ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Premijer liga, 20. kolo

Zadrani protutnjali Gospinim poljem

Autor: Andrija Dešpoja

04.02.2024. 20:44
Zadrani protutnjali Gospinim poljem

Foto: Luka Jeličić



Košarkaši Zadra kako se i očekivalo upisali su dva nova boda u hrvatskom prvenstvu, bez većih problema su slavili sa 64:83 na parketu Dubrovnika gdje su zanimljivo zadnji put gostovali pred nešto od manje 12 godina. Novopečeni prvoligaš koji s klupe predvodi Zadranin Ivan Perinčić uspio je pružati otpor tek u prvoj četvrtini, ali je zato u drugoj doživio potop od renomiranog abaligaša koji se, kako je i priželjkivao, i prije odlaska na odmor našao u dobitnoj situaciji. Danijel Jusup nije na jugu Hrvatske koristio usluge Luke Božića, odmorivši ga za utorak kada u Krešin dom stiže Mega protiv koje će se tražiti proboj na peto mjesto regionalnog poretka.


Adem Mekić (KK Zadar)


Ramljakov doprinos


Već je otvaranje dvoboja ukazalo da će se „Gospari“ teško naigrati pored čvrste gostujuće obrane, prvi koš ubacili su preko Tomislava Cvitkovića nakon četiri i pol minute igre, a na drugoj strani su Juan Davis i Karlo Žganec tricama odveli svoje do šest viška (2:8). Uslijedilo je napadačko buđenje Dubrovčana, točnije ruku je namjestio Gvido Guštin koji je vezao tri trice i tako Dubrovčanima osigurao za uvodnih deset minuta ostanak na posjedu zaostatka (13:16). Trenera gostujućeg sastava unatoč ne baš uvjerljivom izdanju svojih štićenika mogao je svakako zadovoljiti povratak Marka Ramljaka na parket nakon više od mjesec dana izbivanja zbog ozljede, a on mu je pak uzvratio sa sedam koševa u kratkom razdoblju te je poveo svoje suigrače prema bitnijem rezultatskom odvajanju u drugoj četvrtini. Trica kapetana naznačila je 19:2 seriju u koju su najviše ugradili Dario Drežnjak i Petar Vujačić, svaki s po dva dalekometna ubačaja, dok je za kraj prvih 20 minuta tricu zabio i Patrik Jambrović pa se prema svlačionicama uputilo s uvjerljivih 16 viška (21:37) na kontu Jusupovog sastava. Zanimljivo, domaćin nije uspio iskoristiti čak 13 izgubljenih lopti Zadrana koje je pak krasila preciznost, zaključivši prvo poluvrijeme s 8-10 za dva te 6-11 za tri.


Petar Vujačić (KK Zadar)


Vujačić predvodio


Nastavak je potvrdio dominaciju Jusupove momčadi koja je treću dionicu iskoristila za prebacivanje margine od 20 koševa prednosti. Već nakon tri minute igre Ramljak je postavio košem i dodatnim bacanjem na 24:44, da bi potom Lovro Mazalin i Krševan Klarica podigli razliku do 25 poena (24:49). „Gospari“ su teško dolazili do koševa, pa im je u tom smislu jako dobrodošla mini-serija 6:0 za nakratko zaustavljanje nadahnute gostujuće družine koja je do konca treće dionice novim naletom preko Mazalina i Mekića održala 20 i kusur viška (41:62) na svom kontu. To je bio znak za goste da povuku ručnu kočnicu u završnoj četvrtini pa su Perinčićevi igrači uspjeli malo doći do zraka i spustiti zaostatak na 16 koševa (49:65), no Klarica i Mekić dalekometnim pogocima su potom vratili rezultat na ustaljene margine. Do 17. pobjede u Premijer ligi Zadrane je predvodio Vujačić sa 17 koševa, Mekić je dodao 11, dok je u povratničkoj utakmici Ramljak zabio deset poena. Kod domaćina je prednjačio Petar Dubelj sa 17 ubačaja.