ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Trener zadarske atletičarke

Veronika Šokota može biti najbolja na svijetu

Autor: Ivana Vaupotić

18.08.2023. 09:20
Veronika Šokota može biti najbolja na svijetu

Foto: PIXSELL



Andrej Hajnšek opet ima razloga za zadovoljstvo, njegova pulenka i atletičarka Kvarnera, Zadranka Veronika Šokota prije tjedan dana u Jeruzalemu postala je juniorska viceprvakinja Europe bacivši koplje u trećoj seriji 55,41 metar.


– Sretan sam što je Veronika osvojila srebro na Europskom prvenstvu, iako sam u ožujku, kada smo bili na pripremama u Splitu, rekao da će pobijediti. A to sam rekao mami Adriane Vilagoš, koja je u Jeruzalemu osvojila zlato. Veronika je sve do četvrte serije bila u igri za zlato, ali nema za čim žaliti. Izvukla je maksimum u ovome trenutku, da je sve vrijeme bila u Celju i trenirala, siguran sam da bi postala europska prvakinja – poručio je Andrej Hajnšek koji je hrvatskoj javnosti poznat kao nekadašnji trener Sare Kolak s kojom je 2016. godine osvojio odličje na dva velika natjecanja. Broncu na Europskom prvenstvu u Amsterdamu i zlato na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.


– Veronika može biti najbolja na svijetu, samo treba trenirati. Ove godine joj je bilo jako teško uskladiti sve obaveze jer je tu i fakultet pa nije bila cijelo vrijeme u Celju. Tako da nismo uspjeli odraditi sve što je bilo u planu. No, ona ima još puno rezerve, što znači da rezultati mogu samo biti još bolji – nastavio je Hajnšek koji je s 19-godišnjom riječkom atletičarkom počeo raditi krajem prošle godine, kada se iz AŠK Zadra vratila u Kvarner.




– Veronika je atletičarka koja na natjecanju baca puno bolje nego na treningu, ima jaku glavu, što je i najvažnije. Ima tu još posla da bi bila na još višoj razini, ali sada je sve na njoj. Još nismo definirali što će biti s našom suradnjom nakon ove sezone, ali ponavljam, ako će idućih nekoliko godina trenirati svaki dan, može biti najbolja na svijetu. Treneru je jako teško ako se nešto ne radi po planu, ipak je on odgovoran za rezultate.


OPTIMIZAM – Andrej Hajnšek; Foto: Goran Stanzl/Pixsell


Veronika Šokota na najbolji je mogući način zaključila juniorski staž, sezonu je u ožujku otvorila zlatom na Europskom U-23 bacačkom kupu u portugalskoj Leiriji (55,97), a okrunila ju je srebrom iz Jeruzalema. No, tijekom sezone nije sve bilo prema očekivanjima, na juniorskom prvenstvu Hrvatske 19-godišnja atletičarka Kvarnera morala se zadovoljiti titulom viceprvakinje nakon što joj je zlato uzela mlađa juniorka Vita Barbić, koja je u Izraelu ostala korak do postolja.


– Mislim da joj je tim zlatom Vita pomogla i pogurala je da uoči Europskoga prvenstva dođe u Celje. Tako da joj je zapravo napravila uslugu. Posljednjih mjesec dana Veronika i ja smo napravili sve što smo mogli i rezultat je odmah bio bolji. Kao što sam već prije rekao, Veronika ima još puno rezerve, na treningu je bacala 57 metara, ali još uvijek ima premalo konstantnih hitaca na većim duljinama, za što treba nastaviti raditi.