Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Finale Kupa

[FOTO/VIDEO] Na krilima Božića Zadar trofej 'Krešinog kupa' vratio kući

Autor: A. Dešpoja, A. Plahinek

17.02.2024. 19:24
[FOTO/VIDEO] Na krilima Božića Zadar trofej 'Krešinog kupa' vratio kući

Foto: Mislav Klanac



Krešin kup, trofej koji je svakako najdraži Zadranima, je ponovno u njihovim vitrinama. Nakon 2021. i Omiša gdje je stradao Split od trupa Veljka Mršića trebalo je proći tri godine da se ponovno košarkaši Zadra nađu na najvišem postolju, po deveti put u povijesti, izjednačivši se tako sa svojim večerašnjim suparnikom Cibonom.


A da će se slaviti večeras u Dalmaciji naznačio je i egzodus navijača iz Donatovog grada, nekih dvije tisuće, koji su se natiskali u maloj dvorani na Gripama i stvorili atmosferu koja se mogla osjetiti jedino u starim Jazinama. A na parketu Zadar je bio predvođen fenomenalnim Lukom Božićem koji je u najbitnijoj utakmici dosadašnjeg dijela sezone odigrao partiju za sportske almanahe, upisavši novi trostruko-dvoznamenkasti učinak, kao što je ključna bila i šuterska rapsodija cijele momčadi koja je za tri gađala iznimno odličnih 17 od 39.


Mora se odati priznanje čvrstoj i herojskoj Ciboni koja se odlično držala nekih trideset minuta sa samo šest seniora u rotaciji, ali nisu na kraju imali šanse protiv raspoloženog Zadra koji je uz sve igračke kvalitete imao i tog ključnog šestog igrača iza svojih leđa.





Tricaški uzlet


Posebno su se „Vukovi“ iskazali u prvoj četvrtini, naravno dok su još imali svježine, a standardno su se postavili sa zonskom obranom koju su teško Zadrani probijali. Cibosi su početkom druge dionice na krilima Filipa Bundovića stigli do četiri koša prednosti (17:13), ali onda upali u šutersku stupicu svoje zone. Počeli su pogađati Jusupovi igrači iz svih pozicija, naredali su pet trica, a krvnicima su se pokazala trojica igrača.


Već „vrućem“ Božiću pridružili su se Karlo Žganec i Arijan Lakić i učas se na Gripama naložila slavljenička atmosfera jer je Zadar bio na 12 plusa (23:35), a Božić je zaključio prvo poluvrijeme novom, šestom tricom svoje momčadi za 27:38. Bila je to zaliha koja je garantirala podizanje trofeja, no trebalo je u nastavku odraditi posao koji se učinio riješenim kada se povratkom iz svlačionica ponovio tricaški niz zadarskog terceta.


No, Cibona je uporno zabijala na svaki vanjski ubačaj svoga protivnika i malo-pomalo stiskala obruč te se s dvoznamenkastog zaostatka našla u smiraj treće dionice na samo četiri koša minusa (51:55). Aleksandar Aranitović i Krešimir Radovčić unijeli su nemir u Jusupove redove, no srećom po njih uzlet Zagrepčana je ugašen novim tricama, ovog puta su zabili Dario Drežnjak i Božić svoju šesti dalekometni ubačaj za sedam viška (54:61) pred deset minuta odluke.



Drežnjak zaključio


A tamo se, pak, nije dugo trebalo čekati na potvrdu zadarskog slavlja, jer se Cibona našla u problemima s osobnim prekršajima, pa je Bundović izletio iz igre, malo kasnije i Vuković, dok je u napadu komandu preuzeo Drežnjak i tako pogurao svoje do relaksirajućih posljednjih minuta velikog finala koje se potom pretvorilo u pravo južnjačko slavlje igrača s navijačima.


Junak nad junacima pobjede vrijednog 21. trofeja u povijesti kluba s Višnjika ispao je Božić s 27 koševa kojima je dodao po deset skokova i asistencija, odličan je također bio Lakić s 19 poena i šest skokova te Žganec koji je isporučio 15 koševa uz šest skokova, a četvrti dvocifreni bio je Drežnjak koji je zabio svih svojih deset koševa u nastavku. Kod Cibone je prednjačio sa 17 poena, šest skokova i pet asistencija.


Foto


Zadar pobjednik Kupa Krešimira Ćosića!


avatar

Snimio: Mislav Klanac


17.02.2024. 22:11




















Galerija

Foto: Mislav Klanac


Foto


Finale Kupa Krešimira Ćosića


avatar

Snimio: Mislav Klanac


17.02.2024. 19:50












































































Galerija

Foto: Mislav Klanac



Maestralni Božić s 34 poena, Lakić s 22, Žganec s 20 te Drežnjak fantastičnom posljednjom četvrtinom donijeli su novu, veliku titulu Zadru na prepunim Gripama! Čudesni Luka Božić proglašen je MVP-em te je ujedno i najbolji strijelac Kupa. Nakon dodjele medalja Zadrani su napravili počasni krug po terenu pokazavši novi trofej cijelim (zadarskim) Gripama.


