Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ABA liga, 19. kolo

U neizvjesnoj završnici slomljena čvrsta Mega

Autor: Andrija Dešpoja

06.02.2024. 21:11
U neizvjesnoj završnici slomljena čvrsta Mega

Foto: Mate Komina



Veliku pobjedu 74:71 vrijednu petog mjesta na abaligaškoj ljestvici ostvarili su košarkaši Zadra. U napetom i vrlo neizvjesnom dvoboju s Megom, konkurentom u borbi za plasman u doigravanje, momčad Danijela Jusupa je pokazala srce i karakter i unatoč iznimno čvrstom stavu gostujućeg sastava uspjela zaključiti utakmicu s rukama podignutima u zraku. S ovim uspjehom dosegli su prošlosezonski učinak od 11 pobjeda, i to sedam kola prije kraja osnovnog dijela, čime se sigurno neće zadovoljiti, već će pucati na što višu poziciju u sve izglednijoj četvrtfinalnoj seriji.


Izgubljene lopte


Samo otvaranje je proteklo u brzopletim reakcijama na obje strane, jer su Zadrani u prvih pet minuta uspjeli baciti u bunar čak četiri lopte, dok su gosti posijali jednu manje. To se i odrazilo na stanje na semaforu koje je pokazivalo mršavih 7:5, da bi Mega kako se bližio kraj prve dionice počela iskazivati svoje prednosti. Agresivna obrana donijela im je razvijanje tranzicije koju nisu propustili kazniti Timotej Malovec i Stefan Miljenović pa se Zadar ubrzo našao u problemima, zaostajao je pet koševa (9:14), a još više je Jusupa brinula nova serija izgubljenih lopti što je pospješilo i dodatnu napadačku nesigurnost. Srećom, gosti nisu imali rješenja za Karla Žganeca koji je izvlačio suigrače šutovima s poludistance, a javio se i Luka Božić u posljednjoj minuti prve četvrtine dvama vezanim ubačajima pa se uvodnih deset minuta zaključilo iznimno povoljnim remijem (17:17) iz perspektive Jusupovog sastava. Zato je ulaz u drugu dionicu donio Zadar s potpuno drugom energijom, što je ubrzo počelo donositi ploda i na rezultatskom planu. Prije svega se iznimna živost mogla primijetiti na obrambenom kraju terena, dok su se Lovro Mazalin, pa potom i Žganec odlično snašli pod Meginim košem i poveli svoje prema pet poena plusa (22:17). Ipak, sve odlično napravljeno ubrzo je pokvareno novom nevjerojatnom serijom izgubljenih lopti koju gosti nisu srećom pošteno naplatili. Bilo je i velike nervoze tribina koja se nikako nije mogla pomiriti mnogim sudačkim odlukama, ali sve se nekako uspjelo smiriti dalekometnim ubačajima Darija Drežnjaka i Marka Ramljaka koje su domaće odvele do dvoznamenkaste prednosti (34:23). Mega je potom zaigrala puno odlučnije u tri preostale minute do odmora i preko Andrije Jelavića i Filipa Jovića prepolovila zaostatak (37:31), ali da se prema svlačionicama ipak ode s osjetnijom prednošću pobrinuo se Jusupov „clutcher“ Lakić, čija je trica ostavila Zadrane na tri posjeda odstojanja (40:31).


Foto


Zadar - Mega


avatar

Snimio: Mate Komina


06.02.2024. 21:24











Galerija

Foto: Mate Komina


Ozljeda Mazalina




Početak nastavka pripao je gostima koji su preko Đurišića i Jovića ekspresno spustili zaostatak na četiri koša (45:41), a Jusupovo čelo se počelo ponovno nekontrolirano potiti jer mu igrači nisu prestali  iskazivati popriličnu nespretnost i neodlučnost. Umalo je to koštalo, kako se išlo prema smiraju treće četvrtine, i potpunog rezultatskog priključka momčadi Marka Baraća koja se ipak nije uspjela približiti na više od tri poena nakon trica Maloveca i Miljenovića (49:46, 54:51). Zadranima su kao i u prvom poluvremenu glavu iznad vode održali Žganec, Božić i Mazalin pa se prema deset minuta odluke otišlo s četiri plusa (56:52). Ipak, prednost domaćina koja je potrajala cijele dvije četvrtine nije uspjela izdržati više od minute u četvrtoj dionici. Đurišić je dvama ubačajima poravnao na 56:56, na što je Zadar uzvratio trima vezanim ubačajima za novi uzlet do šest viška (62:56). Potencijalni problem je predstavljala ozljeda Mazalina kojem je pukla očna arkada, ali ostali su domaći košarkaši prisebni, posebno se to odnosilo na kapetana Ramljaka koji je vještim reakcija poveo svoje prema osam prednosti (66:58), što je Mega ekspresno anulirala preko Miljenovića. Tako se s tek pola koša prednosti (66:65) prišlo penal završnici u kojoj su se dvaput na liniji našli Drežnjak i Božić, i nisu se proslavili, ali nije ni Ilyasoglu koji je imao šest sekundi prije kraja priliku za poravnanje koju je propustio pogodivši jednom (70:69), što na suprotnoj strani nije propustio kazniti Božić dvaput dvama pogođenim bacanjima za potvrdu slavlja Zadra. S 20 koševa, deset skokova i sedam asistencija Bjelovarac se pokazao ključnom figurom domaćeg sastava, a kod Mege se iskazao Đurišić sa 17 ubačaja.