ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ABA liga, 16. kolo

Mornar preveslao Zadrane, brine ozljeda Božića

Autor: Andrija Dešpoja

13.01.2024. 19:07
Mornar preveslao Zadrane, brine ozljeda Božića

Foto: KK Mornar-Barsko zlato/MEDIA Pro/ABA liga

Košarkaši Zadra poskliznuli su se na parketu posljednjeplasiranog Mornara koji je u Baru pobijedio sa 86:78 u srazu 16. kola ABA lige. Nije se momčad Danijela Jusupa predstavila u svojem uobičajenom izdanju, a to je svakako išlo na ruku ranjenog domaćina koji se bori za goli život u regionalnoj eliti. Veća energija, fokus i širina Mornara kao i ozljeda Luke Božića početkom nastavka na koncu su isplivali na površinu pa su Zadrani morali najveću crnogorsku luku napustiti s dvostrukom štetom. Presudnom se pokazala odlična igra domaćina sredinom posljednje dionice, kada su preko nezaustavljivog Uroša Lukovića pobjegli na osam plusa (76:68), a točku na i je potom stavio omaleni Tavian Dunn-Martin pogodivši tricu za nedostižnih 11 razlike (79:68). Uspjeli su se gosti u samoj završnici prišuljati na pet zaostatka (79:74), no i taj očajnički pokušaj je potom Mornar amortizirao bacanjima Milića Starovlaha.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: KK Mornar-Barsko zlato/MEDIA Pro/ABA liga


Što se tiče prvog poluvremena ono je za Jusupove igrače završilo rezultatski iznimno dobro s obzirom na to kako su se promovirali u tom razdoblju. Promatrano iz perspektive domaćina njima se pak dogodio „velik promet, mala zarada“ efekt, jer su otvorili furiozno sa 6:0 i 12:6, potom imali krajem prve dionice 23:18, a sredinom druge i devet koševa viška (35:26). Ipak, Zadrani su se odlučili pojaviti u barskoj Topolici u smiraj prvog poluvremena kada su predvođeni najraspoloženijima Karlom Žganecom i Arijanom Lakićem vješto primirili nabujale strasti Mornara koji se uistinu mogao pohvaliti dobrim šutom, pogotovo vanjskim jer je pogođeno šest trica iz 14 pokušaja. Međutim, više grešaka i pokoji skok manje ostavilo je goste u gotovo ravnopravnom položaju (44:42) pred nastavak susreta.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: KK Mornar-Barsko zlato/MEDIA Pro/ABA liga


Povratak iz svlačionica donio je agilniji Zadar koji je počeo češće pogađati izvan perimetra, proradio je konačno Juan Davis zabivši dvije trice, dok su po jednu pridodali Dario Drežnjak i Petar Vujačić. No, unatoč toj življoj predstavi Jusupove momčadi Mornar nije izgubio napadačku oštricu, posebno je učinkovitost iskazao Uroš Luković, i stoga se prema odlučujućih deset minuta otišlo s puno boljim pogledom domaćina prema semaforu ( 62:56). Uz sve nevolje Zadrane je zadesila i najgora moguća jer se početkom nastavka pri doskoku ozlijedio Luka Božić koji je uglavnom prosjedio drugo poluvrijeme. A lišeni njegovih usluga teško je bilo oduprijeti se Baranima koji su osjetili priliku za pobjedom nakon dva i pol mjeseca posta i znalački je potvrdili u posljednjoj dionici. Luković se pokazao nerješivom enigmom za gostujuću obranu, zabio je bivši član svlačionice na Višnjiku 17 koševa, uz deset skokova i čak šest blokada, a 19 poena je isporučio Dunn-Martin. U redovima Jusupove momčadi iskazali su se Lakić koji je zabio 19 koševa te Žganec s 18 poena i deset skokova.