Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ivan Galzina

U sportu punom uspona i padova konstantnost je najvažnija

Autor: Šime Ćurko

29.11.2023. 11:15
U sportu punom uspona i padova konstantnost je najvažnija

Foto: ŠRD ZUBATAC



Kako je biti najbolji na svijetu?


– Ha, odlično, a kako drugo?- kaže Ivan Galzina, član Športskog ribolovnog društva Zubatac, koji je drugu godinu zaredom prvi na petogodišnjoj listi Svjetske federacije sportskog ribolova na moru (FIPS-M) u lovu štapom iz brodice.


– Ribolov je kao sport pun uspona i padova i teško je održati konstantu. Razlog tome su česti promjeni uvjeta za natjecanje. Velika je razlika loviti u Jadranu ili u Portugalu, Irskoj, da ne govorim Južnoafričkoj Republici. Zato sam još više ponosan što sam se dvije godine zaredom uspio zadržati na prvom mjestu – kaže Galzina i pojašnjava.




– Velika većina sportova je uvijek na istom terenu, dimenzije igrališta za nogomet, košarku ili rukomet su svugdje iste, ali u ribolovu nije tako. Što znači promjena uvjeta većina onih koje prate sport najbolje znaju po tenisu, jer netko je dobar na zemlji, ali mu ne ide na travi ili na betonu. A u sportskom ribolovu se natječemo s obale i iz brodice, u okuženjima koji su neusporedivi.



Osim ove Galzina je svjetsko zlato osvojio i 2021. godine, dok je 2017. bio drugi, a 2018. treći. Sve iz brodice.


– Lov iz brodice mi je prva disciplina, ali ove godine sam bio jako dobar i s obale. Sigurno da su mi dva svjetska zlata u tri godine najjači adut za prvo mjesto na ljestvici. Međutim, konstantnost forme je za razdoblje od pet godina najvažnija. Svakako, 2023. mi je bila najbolja do sada.


A jaki aduti Zubatca uz Galzinu su i Marko Sikirić (treći na Svjetskom prvenstvu iz brodice ove godine), koji je na osmom mjestu FIPS-M, dok je David Bajlo deveti. Drugi na ljestvici je još jedan Hrvat David Pinezić, član Meduze iz Rovinja.


– Treba istaknuti veliku pomoć kolega iz reprezentacije, koji također imaju zasluge u mom plasmanu. Hrvatska je svjetska velesila, što potvrđuje podatak da smo nas četvorica među devet najboljih.


Galzina ovih dana odmora, na redu je lignjolov za Badnjak, a potom kreću pripreme za novu sezonu.


– Sljedeće godine Svjetsko prvenstvo će se održati u Irskoj. Tamo su nedavno bili naši juniori i osvojili medalju. Za nas je bitno da nam pomognu svojim iskustvom u pripremni za natjecanje. Najvažnije je na vrijeme otići u Irsku, upoznati teren i odraditi što više treninga. A onda se možemo nadati novim medaljama…



PH: David Bajlo peti s obale


Prošli vikend u Baškoj na otoku Krku održano je Prvenstvo Hrvatske u lovu štapom s obale. Od članova Zubatca najbolji plasman imao je David Bajlo (peto mjesto), dok je Dubravko Pejdo bio 15. Obojica su ekipno završili na četvrtom mjestu. Igor Lakić i Antonio Franć su ekipno bili peti, a nastupio je i Igor Palić, član benkovačke Sipe.



Gredičak u razigravanju


Do kraja 2023. ostalo je još samo razigravanje četvorice ribolovaca za jedno preostalo mjesto u reprezentaciji iz brodice za 2024. Mjesto u odabranom društvu tražit će i Luka Gredičak, član Zubatca, a natjecanje će se održati 15. prosinca.



Deset najboljih


1. Ivan Galzina, 2. David Pinezić (obojica Hrvatska), 3. Paulo Volpini (Italija), 4. Juan Pato (Portugal), 5. Silvain Ferachoglou (Francuska), 7. Bruno Cabrita (Italija), 8. Marko Sikirić, 9. David Bajlo (obojica Hrvatska), 10. Ivan Dejanović (Crna Gora).