Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ivan Vrbnjak

Uvijek smo u krugu favorita za medalju

Autor: Alen Plahinek

04.01.2024. 10:42
Uvijek smo u krugu favorita za medalju

Foto: Osobna arhiva



Drugi puta zaredom Hrvatska je domaćin Europskog vaterpolskog prvenstva koje počinje danas u Zagrebu i Dubrovniku. »Barakude« brane zlato osvojeno prije dvije godine u Splitu, tako da izazov ne može biti veći. Među 16 odabranih izbornika Ivice Tucka nema Zadrana, no to ne znači kako zadarski vaterpolo nema ništa »za ponuditi«. Jedan od trenutačno najbolji zadarskih vaterpolista Ivan Vrbnjak uvjeren je kako se reprezentacija nema čega bojati.


– Hrvatska je uvijek pretendirala na najbolje rezultate tako da sumnjam da se sada očekuje ništa manje od toga. Branimo zlato i opet igramo pred domaćom publikom što je sigurno veliki motiv za sve igrače. Imamo jako dobre igrače. Jadran je izborio četvrtfinale Lige prvaka, Jug je uvijek u vrhu, a oni koji su u inozemstvu također igraju u momčadima koje se bore za titule. Svi igrači su u jako dobroj formi, a još kada se doda i domaći teren siguran sam da će davati i 200 posto od sebe – započeo je Vrbnjak te prokomentirao popis.


– Svi su malo ostali zatečeni kada nije bilo kapetan Ivana Krapića na popisu, međutim izbornik jako dobro zna zašto. Hrvatsku je oduvijek krasila širina klupe, tako da smatram da izostanak ili možda »štednja« nekih igrača zbog ozljeda ne bi trebalo utjecati na igru. Nema Krapića, međutim na centru su Lončar i Vrlić. također vrhunski igrači. Izostanak kapetana u bazenu se ne bi trebao osjetiti, a van terena, kako je rečeno, kapetan će biti s momčadi tako da će sve biti u redu.




Zadrani nikada otkad je države Hrvatske nisu imali seniorskog reprezentativca.


– Nacionalna selekcija san je svakog vaterpolista jer su gotovo svima reprezentativci uzori, svim mlađim igračima. Jako je teško doći do reprezentacije, a još je teže biti u kontinuitetu. Medalja je uvijek cilj i treba moći izdržati sav taj napor. Ja napredujem iz godine u godinu, svaka sezona je uvijek bolja nego ona prošla. Diže se kvaliteta moje igre i nadam se jednog dana pozivu – kazao je Vrbnjak.


Teška skupina


Hrvatska danas otvara EP utakmicom protiv Španjolske, zatim u subotu igra protiv Francuske, a skupinu zaključuje protiv Crne Gore u ponedjeljak 8. siječnja.


– Kako bi se reklo u našem narodu »prvo pa muško«. Španjolci će biti jako teška utakmica. Nikada nam nisu odgovarali, njihov stil igre nam uvijek stvara problem. Izgubili smo posljednja četiri susreta protiv njih, zadnja dva na Olimpijskim igrama u skupini 2021. godine i onda 2022. u polufinalu Svjetskog prvenstva. Mislim da je došlo vrijeme da im to sve »naplatimo«. Nakon toga nam dolaze Francuzi, koji su nezgodna reprezentacija. Danas svi igraju vaterpolo i nikoga se ne može podcijeniti, međutim trebali bismo pobijediti taj susret i onda zadnje kolo Crna Gora. Oni su se tijekom povijesti osvojili dosta medalja, ozbiljna su momčad, a i prošle godine su nas izbacili u osmini finala SP-a. Imamo tešku skupinu, no uvjeren sam da bismo trebali biti prvi – objasnio je Vrbnjak dodajući koga još vidi u vrhu.


– Standardno su to Mađarska, Srbija, Italija. Te reprezentacije već su dugo u europskom i svjetskom vrhu tako da je realno očekivati da će i sada pretendirati na naslov. Ne smijemo zaboraviti da Mađari dolaze na ovo prvenstvo kao trenutačni svjetski prvaci. Što se tiče iznenađenja, ne znam. Ne bih nikoga mogao izdvojiti, međutim kako sam rekao danas svi igraju vaterpolo. Francuzi i Nizozemci su se jako podigli posljednjih godina, no mislim da još uvijek nemaju šanse protiv većih reprezentacija.


Talijanska priča


Vrbnjak je bazen zagrebačke Mladosti zamijenio onim talijanskog Salerna. Momčad iz grada malo južnije od Napulja i Pompeja glavni dio sezone završila je na pretposljednjem mjestu te ju sada očekuje borba u ligi za ostanak.


– Sezona je krenula dobro, međutim kada smo trebali odigrati najbolje mi smo pali. Nažalost do sad nismo pokazali koliko vrijedimo, no vjerujem u kvalitetu naše momčadi. Dobro smo vođeni, dobro radimo i siguran sam da će sve to doći na naplatu. Imamo dva i pol mjeseca pauze prvo zbog Europskog, a onda i Svjetskog prvenstva u vodenim sportovima. Do onda nas očekuju treninzi i pripreme da što bolje uđemo u drugi dio sezone, izborimo ostanak, a igramo i osminu finala Kupa i ciljamo biti što bolji u tom natjecanju – rekao je Vrbnjak dodajući što trebaju da ostanu u ligi.


– Iz lige ispadaju dvije momčadi. Posljednja izravno, a druga kroz relegaciju odnosno utakmice među posljednje četiri. Vjerujem da ćemo izaći iz play-outa i ostati u ligi. Problem je što nema još puno utakmica do kraja – zaključio je Vrbnjak.