ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Četvrtfinale ABA lige

Poraz Zadra unatoč izvrsnom otporu

Autor: Paulo Sarić

08.05.2023. 18:49
Poraz Zadra unatoč izvrsnom otporu

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra nisu uspjeli doći do velikog iznenađenja protiv Crvene zvezde i produžiti regionalnu sezonu. Igrači Danijela Jusupa su pred tek 2500 gledatelja u Krešinom domu u uzvratnom susretu četvrtfinala doigravanja ABA lige poraženi od aktualnog prvaka rezultatom 63:74, čime su zaključili ovosezonske „jadranske putešestvije“. Premda su pružili jako dobar otpor favoriziranom suparniku i sve do nekoliko minuta prije kraja prijetili velikim iznenađenjem, igrači Danijela Jusupa nisu imali dovoljno preciznosti da dalekometnim šutom dođu do velike pobjede i vrate seriju u Beograd.


Sporo otvaranje


Zadar se od samog početka mučio s čvrstom obranom srbijanskog sastava, što bolje od ičega ilustrira podatak da je domaćinima za prve poene bilo potrebno punih pet minuta prije nego je najkorisniji igrači lige Luka Božić uspio progurati loptu kroz mrežicu. Pokušavali su momci u bijelim dresovima u devet navrata prije toga „skinuti poklopac“ s gostujućeg obruča, četiri puta Marko Ramljak, triput upravo Božić i dvaput Karlo Žganec, no nedostajalo je preciznosti, dok s druge strane Facundo Campazzo i Filip Petrušev takvih problema nisu imali pa su branitelji naslova rano preuzeli kontrolu nad događanjima na parketu. Da nisu gosti izgubili nekoliko lopti u drugoj polovici prve četvrtine mogli su se odmah odvojiti i na dvoznamenkastu razliku, no slobodna bacanja oporavljenog Darija Drežnjaka i poeni Ramljaka iz polukontre, okrunjeni tricom Sanija Čampare za 12:16 na otvaranju desete minute su pokazali da domaćini planiraju skupo prodati kožu.


Juan Davis (KK Zadar)




Uslijedio je odgovor branitelja naslova. Gosti su do kraja prve četvrtine uzvratili tricom Benjamina Bentila, da bi već na samom otvaranju druge dionice nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Luke Mitrovića otišli i na dvoznamenkastu prednost (12:23). Serija Zvezde se zaustavila na okruglih 0:10, a kada je Mitrović nakon napadačkog skoka zakucao za 15:28 činilo se da Zadranima prijeti ponavljanje beogradskog scenarija. No, tada je proradila obrana. Jusupove trupe su pune četiri minute zaključale sve prilaze svom košu, što im je u kombinaciji s nekolicinom uspješnih napadačkih rješenja iz drugog ešalona, prije svega od Juana Davisa i Sanija Čampare, bilo dovoljno da poravnaju rezultat i potpale atmosferu među malobrojnim navijačima na tribinama. Petrušev je nakratko prekinuo sušu gostiju, da bi raspoloženi Davis ubacio tricu za 33:30, nakon koje su tribine u potpunosti proključale. Na veliki odmor se nakon serije slobodnih bacanja Luce Vildoze ipak otišlo s prednošću Crvene zvezde 33:35, no izvrsno izdanje Zadrana s kraja prvog poluvremena je probudilo nadu da se može parirati individualno kvalitetnijem i višestruko skupljem suparniku.


Čvrste obrane


Zadar je u prvih 20 minuta igre samo triput bio precizan izvan linije 6.75 te je uhvatio i deset lopti manje od Crvene zvezde, pa su dva poena minusa prilikom odlaska u svlačionice bila „dobar ulov“ s obzirom na okolnosti, no bilo jasno da će za iznenađenje biti potrebna ili ravnoteža u skoku ili puno bolja šuterska predstava. Početne tri minute nastavka protekle su u izjednačenoj igri, no tada je na vidjelo došao euroligaški pedigre beogradskog sastava. Od ubačaja Božića za 37:40 do kraja treće četvrtine domaćini nisu zabili niti jedan koš iz igre, što su Beograđani iskoristili da se na krilima veze Campazzo-Petrušev vrate na dvoznamenkastu prednost. Da se gosti ne odvoje na nedostižnu razliku zaslužno je bilo dobro izdanje Zadrana na defenzivnoj strani parketa koje je uvelike usporilo napadačke akcije desete najbolje momčadi Europe, pa se u odlučujućih deset minuta ušlo s dostižnih devet poena zaostataka iz domaće perspektive (44:53).


Četvrta četvrtina je dobro započela za Jusupove momke koji su preko Arijana Lakića prišli na dva posjeda minusa, no za svaki koš se dobrano „krvarilo“ što je najbolje oslikala sekvenca iz dvaju vezanih napada Zadra u kojima su domaćini sedam puta promašili i sedam puta uspješno skočili prije nego je Božić progurao loptu kroz obruč. Slaba „kontrola leta“ dovela je do reakcije Duška Ivanovića koji je pozvao svoje igrače na „čašicu razgovora“, nakon čega je uslijedila odluka. Trica Vildoze i dva dalekometna ubačaja Stefana Markovića vratili su košarkaše Crvene zvezde natrag u dvoznamenkaste vode (58:69), nakon čega više nije bilo povratka za Zadrane koji su za svoj trud velikim pljeskom ispraćeni s parketa. Zvezdu je do pobjede vodio Luka Mitrović s 13 poena i pet skokova, a pratio ga je Facundo Campazzo s 12 koševa i šest uhvaćenih lopti, dok je najefikasniji u zadarskim redovima ponovno bio Luka Božić koji je susret završio sa 17 poena, sedam skokova, pet asistencija i četiri uhvaćene lopte.


Luka Božić (KK Zadar)