Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KOŠARKAŠKA PEČALBA

Zadarski igrači i treneri na radu u inozemstvu otvorili novu sezonu

Autor: Andrija Dešpoja

04.10.2023. 18:48
Zadarski igrači i treneri na radu u inozemstvu otvorili novu sezonu

Foto: KRISTINA KOROVNIKOVA/VTB LIGA/Dominik Mavra u duelu s Cameronom Youngom



Kraj rujna i prvi dani listopada označili su početak većine košarkaških liga širom Europe, a u fokusu su nam bili zadarski igrači i treneri koji svoj kruh zarađuju izvan granica Lijepe Naše. Nekolicina njih još uvijek nije ušla u natjecateljski žrvanj nove sezone, primjera radi u »niskom startu« je i dalje Dario Gjergja s belgijskim Oostendeom, nisu se motori na radnu temperaturu podigli ni u bosanskohercegovačkom prvenstvu gdje Donatov grad ima tradicionalno jake adute u Širokom, ove sezone Duju Bralu i Gabriela Karamarka, a bit će jako zanimljivo narednih tjedana ispratiti kakav je start u dresu španjolskog trećeligaša Prata ostvario Michael Ružić, ili pak David Škara koji za nešto manje od deset dana kreće s novom kampanjom u drugoj francuskoj ligi.


Polovični »Litavci«


Zato je s radostima pod obručima proteklog vikenda započela talijanska Lega A, a već na otvaranju veliki skalp s teškog gostovanja na Sardiniji otkinuo je Napoli Basket za kojeg nastupa Tomislav Zubčić. Sassari su Napolitanci svladali s 90:111, a 33-godišnji Pridražanin je bio drugi najbolji igrač svojeg tima s okruglih 20 koševa. U prvom kolu austrijske Superlige odličan nastup upisao je u porazu svoje momčadi Mario Špaleta. BBC Nord Dragonz je na gostovanju kod Oberwarta izgubio sa 78:73, a visoki Zadranin je dominirao u redovima »Zmajeva« s 24 poena i devet skokova. Fenomenalnu partiju također je pružio još jedan visoki igrač iz Donatovog grada. Ivan Vraneš je bio jedan od najzaslužnijih za slavlje svojeg Juventusa nad Neptunasom nakon produžetka sa 112:102. U trećem kolu litavskog prvenstva, klub iz Utene je upisao drugu pobjedu, a Vraneš je bio drugi najefikasniji igrač domaće momčadi s 25 koševa (šut iz igre 11-14), čemu je pridodao sedam skokova i tri asistencije. Vranešove sreće pak nije bio Lovre Bašić koji je sa svojim Nevežisom teško nastradao na terenu Lietkabelisa (100:79). Nekadašnji kapetan momčadi s Višnjika uklopio se u sivilo svoje momčadi, doprinio je sa skromnih sedam poena i tri uspješna dodavanja.


Mavra solidan


Izvrsnu utakmicu odigrao je Jure Škifić u dresu čeških Pardubica koje su na svom parketu svladale Ostravu rezultatom 70:61. Plesao je 35-godišnji zadarski košarkaš na rubu dvostruko-dvoznamenkastog učinka, zabio je 13 koševa uz devet uhvaćenih lopti i time uvelike pomogao svom klubu da se održi na vrhu poretka sa stopostotnim učinkom nakon tri odigrana kola. U elitnom razredu češke košarke aktivno sudjeluje i zadarski strateg Tihomir Bujan koji je na kormilu Olomouckog doživio treći poraz u nizu, ovog puta na domaćem parketu gdje se boljom pokazala Opava sa 77:88. Od ostalih zadarskih trenera u inozemstvu, uspjeh su polučili Dražen Anzulović, pomoćnik mu Stipe Kuliš i stručnjak za kondicijsku pripremu Josip Miliša koji su sa Samarom u prvom kolu VTB lige nadigrali Jenisej s 83:63, dok je Jurica Žuža u svojstvu pomoćnika Aleksandru Sekuliću doživio poraz s Lokomotiv Kubanom na gostovanju kod Unicsa u Kazanu. Poraz je na otvaranju nove sezone upisao i hrvatski reprezentativac te nekadašnji kapetan Zadra Dominik Mavra koji je odigrao solidnu partiju za svoj Saratov, no Runa se pokazala neprelaznom preprekom te je pobjeda na koncu pripala domaćem sastav koji je slavio rezultatom 87:79. Mavra je na parketu proveo nešto manje od 30 minuta i za to je vrijeme ubacio osam poena, čemu je dodao i četiri skoka te tri asistencije. Geografski blizu Mavre, Žuže, Miliše i Kuliša je i Pavle Marčinković koji je u svojim poznim košarkaškim godinama odlučio okusiti čari Azerbajdžana, a s novim klubom Sabahom iz Bakua pred dva dana je imao i premijeru sezone. Na terenu nizozemskog Groningena, u prvom kolu kvalifikacijske skupine za FIBA Eurokup, Azeri su odnijeli pobjedu (72:75), uz devet koševa, jedan skok i četiri asistencije Marčinkovića. Uspješan ulazak u novu sezonu imala su i trojica mladih zadarskih trenera – Ivan Beram, Marko Selin i Toni Vidaić koji svoj košarkaški krug zarađuju na obali Ženevskog jezera na klupi švicarskog prvoligaša Vevey Riviere, a ceh je na otvaranju tamošnjeg prvenstva platio Lugano s 88:79.


FOTO: LUIGI CANU/ ODLIČAN NA SARDINIJI – Tomislav Zubčić