Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

EP u vaterpolu

U Dubrovniku najavljen EP u vaterpolu, sve je spremno za početak natjecanja

Autor: Hina

03.01.2024. 15:43
U Dubrovniku najavljen EP u vaterpolu, sve je spremno za početak natjecanja

Foto: Ivica Tucak i Marko Bijač/Foto PIXSELL

Mi smo sa sportskog stajališta napravili sve najbolje što smo mogli, a koliko je to pokazat će uskoro same utakmice - kazao je Ivica Tucak, hrvatski izbornik



DUBROVNIK U dubrovačkim Lazaretima, predivnom kompleksu malo izvan zidina Starog grada, u srijedu je održana uvodna konferencija za novinare uoči 36. Europskog vaterpolskog prvenstva Dubrovnik – Zagreb 2024.


Prvenstvo je prvotno trebalo biti u Izraelu, ali je LEN zbog ratnog stanja u toj zemlji oduzelo domaćinstvo i dodijelilo ga prije mjesec dana Hrvatskoj, koja će tako biti prvi uzastopni domaćin u povijesti jer je zadnji EURO održan u Splitu u rujnu 2022.


Ovogodišnji EURO se po prvi puta održava u dva grada – Zagrebu i Dubrovniku, gdje će hrvatska reprezentacija igrati sa Španjolskom, Crnom Gorom i Francuskom.




“S velikim zadovoljstvom i sportskom nervozom očekujemo, veselimo se natjecanju koje je pred nama. Hrvatska je dobila priliku ugostiti drugi put uzastopno Europsko prvenstvo i pokazati cijeloj Europi divnu sliku iz naših gradova, kako prvo Dubrovnika, tako kasnije Zagreba. Mi smo sa sportskog stajališta napravili sve najbolje što smo mogli, a koliko je to pokazat će uskoro same utakmice”, kazao je Ivica Tucak, hrvatski izbornik, dok je konferenciji nazočio i Marko Bijač, vratar i kapetan Barakuda.


“Meni je posebno zadovoljstvo igrati prve tri utakmice u rodnom gradu i mojem bazenu, te pred dubrovačkom publikom. Pripreme su prošle na najbolji način, onako kako smo planirali. U četvrtak je pred nama prva utakmica i sigurno najteži suparnik, jedan od najvećih favorita za zlato, ali ukoliko ćemo imati energiju kao u Splitu. Svi s nestrpljenjem zato očekujemo sutrašnji dan i siguran sam kako nas očekuje još jedan spektakl”.


Josip Varvodić, prvi dopredsjednik European Aquaticsa, kazao je kako je ideja organizacije Europskog prvenstva u Hrvatskoj je prije dva mjeseca bila samo san.


“Organizacija u novom obliku, u dvije države, a tri grada, jer ne zaboravimo ni natjecanje žena u Eindhovenu, je vrlo izazovno. Tomu još dodajemo i želju da Dubrovnik koji je stvarno grad vaterpola, bude jedan od domaćina natjecanja. Dva mjeseca je iznimno kratko razdoblje u kojem je gotovo nemoguće organizirati ovako veliko natjecanje, a vi ste to uspjeli”, kazao je Varvodić, dok je Perica Bukić, izvršni dopredsjednik HVS-a i predsjednik Organizacijskog odbora EP 2024., izrazio ponos i zadovoljstvo što je nakon Splita 2022. Hrvatska ponovo u prilici organizirati ovako veliko natjecanje.


“Zahvaljujem i Vladi Republike Hrvatske, te premijeru Andreju Plenkoviću na potpori koju smo dobili, a bez koje ništa ne bi bilo moguće. Zahvaljujem i na povjerenju European Aquaticsa u kojem mi se čini da uživamo vrlo lijep status, te dakako zahvala gradonačelniku Dubrovnika, gospodinu Frankoviću. Mi u Hrvatskoj volimo sport i sportske uspjehe. Očekuje pune tribine na oba bazenu, u Dubrovniku i Zagrebu, sjajno atmosferu, korektno i sportsko navijanje, te lijepe utakmice. Sport spaja ljude, a to je od osobitog značaja u ovo doba u kojem sada živimo”.


Nazočnima se obratio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.


“Godine 1923. utemeljen je Vaterpolski klub Jug. Godinu dana kasnije, 1924. odigrana je prva službena vaterpolska utakmica u ovom gradu, da bi eto sada, uz dvije stogodišnjice imali priliku ugostiti najbolje momčadi Europe u našeg gradu.  Početkom 2023. godine smo na razini grada donijeli odluku o razvoju sportskog turizma u gradu u Dubrovniku, te je ovo Europsko prvenstvo upravo na tom tragu. Imali smo malo vremena za pripreme, ali vjerujem da smo uspjeli u organizaciji i da će se svi kako sportaši, tako navijači, gosti našeg grada kao i inače osjećati ugodno i lijepo sljedeća dva tjedna u našem gradu”.


Prvenstvo započinje u četvrtak, a Hrvatska prvu utakmicu igra sa Španjolskom.