ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

BOB KNIGHT

Umro legendarni košarkaški trener

Autor: Hina

02.11.2023. 18:19
Umro legendarni košarkaški trener

Foto: Pixabay



Legendarni američki košarkaški trener i član Kuće slavnih Bob Knight umro je u 84. godini u svom domu u Bloomingtonu u Indiani.


“Teška srca dijelimo vijest da je trener Bob Knight preminuo u svom domu u Bloomingtonu okružen obitelji. Zahvalni smo na svim mislima i molitvama i cijenimo poštovanje naše privatnosti jer je Coach zatražio privatno obiteljsko okupljanje,” objavila je Knightova obitelj na društvenim mrežama.


Knight je bio među najuspješnijim trenerima u povijesti sveučilišne košarke, završivši svoju karijeru sa 902 pobjede u 42 sezone u Armyju, Indiani i Texas Techu.




Člana Kuće slavnih nije bilo briga što drugi misle o njemu, pa je 2007. odabrao pjesmu “My Way” Franka Sinatre na proslavi svoje 880. pobjede. Dobio je nadimak “General”, a njegova burna narav koštala ga je posla 2000. u Indiani. Jednom je udario policajca u Portoriku, acio stolicu preko terena i bio optužen da je davio igrače.


Kritičari su ga optuživali da je tiranin, dok je njegova vojska obožavatelja tvrdila kako je genijalac. Ponosio se visokim postotokom diplomiranja svojih igrača, u Indiani je inzistirao da njegova osnovna plaća ne premašuje plaću drugih profesora, dok je u Texas Techu ponekad znao vratiti svoju plaću jer je mislio da je nije zaradio.


“Promijenio je košarku u ovoj državi, način na koji se natječete, način na koji pobjeđujete”, jednom je rekao bivši košarkaš Steve Alford.


Kad se Knight umirovio 2008., otišao je s četiri nacionalna prvenstva – jedno je osvojio kao igrač u Ohio Stateu, a tri kao trener (1976, 1981, 1987). Vodio je i američku košarkašku reprezentaciju za koju su tada igrali Michael Jordan i Patrick Ewing, do olimpijskog zlata 1984. godine.


“Trener Knight zauvijek će biti zapamćen kao jedan od najboljih trenera ne samo u povijesti Texas Tech-a, već i cijele sveučilišne košarke,” objavilo je sveučilište Texas Tech.


Knight je uvršten u košarkašku Kuću slavnih 1991. godine, a u Kuću slavnih sveučilišne košarke 2006.