Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Omladinski pogon

Vidaković: Nismo favoriti ni u jednom uzrastu, ali Jazine su naš plus

Autor: Andrija Dešpoja

10.05.2024. 14:50
Vidaković: Nismo favoriti ni u jednom uzrastu, ali Jazine su naš plus

Foto: ŠIME ZELIć/KK ZADAR



U razdoblju od 23. do 26. svibnja legendarne Jazine će ugostiti sve najbolje što Hrvatska ima u mlađim uzrasnim košarkaškim kategorijama, sa završnim turnirima za četiri uzrasta, U-19, U-17, U-15 i U-13, a u svima njima će nastupe upisati i selekcije Košarkaškog kluba Zadar koji je uz Cedevitu Junior jedini klub sa sudionicima na svakom od četiri Final Foura. Samim time radi se o grandioznom uspjehu struke na Višnjiku, posebice se to odnosi na voditelja omladinskog pogona Rajka Vidakovića koji se nakon privremene epizode krajem prošle sezone u ŽKK Ragusi vratio u staro jato i preuzeo uzde zadarske košarkaške budućnosti koja sudeći po svemu dobrome učinjenom u tekućoj sezoni ima blistavu perspektivu.



Dobra kemija


A ta perspektiva mogla bi biti još i blistavija ako se u Jazinama za neka dva tjedna dogodi i osvajanje državne titule koja i nije imperativ, pogotovo kada se uzme u obzir da se i dalje osjeća pad pojedinačne kvalitete nakon velikog ljetnog egzodusa pomlatka s Višnjika.




– Prezadovoljni smo s činjenicom da smo ostvarili plasmane na sva četiri završna turnira, a taj uspjeh smo napravili i lani, međutim tada smo bili puno igrački jači, imali smo jako veliki broj kvalitetnih pojedinaca. Tako da ove sezone nismo ni očekivali ovakav uspjeh jer smo preko ljeta ostali bez velikog broja nositelja, a poznato je da kada ostaneš bez jednog nositelja je teško, kamoli kada ostaneš bez cijele petorke juniora. No, očito je da naši treneri rade vrhunski posao i uspjeli su i od ovih igrača koji su ostali kao i od nekolicine mladih igrača dovedenih sa strane plasirati se na završnice i to je nešto što nas sve skupa jako veseli. Pored svega navedenog, prisutna je i jedna jako dobra kemija u svim selekcijama koje će sve na kraju krajeva imati jedinstvenu priliku u svom gradu, pred svojim navijačima igrati najjače utakmice u državnoj konkurenciji i boriti se za trofeje – kazao je na prvu Vidaković koji se može podičiti raritetnom situacijom da su se izuzev klubova iz metropole jedini Zadrani uspjeli izboriti nastupe na završnicama u Jazinama. Mala iznimka je tek U-13 selekcija Splita, ali ona ne potvrđuje pravilo da pored Zagreba i Zadra ostatak Hrvatske niti ne postoji na ozbiljnoj košarkaškoj karti u Hrvata kada su u pitanju omladinski pogoni.


– Zagreb ima veliku međusobnu konkurenciju i njihovi klubovi imaju učestalu praksu dovođenja igrača iz ostalih krajeva Hrvatske. Dakle, sve što valja privuku sebi i u tome se vidi jedna centralizacija koja nije dobra za hrvatsku košarku. Znači, mali Vlajić iz Drniša koji je bio najbolji igrač u 2010. godištu nije na kraju otišao put Šibenika ili Splita, što bi trebalo biti prirodno za njega, već se skrasio u Cedeviti. To je samo jedan primjer tog konstantnog odljeva mladih i talentiranih igrača prema metropoli, ali to je i logički s jedne strane jer danas se prvenstveno iz kuta roditelja gledaju uvjeti i perspektiva za njihovu djecu. Zagrebački klubovi evidentno ulažu više u odnosu na druge sredine i time se dogodila centralizacija tj. koncentracija kvalitete koja se najbolje može primijetiti po tome da izuzev Zadra nema drugih klubova izvan metropole na završnici. To je poražavajuće za velike košarkaške centre poput Splita, Šibenika, a da ne govorimo o puno većim geografskim prostorima poput Slavonije ili Istre i Kvarnera koji neće imati nijednog igrača s iskustvom natjecanja s najjačim klubovima u državi.



