Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Navijačka atmosfera

[FOTO] "Vatreno ludilo" u Rotterdamu - baklje, tamburaši, vatromet

Autor: Hina

18.06.2023. 15:33
[FOTO]

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL



Nakon tri dana zatišja, na ulicama Rotterdama je počelo još jedno “vatreno ludilo” uoči finalne utakmice Lige nacija Hrvatska – Španjolska. Nakon dvije bronce i jednog srebra na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska napokon može i do jednog “zlata”. Do sada su “Vatreni” samo jednom igrali finale nekog velikog natjecanja, prije pet godina su nastupili u finalu Svjetskog prvenstva u Moskvi izgubivši od Francuske.


“Ovoga puta idemo do kraja. Na tribinama će nas biti više od 25.000, nosit ćemo ekipu do pobjede,” kazala nam je skupina Zagrepčana.


Na polufinalu protiv Nizozemske na tribinama De Kuipa bilo oko 17.000 hrvatskih navijača, dok se na finalu očekuje možda i više od 25.000 hrvatskih navjača. Iz španjolskog tabora tvrde kako na stadionu neće biti više od 5.000 Španjolaca.


Ulaznice “planule”




Posljednjih dana najtraženija stvar u Nizozemskoj je ulaznica za finale. Kako UEFA pusti koji kontingent preostalih utakmica, tako se razgrabe gotovo u sekundi. Domaćini turnira su ispali, a u Španjolskoj niti približno ne vlada euforija kao u Hrvatskoj.


Pozivi stižu sa svih strana, traže se svi mogući načini za ulazak na stadion Feynoorda.


“Ova je prilika da ova generacija zaokruži priču s jednom zlatom. Živim za trenutak kada će Luka Modrić podići trofej, zaslužio je,” kazao nam je Stipe koji već godinama radi u Njemačkoj.


“Ova momčad čini čuda,” dodao je.


Kako je nedjelja neradan dan, u središtu Rotterdama mogu s vidjeti samo crveni kvadratići. Španjolce gotovo nismo nigdje vidjeli. Navijači “Vatrenih” su zagospodarili terasama, počeli pjevati navijačke pjesme, a najbolje tek slijedi. Stigli su i tamburaši, baklje gore na sve strane, a ispucano je nekoliko raketa. Nizozemska policija sve diskretno snima, no za sada osim pjesme i zabave nema što drugo vidjeti. Kao i prije utakmice s Nizozemskom, najveća navijačka baza je bila u kafićima pored gradske vijećnice Stadhuis. Svi su ukrašeni zastavama i transparentima, a u svakom se pušta hrvatska glazba.


Prethodni susret Hrvatske i Španjolske rezultirao je neviđenim spektaklom. U dvoboju osmine finala “La Roja”‘ je pobijedila 5-3 nakon produžetaka. Za hrvatske navijače nema dvojbe. Jedina opcija je pobjeda, samo je pitanje s koliko razlike.


“Nema šanse da izgubimo ovo finale,” kazala je zagorsko – zagrebačko – slavonska skupina. Jedino se nisu mogli dogovoriti o rezultatu.


“Ma najvažnije je da pobjede,” kazao je Željko.


Finalna bitka Lige nacija počinje u nedjelju u 20.45 sati, a vodit će je njemački arbitar Felix Zwayer. Od 15 sati za treće mjesto u Enschedeu borit će se Nizozemska i Italija.


Foto: Pixsell


Foto: Pixsell


Foto: Pixsell


Foto: Pixsell


Foto: Pixsell