Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ABA liga, 19. kolo

Mega prilika za nebeski uzlet

Autor: Andrija Dešpoja

06.02.2024. 09:59
Mega prilika za nebeski uzlet

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Abaligaški itinerar košarkašima Zadra u 19. kolu donosi iznimno važni okršaj s beogradskom Megom. Sraz koji će se odigrati večeras u 19 sati u dvorani Krešimira Ćosića i jednima i drugima je pod lupom plasmana u doigravanje, kao što je i simptomatičan po pitanju dohvata što viših pozicija u potencijalnoj četvrtfinalnoj seriji. Zadar i Mega su susjedi na ljestvici i samim time su direktni takmaci za šesto mjesto koje bi po svim prognozama trebalo biti dovoljno za izbjegavanje u prvom krugu doigravanja moćnih beogradskih euroligaških družina, Crvene zvezde i Partizana. No, u igri je i peta pozicija koju zasad drži Igokea, a bitno je za istaknuti kako je sastav iz Laktaša u zimskom prijelaznom roku ostao bez četiri ključne figure u svom rosteru te je njihov pad itekako očit u posljednjih mjesec dana. A prvi koji imaju namjeru iskoristiti evidentno opadanje moći Igokee svakako su momci Danijela Jusupa koji u slučaju slavlja nad Megom i službeno izbijaju na peto mjesto poretka, s tendencijom da u završnih sedam kola, s obzirom na povoljan raspored, i održe tu poziciju.


Marko Ramljak (KK Zadar)



Neugodan protivnik


A vrlo je vjeroatno da će u svim tim planovima Zadranima kao najveća prepreka stajati mlada i poletna momčad iz Beograda koja je zakoračivši u novu godinu ostala bez najboljeg igrača, Nikole Topića koji se preselio u redove Crvene zvezde, no nije se to previše osjetilo na njihovim rezultatima, jer su upisali tri pobjede, pa dva očekivana poraza u okršajima s Partizanom i Budućnosti. Stoga je večerašnji derbi sredine ljestvice debelo podcrtan u Jusupovoj bilježnici u kojoj se s plusom našao prekriženim ogled u Dubrovniku koji je prekjučer s minimalno muke priveden očekivanom sretnom završetku. U Gospinom polju stigle su strategu Zadra dobre vijesti jer se na parket nakon mjesec dana izbivanja zbog ozljede vratio kapetan Marko Ramljak, a Luka Božić je pošteđen upravo za večerašnji okršaj s Megom koja sigurno najmanje leži Zadranima od svih regionalnih takmaca. Potvrdio je to prvi ovosezonski susret odigran u Beogradu koji je s 91:81 otišao na stranu sastava Marka Baraća, kao i povijest koja kazuje da je Mega čak pet od deset ogleda na Višnjiku privela u svoju korist. Pored toga stil igre momaka u rozim dresovima, koji preferiraju tranziciju i imaju široku paletu talenta u svom rosteru, gotovo svaki put zna stvoriti velike probleme, i na tu nepredvidivost, ali i opasnost od strane večerašnjeg protivnika upozorio je i Jusup u najavi utakmice.


Luka Božić (KK Zadar)


– Bili bismo sretniji da smo imali nešto više odmora nakon zadnje utakmice, ali okolnosti su takve kakve jesu. Mega je zahtjevna momčad i od nas će tražiti maksimalan angažman, kao i svaka druga utakmica u ABA ligi. Moramo napraviti dobru pripremu i zadržati koncentraciju na utakmici da bismo uopće došli u šansu pobijediti jednu tako mladu i poletnu momčad koja se izuzetno temeljito sprema za svakog protivnika. Pozivam navijače da budu uz nas i da zajedno dođemo do dobrog rezultata – istaknuo je trener Zadra uoči dolaska Mege na Višnjik koju nakon odlaska Nikole Topića na vanjskim pozicijama nose Stefan Miljenović, Nikola Đurišić i Omercan Ilyasoglu, dok je u reketu prava napast Uroš Plavšić koji je u prvom ovosezonskom srazu Zadranima zabio 23 koša uz sedam skokova.


Tranzicija i skok




Pored navedenih, prijeti i perspektivni hrvatski tandem koji čine Andrija Jelavić i Lovro Gnjidić, pa ne treba čuditi opravdani strah koji stiže iz najave oporavljenog kapetana Ramljaka. Obrambeni učinak bit će i po njemu presudan, a posebno sprječavanje tranzicijske igre u kojoj Mega predvodi ligu s 14.8 poena po utakmici, dok je kao i u svakom dosad regionalnom okršaju ključno zagraditi reket i onemogućiti protivniku druge napade.


– Čeka nas bitna i teška utakmica, dolazi mlada momčad puna energije, elana i željna dokazivanja. Imaju dobar rezultat i igru, dosta su fokusirani na tranziciju, duel i skok, na što ćemo posebno trebati obratiti pažnju. Odlaskom Topića su nešto izgubili, ali i dalje imaju igrače koje će biti problem zaustaviti. Mi smo u dobrom ritmu, vjerujem u snagu naše momčadi i nadam se da ćemo uspjeti u tome – kazao je za kraj Ramljak.