Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

velika pobjeda

Košarkaši Zadra slavljem u Draženovom domu ostvarili plasman u finale prvenstva

Autor: Andrija Dešpoja

24.05.2023. 21:00
Košarkaši Zadra slavljem u Draženovom domu ostvarili plasman u finale prvenstva

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL



Košarkaši Zadra slavljenički su zaključili drugu utakmicu polufinalne serije s Cibonom svladavši je s 85:70 i tako se iz dvokoraka plasirali u finale doigravanja gdje će se za titulu prvaka države boriti sa Splitom. Momčad Danijela Jusupa očitala je pravu lekciju Vukovima koji su odolijevali tek prvih deset minuta dvoboja, da bi potom preuzela sve konce igre u svoje ruke, s naglaskom na obrambeni kraj terena koji je uspješno zaključan, dok se u napadu Jusup mogao pohvaliti šarolikim repertoarom egzekutora koji su riješili pitanje pobjednika već krajem treće četvrtine.


Čak 19 izgubljenih lopti Cibone naspram tek šest Zadra najbolje oslikavaju odnose snaga na terenu, a tome u prilog je išla i gostujuća nadmoć u skoku (37-30).


Zonska obrana Cibone


Kako se i očekivalo domaći strateg Josip Sesar suprotstavio je Zadranima zonsku obranu od samog početka, ali za razliku od prve utakmice kada se Luka Božić nije uspio snaći, u Draženovom domu je Bjelovarac dobio drugačiju rolu i to je bio jedan od glavnih razloga zašto se Zadar prema odmoru uputio s dvoznamenkastom prednošću. Božić je u odnosu na sraz na Višnjiku kada je pokušavao probiti Ciboninu obranu leđima, sada preuzeo na sebe razigravački dio i napadao licem prema košu, driblinzima se probijao u reket što je rezultiralo s čak pet njegovih asistencija u prvoj četvrtini.




Jusupova momčad je u tom uvodnom razdoblju gotovo stalno bila koračić ispred Cibosa koji su pak u smiraj prve dionice uspjeli na krilima Mazalina i Majcunića prvi put doći do vodstva (23:20). No, prema drugoj četvrtini se ipak otišlo s poravnatim rezultatom (23:23), svoju drugu tricu zabio je izrazito nadahnuti Davis koji ubacio dotad već 12 koševa. Nastavio je zadarski Amerikanac i početkom druge dionice trpati koš domaćina, s pet ubačaja u nizu vratio je svoje u vodstvo (26:28) da bi ga zatim vjerno slijedili ostali članovi petorke s fenomenalnom serijom 11:0 koja je Zadrane odvela u dvoznamenkaste sfere (28:39).


Razlog tom ekspresnom uzletu prije svega je bila gostujuća obrana koja je natjerala rezerviranog Kapustu na dvije izgubljene lopte koje su neposredno rezultirale kontrama Drežnjaka i Lakića dok su posao dovršili Božić i Mekić. Uzvratila je Cibona sa sedam uzastopnih ubačaja (35:39), a onda je na scenu stupio Arijan Lakić s dvije trice, dodao je koš i Božić, što je Jusupovu momčad uzdiglo do najvećih 12 plusa (35:47).


Tricaški odgovor


Vukovi su se počeli buditi početkom nastavka, a dobre vijesti Sesaru donijeli su Radovčić i Mazalin. Prvi je zabio dvije trice, dok se drugi dvaput odlično snašao pod zadarskim košem i prednost gostiju se polovicom treće dionice otopila na samo četiri koša (49:53). Međutim, tu je onda serija domaćina naglo stala, jer stigla je brza i nadasve efikasna “osveta” Jusupovog sastava, točnije Drežnjak i Ramljak tricama ekspresno su vratili dvoznamenkastu prednost (49:59).


Pokušali su potom Vukovi uzvratiti tricama Radovčića i Kapuste, no mirnu ruku zadržali su Zadrani u završnici treće dionice koja je privedena kraju s 14 plusa na njihovom kontu (56:70), dok se na odluku o pobjedniku nije trebalo dugo čekati jer su Sesarovi igrači uspjeli prijetiti tek dvije minute završne dionice i onda položili oružje. Božić, Mekić i Ramljak su laganim poenima iz kontranapada odveli Zadar do okruglih 20 viška (59:79) i priči o nekoj neizvjesnosti unatoč nešto više od šest minuta preostalog vremena je tu bio i kraj.


Do velike pobjede vrijedne plasmana u finale predvodio je poenima Davis koji je zabio 17, no prvo ime u redovima Zadra definitivno je bio Božić koji je ubacio 15 koševa, te uhvatio osam lopti i podijelio 12 asistencija uz tri ukradene lopte. Drežnjak i Ramljak su zabili po 14 poena, a kod domaćina Mazalin je ubacio 20 koševa, dok je Radovčić doprinio s 13 ubačaja.