Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KK ZADAR

U novu sezonu s Krešom u mislima

Autor: Paulo Sarić

22.08.2023. 20:46
U novu sezonu s Krešom u mislima

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra u srijedu igraju prvu pripremnu utakmicu u novoj sezoni. S druge strane parketa stajat će Brigham Young University, sveučilište koje je prije pola stoljeća pohađao legendarni Krešo Ćosić. Bit će to treće gostovanje »Cougarsa« u Donatovom gradu, drugo otkako je slobodne i samostalne Hrvatske, a ujedno i prvo predstavljanje igrača Danijela Jusupa zadarskoj publici pred nadolazeću kampanju. Bit će to i susret dvaju košarkaških svjetova i pogleda na košarku – europskog profesionalnog i američkog sveučilišnog, sve u spomen na velikana hrvatske i svjetske košarke koji i 50 godina nakon odlaska s BYU-a povezuje kontinente.


– Utakmica će nam poslužiti kako bismo vidjeli na kojoj smo razini sportske forme. Ne očekujem previsoku razinu pošto smo u jeku bazičnih priprema, međutim za susret smo se ponešto osvježili kako bismo smanjili rizik od povreda. Bit će zanimljivo vidjeti kako će mladi igrači reagirati i koliko možemo računati na njih. Riječ je o dvoboju koji ima posebno značenje i za nas i za sveučilište Brigham Young, dvije institucije koje Krešo veže – kazao je trener Zadra Danijel Jusup.


Foto: ANDREJ JANčIJEV/KK ZADAR


Krešo kao uzor


BYU je prošlu natjecateljsku sezonu završio porazom od sveučilišta Saint Mary’s u polufinalu doigravanja West Coast konferencije NCAA lige, a u proteklim danima se otisnuo na europsku turneju po Italiji i Hrvatskoj u sklopu koje će odigrati četiri utakmice – protiv talijanskog četvrtoligaša Orange 1 Basket Bassano, protiv Pallacanestro Triestea, protiv Zadra i protiv mlade momčadi Splita.




– U rodni grad Krešimira Ćosića dolazimo kako bismo odigrali utakmicu sa Zadrom u dvorani koja nosi Krešino ime, posjetili košarkaški kamp Krešimir Ćosić, ručali s obitelji pokojnog Kreše i razmijenili memorabilije. Krešo je na mnogo načina savršen primjer za naše dečke. Razmislite samo o tome što je Krešimir napravio za naše sveučilište kao košarkaš, a kasnije i kao ambasador za cijeli svijet. U dijelu svijeta koji je sve više postajao rastrgan na komadiće, on je bio jedan od glasova koji je ustao i pokušao dati smisao onome što je besmisleno. Uzbuđen sam što će naši momci na putovanju naučiti nešto više o Kreši i razumjeti kako i oni mogu imati takav utjecaj na svijet. Zato smo u Zadru, tamo idemo pobijediti, ali i što je još važnije pokušati izrasti u ljude koji mogu promijeniti svijet – izjavio je trener Mark Pope za službene stranice sveučilišta BYU.


Foto: Luka Jeličić


Poziv navijačima


U momčadi Krešinog sveučilišta koja će gostovati u Zadru nalaze se četiri startera iz prošle sezone, među kojima je i najbolji strijelac i skakač »Cougarsa« Malijac Fousseyni Traore, te ubojici tricaš Spencer Johnson te će biti zanimljivo vidjeti kako će se Zadrani, koji se nalaze usred napornog ciklusa kondicijskih priprema, parirati američkom sastavu.


– Odradili smo tri tjedna priprema, pri čemu su neki bili više, a neki manje s momčadi. BYU nam je najpoznatiji po tome što je Krešo nekada igrao tamo, a meni i suigračima je velika čast biti dio ove priče. Znam da najavljuju pobjedu, ali u našoj dvorani, pred našim navijačima, padali su i veći protivnici. Pozivam navijače da nas podrže i vide novi Zadar – poručio je Božić za službene stranice aktualnog prvaka Hrvatske.


Utakmica se igra u Krešinom domu s početkom u 19 sati, a ulaznice se mogu kupiti na internetskoj stranici Entrio.hr, Entrio prodajnim mjestima te na blagajni ispred dvorane od 16 sati do početka susreta.