Minutu i pol do kraja uz ogroman pljesak te pozdrav navijačima iz igre je izašao kapetan Ramljak, a posljednjih minutu i pol “dobio” je Adem Mekić.  Ubrzo je s još većim pljeskom izašao i Luka Božić, a priliku posljednjih 60 sekundi dobio je Vice Grbić.



Zaredali su s greškama Cibonini igrači, otišli u bonus, a počeli su raditi i živci kako se približavao susret kraju. Sve to, malo po malo iskorištavali su Zadrani i tri i pol minute do kraja otišli na 14 razlike (72:58). Meastralan je bio Drežnjak u tim odlučujućim trenucima, no on je bio i pravi Jusupov “as iz rukava” pošto je u prvom poluvremenu upisao tek nepunih šest minuta.


Preuzeo je Drežnjak inicijativu u potpunosti u trenucima kada se lomio susret. Dodao je još dva slobodna bacanja nakon zakucavanja, a onda odmah i obrambeni skok.


Neizvjesno, kao da se igra za titulu, izgledala je posljednja dionica u kojima su se ruke i jednima i drugima skratile. Vuković je dvama slobodnim bacanjima malo smanjio rezultat, a onda je gotovo dvije minute kasnije viđen prvi poen iz igre u posljednjoj dionici, kada je Drežnjak zakucao i primorao trenera Cibone Repešu na novu minutu odmora jer su Zadrani počeli “lomiti” susret.



Vratili su se Zagrepčani u finišu treće četvrtine na samo minus četiri. Proradili su šutevi iz polja, dok se Zadranima ruka malo skratila. Drežnjak je nakon toga prvo ukrao loptu, a onda tricom vratio ekstazu na Gripe, a ulje na vratu dolijalo je Božić tricom sa zvukom sirene za velikih sedam razlike pred posljednju četvrtinu.


Divna tricaška večer nastavila se i u drugom dijelu, prvo preko Lakića, a onda je i Božić započeo svoje drugo poluvrijeme. Pridružio se ubrzo i treći veliki zadarski “mušketir večeras Žganec svojom tricom. Vuković je odmah potom pokazao svoju preciznost za tri i smanjio zadarsko vodstvo na 47:36. Konsolidirali su se Zagrepčani nakon toga i uspjeli smanjiti vodstvo. Zonska obrana Cibone pononvo je počela stvarati probleme Zadru, no nakon toga Žganec petom tricom ponovno podigao na preko deset razlike (53:42).


Žganec, Mazalin, Ramljak, Božić i Lakić petorka je kojem je Zadar otvorio nastavak! Aranitović, Vuković, Bundović, Majcunić i Radovčić petorka je Cibone.


Napadačka, a naročito tricaška rapsodija u drugom dijelu četvrtine. Redali su se Lakić, Božić i Žganec, a obrana je i dalje bila i više nego na odličnoj razini. Nošeni publikom, Zadrani kao da lebde terenom imaju više od deset koševa “zalihe” na odmoru. Luka Božić ponovno je odigrao maestralno poluvrijeme u kojem je ubacio 15 koševa, a tome dodao osma skokova i pet asistencija. Lakić je također bio odličan s 11 poena šest skokova i dvije asistencije, jednako kao i kapetan Ramljak s jednim poenom, šest skokova i dvije asistencije uz nezaboravnu bananu na početku susreta. Kod Cibone prvo ime je bio Bundović s deset koševa, Majcunić i Radovčić dodali su pet.


Oni stariji sigurno su se večeras mogli prisjetiti fenomenalnih večeri i atmosfera na Jazinama, jer Gripama večeras vladaju Zadrani.



Otišla je Cibona na 18:20, a onda su rapsodija. Prvo Žganec, pa Lakić, a onda i Božić tricama odveli Zadar na 29:22. Cibonu je to odvelo na novu minutu odmora, a Gripe u totalnu ekstazu.


Zonska obrana Cibone sa zada sada jako dobrim Bundovićem opstruira gotovo svaki zadarski napad, a u prilog tome govori i činjenica da Zadrani još nisu upisali koš u ovoj četvrtini. Druga Božićeva trica ponovno je uzrokovala erupciju na Gripama i pokrenula zadarski napad u drugom od četiri dijela. Obrana je opet odradila svoje, a onda je Žganec položio za vodstvo 18:17, što je primoralo Cibose na minutu odmora.


