Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ABA liga, 12. kolo

Svemirski Božić srušio FMP

Autor: Paulo Sarić

15.12.2023. 19:57
Svemirski Božić srušio FMP

Foto: Ivica Veselinov/KK FMP/ABA liga



Košarkaši Zadra stigli su do nove velike pobjede u ABA ligi, čime su ekspresno isprali gorak okus koji je ostao u ustima nakon prošlotjednog domaćeg poraza od Borca. Igrači Danijela Jusupa su zahvaljujući velikom preokretu u nastavku slavili na teškom gostovanju u Železniku rezultatom 77:92 i skočili na šestu poziciju na ljestvici regionalnog natjecanja. Junak zadarskog trijumfa ponovno je bio Luka Božić koji je svemirskom predstavom i novim trostruko-dvoznamenkastim učinkom još jednom ispisao povijest i trasirao svojoj momčadi put do vrijedna dva boda.


Porozan početak


Otvaranje susreta je donijelo brzu i efikasnu igru s obje strane u kojoj su se domaćini uzdali u šut za tri poena, a Zadrani u prodore pod suparnički obruč, pa je televizijska minuta odmora dočekana s posjedom prednosti FMP-a (15:13). Visok ritam se nastavio i u drugoj polovici napadački orijentirane prve četvrtine u kojoj su obje momčadi naglasak stavile na dinamičnu košarku te ekspresno iskorištavanje i najmanjih pukotina u suparničkim obranama, a u takvoj su se igri neznatno bolje snašli domaćini koji su u 11. minutu ušli s plus tri (26:23).


Hugo Besson (KK FMP), Marko Ramljak i Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Ivica Veselinov/KK FMP/ABA liga


Momke u plavim dresovima su boljeg rezultata na prvi pogled koštale nesmotrenosti Karla Žganeca i Luke Božića koji su prekršajima u napadu dvaput darivali posjed srbijanskom sastavu, no pravu razliku su pravili dalekometni šut domaćina, točnije kvaliteta situacija iz kojih su igrači Stefana Mijovića napadali izvan linije 6.75, i na trenutke nedovoljno čvrsta obrana Zadra. Izašlo je to na vidjelo već na samom otvaranju druge dionice kada je Demetre Roberts ubacio petu tricu FMP-a i natjerao trenera Danijela Jusupa na kratki razgovor sa svojim igračima, no prave reakcije nije bilo pa su Kyle Foster i Bojan Subotić produljili razdoblje loše igre gostujućeg sastava i odveli Beograđane na dvoznamenkastih 34:23.


Povratak na krilima Božića




Teško su Zadrani dolazili do poena u tim trenucima, a sušu je prekinuo tek ubačaj Božića na ulasku u 15. minutu koji je primakao branitelje naslova prvaka Hrvatske na minus osam. Jusupovi izabranici suparnicima su ostavljali previše prostora na perimetru, što je uz neadekvatnu „kontrolu leta“ i napadačku neinventivnost ubrzo vratilo domaćine natrag u dvoznamenkaste vode, da bi tada loptu u svoje ruke uzeo Luka Božić te sa šest vezanih poena i dvije asistencije dao prijeko potreban „Bronhi“ svojim suigračima.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Ivica Veselinov/KK FMP/ABA liga


Ruku su mu dali Dario Drežnjak i mladi Krševan Klarica, koji je ubacio tricu s istekom poluvremena, i eto Zadra na otvorenih 48:44. Rezultat je bio puno bolji od dojma koji su gosti ostavili na parketu, no da se iza „tankog“ doživljaja krije predstava koja je u svojim fundamentima bila osnovana zorno je govorila razlika u valorizaciji koja je bila debelo na strani Zadra.


Fantastičan nastavak


Osnovanost te tvrdnje potvrdio je i semafor već na samom otvaranju drugog poluvremena, a iskru su zapalili Božić i Žganec koji su učas preokrenuli rezultat i nagovijestili bolje izdanje hrvatske momčadi u nastavku. Podignuta je razina agresivnosti u obrani, koja je, osim što je omogućila pokoji nešto lakši poen, i omekšala ruku pri šutu pa su Zadrani nakon „time-outa“ trenera Stefanovića krenuli u nalet i serijom 0:8 otišli na ugodnih plus devet (54:63). Domaćini su nakratko odgovorili preko Austina Lukea i Natea Watsona, no trica kapetana Marka Ramljaka je odbila prvi pokušaj povratka košarkaške družine iz Beograda pa se u odlučujuću dionicu ušlo 62:70 za Zadar.


Dario Drežnjak (KK Zadar)

FOTO: Ivica Veselinov/KK FMP/ABA liga


Raspoloženi Božić je iz minute u minutu igrao sve bolje te je gotovo iz napada u napad bio sve bliži svemirskoj splitskoj partiji kada je trostruko-dvoznamenkastim učinkom ispisao povijest ABA lige, da bi ju konačno dosegao u 34. minuti kada je Lovro Mazalin pretvorio njegovo dodavanje u plus 12. Bili tu to prijelomni trenuci susreta u kojima su Zadrani serijom 2:12 odmaglili na 64:83 i čvrsto trasirali put koji ih je odveo do nova dva boda. Domaćini su do kraja pokušavali priprijetiti, no nisu imali odgovora na sada već lepršavu igru Zadra koji je mirno stigao do pobjede. Svemirac iz Bjelovara je susret završio s 28 koševa, 12 skokova i 11 asistencija, a pratio ga je Marko Ramljak sa 16 poena, dok je četvoricu dvoznamenkastih u redovima srbijanskog sastava predvodio Bojan Subotić sa 16 koševa.