Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Premijer liga, 16. kolo

Zadar uvjerljivo slavio i pritom ispisao povijest

Autor: Andrija Dešpoja

15.01.2024. 21:43
Zadar uvjerljivo slavio i pritom ispisao povijest

Foto: Mate Komina



Košarkaši Zadra rutinski su odradili zadatak u 16. kolu Premijer lige, svladavši u gostima Zabok rezultatom 58:79. Tako je momčad Danijela Jusupa upisala 15. pobjedu i održala se na samom vrhu poretka, a u Hrvatskom zagorju je do bodova stigla prikazavši dijametralno suprotna lica, blijedo u prvom poluvremenu, dok je u nastavku u potpunosti zatvorila prilaze svom košu, podarivši u trećoj četvrtini pravu napadačku traumu Zabočanima, dobivši je s nesvakidašnjih 22:0.


Šest trica domaćina


Zadrani su u ovaj dvoboj koji je uslijedio tek nešto više od 48 sati nakon utakmice u Baru ušli s velikim kadrovskim problemima, jer je pored kapetana Marka Ramljaka, te Luke Božića koji je popunjavao tek zapisnik, kući ostao virozni Krševan Klarica. S čak tri figure manjka Jusup je bio primoran na klupi pronaći dobitnu kombinaciju kako bi matirao mladog kolegu na klupi Zaboka koji se ove sezone potvrdio krvnikom favorita, jer padali su ničice pod Zagorcima i Dinamo i Cibona. Stoga nimalo nije bilo čudno da je momčad Ivana Tomasa od podbacivanja lopte s centra krenula vrlo motivirano, što se u narednih pet minuta pokazalo kobnim po poprilično inertne gostujuće igrače. Povrh svega izostalo je zatvaranje vanjskog šuta protivnika, pa su se Ralphael Neal i Dino Cinac često nalazili kao na streljani, potpuno neometani su ubacili svaki po dvije trice i tako svojima odveli do finih osam koševa viška (16:8).


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Podiglo je to malo i paru u ušima Jusupovih igrača koji su se pokrenuli na krilima Arijana Lakića koji veže osam poena u nizu, pa se prema drugoj četvrtini Zadar uputio s obzirom na prikazano s vrlo povoljnih tri minusa (24:21), no čim se ponovno krenulo u igru, Zabok je nastavio s teškom artiljerijom. Trice su, i to petu i šestu Zabočana, Emil Savić i Ante Šustić, pa se Jusup morao okrenuti traženju novog plana u najdubljoj provaliji dotad, onoj od devet koševa (23:32). Shvatili su tada srećom gosti da se može uzvratiti istim oružjem, pa su preciznost izvan perimetra demonstrirali Dario Drežnjak i Juan Davis, dok su se važnim koševima potom pridružili Petar Vujačić i Karlo Žganec te se na radost bučne skupine Tornada u zabočkoj dvorani polovicom druge dionice rezultat našao po prvi put na strani Zadra (34:35). U preostalom vremenu do odmora zatvorila se u potpunosti igra, ili bolje reći Zabok je promašivao trice kao na traci, dok su Zadrani gubili lopte, no ipak se na račun Adema Mekića i Drežnjaka prema svlačionicama otišlo s plusom (38:41).


Posložene kockice




A nastavak se pak otvorio na najbolji mogući način za branitelje naslova prvaka Hrvatske, jer su im se konačno posložile kockice i u obrani i u napadu. Što se tiče defenzivnog kraja terena tu je Zaboku istinski podignuta rampa, potvrdit će to najbolje podatak da je domaćin u trećoj četvrtini ostao bez ijednog ubačaja, dok je Zadar u napadu vezao 22 koša, od čega su bile četiri trice. A posljednja tri dalekometna projektila koje je vezao Drežnjak postavile su gostujuću momčad na pijedestal i prije četvrte dionice, jer su se potpuno neočekivano ako se promatra iz perspektive prvog poluvremena našli na 25 viška (38:63). U završnih deset minuta moglo se gledati klasično odrađivanje posla, a na kraju se najefikasnijim pokazao Mazalin s 20 ubačaja, sedam skokova i šest asistencija, Drežnjak je bio drugi strijelac s 14 koševa, Mekić je dodao 12 koševa, uz devet skokova i šest asistencija, dok je svestran učinak od 11 poena, osam skokova i četiri uspješna dodavanja ostvario Lakić.