ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rutinska pobjeda 

Zadar poveo protiv Dinama u četvrtfinalnoj seriji za prvaka Hrvatske

Autor: Andrija Dešpoja

10.05.2023. 19:55
Zadar poveo protiv Dinama u četvrtfinalnoj seriji za prvaka Hrvatske

Foto: Mate Komina



Otvaranje doigravanja za prvaka Hrvatske košarkaši Zadra odradili su na najbolji mogući način. Nakon teškog dvoboja sa Zvezdom, niti 48 sati kasnije Jusupova momčad deklasirala je s 80:62 prvaka Lige za ostanak Dinamo u prvoj utakmici četvrtfinala i tako povela s 1-0 u seriji na dvije pobjede. Zagrebački modri nisu se prikazali u onom svjetlu koje su najavljivali uoči početka serije, dapače družina koju s klupe predvodi lanjski trener Zadra Vladimir Anzulović pometena je s Višnjika već nakon početnih pet minuta igre.


Nadskakani gosti


To uvodno razdoblje po očekivanju je proteklo u izjednačenoj igri (8:7), da bi se prema koncu prve dionice počeo dizati zadarski uragan. Prvi bijeg na dvoznamenkastu prednost zbio se u šestoj minuti, tricama su načeli goste Čampara i Žganec (17:7), dok se Dinamo uspio malo oporaviti od šoka preko veterana Novačića koji koncem prve četvrtine spušta zaostatak na devet koševa (20:11). Međutim, nije trebalo dugo čekati na povratak domaćina u dvoznamenkaste okvire, dominaciju su u drugoj dionici uspostavili Juspovi džokeri s klupe Drežnjak i Čampara, a pogotovo se BiH reprezentativac pokazao neuhvatljivim za Anzulovićeve igrače. Malo-pomalo, kako se bližio odlazak na odmor Zadar je podebljavao svoju prednost, a ona je u jednom trenutku narasla i do 21 viška (43:22). Granitna obrana i precizan napad domaćeg sastava već nakon proteka 20 minuta igre potopili su sve nade Zagrepčana da mogu do eventualnog iznenađenja usred Krešinog doma. Za planiranje tog pothvata Anzulovićeva momčad morala je odraditi glavni posao koji se od njih očekivao, u obveznom dijelu igre. Potpuni podbačaj doživjeli su gosti u skok igri kojom je potpuno izdominirala Jusupova momčad, uhvativši čak 15 lopti više (25-10).


Pad intenziteta


Sa zalihom od 19 koševa (42:23) na svom kontu Zadar se prema nastavku uputio s mišlju kako privesti što bezbolnije susret kraju, a u tom pravcu su tekle i rotacije domaćeg stratega, pa su mjesto na parketu zaslužili Sikirić i Klarica. Naravno, više se nije trebalo toliko ubijati intenzitetom jer je druga utakmica na repertoaru već u subotu, pa se očekivano malo pustila noga s gasa. Iskoristio je to u gostujućim redovima Novačić koji je tijekom treće četvrtine zabio 11 koševa i održao svoje u gabaritima zaostatka s odmora (62:41). Dinamo se u završnih deset minuta uspio primaknuti i do “samo” 16 minusa (67:51), ali i taj mini uzlet gostujuće momčadi ekspresno je anuliran koševima mladog Klarice. Najefikasniji u domaćim redovima pokazao se Drežnjak s 20 ubačaja, Čampara je zabio 14, dok je Ramljak upisao “double-double” s 13 poena i 11 skokova. Kod Dinama je jedini zadovoljio Novačić s 19 koševa.