Nije dobro krenulo u drugoj četvrtini, Cibona je otišla na tri razlike (13:16) i Danijel Jusup odmah je pozvao minutu odmora da “resetira” momke.


Naelektrizirano “do zuba” u susret su ušli Zadrani s postavom Davis, Lakić, Božić, Ramljak i Mazalin. Cibona je startala s Bundovićem, Aranitovićem, Perasovićem, Radovčićem i Vukovićem.


Upravo je MVP Aba lige Božić tricom rezultatski otvorio večerašnji susret, što je izazvalo erupciju oduševljenja u kompletnim Gripama. Novi veliki val emocija izazvao je kapetan Ramljak “bananom” prilikom ulaska Aranitovića. Pritisak tribina, pa gotovo i domaće atmosfere za Zadrane izašao je na vidjelo igrača Cibone kada je Bundović nepotrebno nakon zabijenog koša “proći kroz” Davisa.


Obrambeni Zadrani su izgledalo prilično dobro i uzeli praktički svaki skok u obrani. Iako je Cibona uspjela doći u kratki rezultatski plus, Lakićeva trica za 8:6 vratila je prednost na stranu igrača Danijela Jusupa. Vratio je Aranitović stvari na početak tricom za 9:9, no Božić zakucavanje i Mazalin polaganje nakon što se otresao svog čuvara vratili su prednost na zadarsku stranu (13:11). Imao je Žganec “čistu” tricu minutu do kraja četvrtinu za plus pet, no lopta se “iskoprcala” van.


POČEO JE SUSRET! SRETNO ZADAR!


Tornado je Ciboni priuštio i svih devet krugova pakla s obzirom na to kakve je atmosfera napravljena.


Sve je spremno za spektakl na splitskim Gripama! Zadar nakon dva teška susreta protiv Splita (80:73) te Cedevite Junior (83:72) vrijeme je došlo za veliki derbi sjevera i juga. Svi već jako dobro znate da se za titulu Zadrani bore protiv Cibone. Gripe su večeras prepunjene zadarskim navijačima koji su ju rasprodali sinoć u roku od dva sata nakon polufinalne utakmice.


I dok se i atmosfera i igrači zagrijavaju, treba istaknuti kako je Zadar 2021. godine posljednji puta osvojio Kup u Omišu protiv Splita. Zadar je do sada osam puta osvajao kup Krešimir Ćosić, 1998,2000,2003,2005,2006,2007,2020, 2021, a danas igra svoje 16. finale ukupno. Kup Jugoslavije su osvojili jedan put 1970. i to u Splitu. Inače, Zadar računajući obje države ima ukupno 20 trofeja. Danijel Jusup je najtrofejniji trener zadra s pet trofeja, a šest trofeja u svojoj kolekciji imaju Mazalin i Žganec.


Zadar i Cibona su igrali finale kupa 2003. u Splitu. Zadar je pobijedio 72:59, a trener je bio Danijel Jusup.


Veliku gužvu, ali i feštu stvorili su navijači pred ulazom, no svi su suglasni u jednom – Zadar se večeras u svoj grad vraća s novim trofejom!


– Preko Splita i Cedevite Junior košarkaši Zadra stigli su do ovogodišnjeg finala Kupa Kreše Ćosića koji se igra u splitskim Gripama. U zahtjevnoj je utakmici Zadar strpljivo gradio svoje napade, uglavnom zabijajući ispod koša.  Od jučerašnje se pobjede protiv Cedevite atmosfera i Splitu nije se smirila, a debelo prije ogleda s Cibonom Zadrani su već nanovo počeli dizati atmosferu u gradu podno Marijana.  Dok su naši suparnici iz Zagreba do svog finala stigla preko slabijih suparnika Kvarnera i Dubrave, momci Danijela Jusupa daleko su se više fizički i psihičku potrošili u svojim okršajima sa Splitom i Cedevitom Junior.  A da je Zadar zasluženi favorit-  kazao nam je Tomislav Grbin, dodavši kako je uvjeren da će nakčin večerašnje utakmice u dvorani Kreše Ćosića visjeti još jedna pobjednička zastava.



– Svi mi imamo velika.očekivanja i s pravom očekujemo još jednu zastavu na Višnjiku. Zadar je prošao kroz križni put da bi stigao do finala, a Cibona kroz trening utakmice protiv slabijih suparnika. Momci su se psihički, emotivno i fizički iscrpili, ali zato su i spremniji nego ikada, kazao nam je Grbin.
U pobjedu je uvjeren i Joško, dodavši kako će utakmica biti atraktivna i zanimljiva.
– Nismo bez razloga tu gdje jesmo. Imali smo zahtjevne protivnike i dokazali svoju kvalitetu. Navijačka su euforija, kvaliteta i iskustvo na našoj strani – mišljenja je Joško.