sigurno dati vjetar u leđa za pokušaj dvostrukog breaka sutra ponovno na istom mjestu.


Nezaustavljivi Shorter


Opipavanje snaga potrajalo je tek nešto manje od pet minuta, dok nije domaća momčad prva krenula u juriš. “Žuti” su šuterski odlično otvorili, zabili su trice Mavra i Shorter dok je Nelson dodao dva spretna ubačaja pod košem i Split se polovicom prve dionice našao na zavidnih sedam razlike (14:7). Nitko se nije nadao, pa valjda ni brojni zadarski navijači na Gripama, da će se njihova momčad do kraja prve četvrtine naći u vodstvu od osam poena.




Nevjerojatna serija plavih podigla je pjesmu gostujućih navijača za nekoliko oktava, potpuno opravdano jer su Jusupovi igrači odradili fenomenalnih pet i pol minuta na oba kraja terena i napravili strašnu seriju 17:2. U nju je najviše ugradio kapetan Ramljak (šest koševa), dok su je zaključili Mekić i Šantelj koji je ubacio prvu zadarsku tricu u utakmici postignutoj sa zvukom sirene za kraj prve dionice. Osam viška (16:24) Zadrani su zakaparili do prvog odlaska na mali odmor, no nije trebalo dugo čekati na odgovor Splita. Krenuli su “Žuti” žestoko u drugi dio utakmice, veliki nered su zadarskoj obrani počeli praviti Subotićevi rezervisti, prije svih Sullivan, Kalajžić i Runjić te se u manje od 120 sekundi istopila gostujuća prednost (23:24).


Ipak, “Žutima” se nije dozvolio barem neko vrijeme i potpuni preokret jer je Jusupova momčad malo došla do zraka na račun koševa Ramljaka i Božića, dok se tricama Mekića i Žganeca Zadar dvije minute prije odlaska na odmor našao na četiri plusa (30:34, 33:37). Međutim, Split u svojim redovima ima prekaljenog lisca Shanona Shortera koji se “užgao” u pravi trenutak i donijelo je to ekspresni preokret stanja na semaforu, “Žuti” su se s četiri minusa rapidno podigli na četiri plusa (41:37), na trenutak je uzvratio Božić s nekoliko vezanih koševa, no onda je zaradio i tehničku zbog prigovora što je domaćin iskoristio preko Shortera i Mavre za potvrdu premoći u prvom poluvremenu (46:42). Split je u prvih 20 minuta finalne serije išao na američki pogon, Shorter, Nelson i Sullivan iskombinirali su 26 od 46 ubačaja, dok se u redovima Zadra istaknuo tercet Božić-Ramljak-Žganec koji je skrivio čak 30 od ukupno 42 gostujuća koša. No, ispriječila se Jusupovoj družini širina splitske klupe, pa je doprinos sporednih violina (Tišma, Mavra, Vuko) donio i tu malu prevagu na semaforu.


Ugašeni Amerikanci


Onemogućiti rapsodiju splitskih Amerikanaca uz podizanje obrane nametalo se ključnim u nastojanjima Zadra da se u nastavku domogne pozitivnog rezultata. I u tome su gosti u potpunosti uspjeli jer se Shortera vješto stavilo pod ključ, dok su tek u nekoliko navrata tijekom treće dionice zaprijetili Sullivan i Nelson.


Na drugoj strani se konačno u napadačkom dijelu priključio Dario Drežnjak pa se Jusupova momčad u nekoliko navrata pojavljivala u prednosti (49:50; 51:53), a pred odlučujuću dionicu u koju se ušlo s minimalnim vodstvom Splita (59:58) moglo se osjetiti dizanje momaka u plavom. Potvrdile su to na sedam minuta do kraja Drežnjakova druga trica te Ramljakova dobra reakcija nakon skoka u napadu što je Zadranima donijelo četiri plusa (61:65), a tri minute kasnije Žganec pogađa tricu, dok Ramljak zakucava za ključni bijeg na deset razlike (63:73).


Splićani su potom izgubili poprilično vremena za pokušaj povratka u život, no sve su im nade ubrzo pokopali Božić i Drežnjak te se u završnih 60 sekundi nije pokazalo realnim da se “Žuti” vrate u utakmicu. Božić se pokazao najefikasnijim u gostujućim redovima s 22 ubačaja, Žganec je odigrao fenomenalnu utakmicu sa 17 koševa i 13 skokova, dok su veliku pomoć imali u Drežnjaku koji je zabio 16 i Ramljaku koji je ubacio 13 koševa. Kod Splita Shorter je zabio 15, a Nelson 14.