Razvojne momčadi


Tajna zadarskog uspjeha, ali i neuspjeha ostalih provincijalnih sredina, može se iščitati iz razrađenog sustava razvojnih momčadi koje služe kao satelitska odredišta i poligoni za razvoj mladih igrača.


– Razvojne momčadi u nižim ligama imaju i Splićani i Šibenčani, no nemaju razrađen sustav kao Košarkaški klub Zadar i primjetno je da se i oni okreću tom našem modelu da svaka uzrasna selekcija ima svoj put kroz jednu od nižih liga. Naši juniori u Jazine Arbanasima su već godinama članovi Prve muške lige, kadeti su nam u sklopu KK Sukošan participirali u Drugoj muškoj ligi, dok nam pretkadeti nastupaju u kadetskoj međužupanijskoj ligi. Takav model se ispostavio izuzetno kvalitetnim rješenjem jer naši mladi igrači kroz cijelu godinu imaju priliku igrati puno jače utakmice u odnosu na ligu u kojoj se nalaze njihovi vršnjaci iz drugih klubova.


Ipak u tom okršaju Zadar vs Zagreb, metropola bi u svim kategorijama trebala biti puno bliže podizanju pehara. Lani su juniori i kadeti Zadra postali prvacima Hrvatske, pretkadeti su bili srebrni, a ove sezone će se evidentan zaostatak u kvaliteti pokušati nadoknaditi domaćim parketom Jazina i atmosferom koja će im davati vjetar u leđa.


– Gledajući igrački, mi nismo favoriti ni u jednoj kategoriji. Cibona je pored juniorskog možda najveći favorit u kadetskom uzrastu jer im okosnicu momčadi čine trojica igrača koji nastupaju i za juniore. Radi se o Borni Katanoviću, Brunu Bubalu i Jeri Jakiću, a oni su pored toga što su članovi Cibonine prve juniorske petorke, igrali tj. još uvijek igraju Premijer ligu, dok su neki od njih ove sezone okusili i ABA ligu. Mi nemamo takvu individualnu kvalitetu ni u kadetima, ni u juniorima koji su ostali bez čak sedam ključnih igrača u odnosu na lani. Nema Michaela Ružića, Vita Perkovića, Jurice Zagoršaka, Marka Lukića, Domagoja Batura, Nike Ružića i Branka Stojanova, a sve su to igrači koji bi i ove sezone nosili juniorsku momčad i teško bi im se tko mogao suprotstaviti. Također, nismo favoriti ni u pretkadetskoj selekciji koja je kao četvrta završila na finalnom turniru, međutim svi naši dečki imat će prednost domaćeg terena, ipak će im Jazine biti plus u cijeloj priči i siguran sam da nitko u dvobojima s njima neće biti toliki favorit.


Domaćinstvo završnica svih omladinskih kategorija Zadar nije imao prilike ugostiti dugih pet godina, a zanimljivo ove sezone u kojoj su gotovo svi participanti zagrebački klubovi HKS se na kraju odlučio za grad košarke.


– HKS je prepoznao kvalitetan rad u KK Zadar i da mi izbacujemo najviše reprezentativaca u zadnjih pet godina, da se najviše pojavljujemo kao klub na završnicama, da imamo dobre uvjete i u konačnici imamo najviše trenera u mladim reprezentacijama. Mislim da je to bilo na kraju presudno zašto se završnice igraju u Zadru – istaknuo je za kraj Vidaković.