ponedjeljak, 17. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Finalna serija

UVJERLJIVA POBJEDA: Košarkaši Zadra uzvratili Splitu i poravnali na 1-1

Autor: Andrija Dešpoja

26.05.2024. 21:51
UVJERLJIVA POBJEDA: Košarkaši Zadra uzvratili Splitu i poravnali na 1-1

Foto: Mate Komina



Uzvratili su košarkaši Zadra, i to s kamatama, Splićanima u drugoj utakmici finalne serije doigravanja za prvaka Hrvatske odigranoj pred nešto više od pet tisuća gledatelja u Krešinom domu. Momčad Danijela Jusupa nadigrala je “Žute” u svim segmentima košarkaške igre, svladala ih s uvjerljivih 92:71 i tako izjednačila seriju na 1-1 koja se sada seli na Gripe s dvjema utakmicama, u srijedu i petak.  Od prve do posljednje minute Zadrani su imali veliku želju iskupiti se za bolan poraz u prvoj utakmici koji im je ujedno odnio prednost domaćeg parketa, no zato se popravni ispit pokazao uspješnim u smislu punjenja potrebnim samopouzdanjem pred nadolazeće ključne dvoboje u Splitu.



Kapetan potegnuo


Sami početak utakmice dao je naslutiti da će Zadar biti puno odlučniji i konkretniji u odnosu na prikazano u prvom dvoboju. Naznačio je to na najbolji mogući način strelovitim ulazima pod koš Marko Ramljak koji se pokazao glavnim ratnikom Jusupove bojne na otvaranju, povukavši kapetanski svoju momčad do pet viška (12:7). Svi članovi domaće početne petorke dali su ponešto u tom uvodnom dijelu, izuzev Luke Božića s čijom igrom Jusup jedino nije mogao biti zadovoljan. Štekao je Bjelovarac u obveznom dijelu igre, nije se razbudio u vatrenoj atmosferi Krešinog doma pa je unatoč svom ogromnom kreditu kod zadarskog stratega morao na hlađenje na klupu a da nije prošlo ni pet minuta igre. Pokazalo se to dobrom odlukom zadarskog stratega jer se poletjelo na krilima Karla Žganeca do šest plusa (19:13), dok je konac prve dionice dočekan s još više zadovoljstva na klupi domaćina. Povratak u igru Bjelovarac je obilježio svojim prvim ubačajem, a tricu je pogodio Dario Drežnjak čime se Zadar uzdigao do vrlo ugodnih 12 koševa (25:13).




Jasno je bilo nakon tih uvodnih deset minuta drugog dvoboja da „Žuti“ nisu bili ni blizu onog izdanja od prije dva dana, a to se moglo svakako pripisati i puno konkretnijem Zadru koji je uspio odraditi zagrađivanje reketa te je natjerao goste na popriličan broj izgubljenih lopti, dovoljno da se konačno „otvori špina“ u finalnoj seriji, jer su preostale dvije minute do početka druge četvrtine iskorištene za bijeg na 17 viška (32:15). Na drugoj strani, Slaven Rimac je pokušao vatrogasnom mjerom tj. minutom odmora nekako stati na kraj zadarskoj bujici. U tome je nakratko i uspio, jer javili su se tricom Derek Funderburk i Vito Kučić te dvicom Shannon Shorter, za spuštanje na 11 zaostatka (34:23), no nije Božić dao da se prednost Zadra svede na jednoznamenkaste brojke. Vezao je regionalni MVP tricu i dvicu, što je sa Žganecovim bacanjima i tricom iz kuta vratilo Zadar na poznatih 17 plusa (44:27). Imali su Jusupovi momci nakon nove trice Žganeca u sami smiraj poluvremena i 20 viška na svom kontu (51:31), ali nešto su i Splićani morali pogoditi u ovoj utakmici, pa se i nije s tolikim razočaranjem dočekala trica Shortera sa zvukom sirene za 51:34, jer Zadar je odradio treće poluvrijeme finalne serije po guštu domaće publike koja je s pljeskom ispratila svoje ljubimce prema svlačionici.



Božić na mišiće


Povratak na parket donio je malo zabrinutosti na lica domaćih navijača, ponajviše zbog gostujuće mini serije 9:2 i primicanja na 10 minusa (53:43), ali opasan nalet Splita uspješno je odbijen na krilima Ramljaka i Božića koji su vratili lagodnijih 15 plusa (58:43) na domaći konto. Kalajžić i Tišma su potom vraćali Splićane na 11 minusa (60:49, 63:52), no plan potpunog povratka uporno im je kvario Božić koji je 12 minuta prije kraja na mišiće obnovio 16 viška (68:52) domaće momčadi. Na drugoj strani jedini ekstra raspoloženi pojedinac bio je Tišma i njemu je sigurno Rimac bio najviše zahvalan što je dvoboj ostao koliko-toliko neizvjestan uoči zaključne dionice. Ovako su gosti prema njoj otišli s 12 poena zaostatka (69:57), no nadu im je odmah po otvaranju četvrte četvrtine razbio Lakić tricom za plus 16 (73:57), dok su potom Žganec, Božić i Lakić podigli na najvećih 26 razlike (87:61). Iako je ostalo još dugih pet minuta do kraja, pokazalo se to sasvim dovoljnim za potpis slavlja, prvog zadarskog u finalnoj seriji. Božić je bio prvo ime pobjedničke momčadi s 24 koša, osam skokova i šest asistencija, 20 je dodao Žganec, a 14 je zabio Ramljak. Kod Splita prednjačio je Tišma s 21 košem, dok je Kalajžić ubacio 12 poena.