Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na tešku muku kroz Baldekin

Tijesna pobjeda košarkaša Zadra na terenu Šibenke u 2. kolu

Autor: Andrija Dešpoja

06.10.2023. 20:25
Tijesna pobjeda košarkaša Zadra na terenu Šibenke u 2. kolu

Foto: Luka Božić/ KK ŠIBENKA/SANJA RAIČKOVIĆ



Tešku, rovovsku bitku morali su voditi košarkaši Zadra u susjedskom derbiju protiv Šibenke u drugom kolu Premijer lige, krvarili su do završnih sekundi kako bi se ipak dočepali dva boda koje su vjerojatno svi pratitelji košarke u Hrvatskoj upisali i prije početka. No, još jednom se pokazalo da puno slabiji može stvoriti itekako velike probleme jačemu, a k tome je Šibenka još dodatno bila oslabljena neigranjem dvaju iskusnih asova iz visoke linije, Pavla Paića i Đorđa Topolovića. To je i prije podbacivanja lopte s centra otkrilo plan gostujućeg stručnog stožera da se napadne Šibenčane u reketu, i konačni zbir skokova 58 zadarskih naspram 39 šibenskih potvrdit će da je to bio taj jezičac na vagi da pobjeda ipak ode na stranu igrača Danijela Jusupa.


Hrštićeva kanonada


A činilo se po početne tri minute da će sve ići od ruke Zadranima koji su poveli sa 7:0, no onda dopustili simultanku Armina Hrštića. Bosanskohercegovački šuter vezao je tri trice te koš uz dodatno bacanje, što se pokazalo dovoljnim za podizanje temperature u bučnom Baldekinu. Nakon proteka sedam minuta igre momčad Damira Milačića je povela s 14:9, međutim gosti nošeni Darijom Drežnjakom privode prvu dionicu kraju s prednošću (18:21). Ipak, to vodstvo je jako brzo iscurilo na otvaranju druge dionice kada su domaćini preko Hrštića i Mandalinića pobjegli na najvećih šest plusa (29:23). Vanjski šut “Narančastih” bio je na visokoj razini (5-10), ali ubrzo se popravila preciznost i na suprotnoj strani. Pogodio je svoju prvu tricu u dresu Zadra Petar Vujačić, pridružio mu se i Drežnjak te se ekspresno preokrenulo stanje na semaforu (29:31). Šibenčani su pronašli potom novu snagu preko Luke Skorića, na što je uspio odgovoriti Jusup slanjem Krševana Klarice u vatru, a on mu je uzvratio s osam vezanih poena (34:39). No, onda je uslijedila nova gostujuća uspavanka koja je poslužila domaćim košarkašima da 6:0 serijom odu na odmor s pola koša viška (40:39) na svom kontu.


Širina klupe


Velikim su dužnicima ostali Jusupovi igrači nakon uvodnih 20 minuta na Baldekinu, a takav dojam pratio ih je tijekom treće četvrtine. Šibenčani su nastavili s vještom upotrebom teške artiljerije, glavni top im je i dalje bio Hrštić koji je zabio petu, pa šestu tricu, što je momke u narančastim dresovima održavalo u vodstvu (50:47). Zadrani kao da su čekali da se domaćini umore, pritom su previše griješili i taj trenutak opuštanja opipljivo desetkovanog Milačićevog sastava nisu tako brzo dočekali. Štoviše, nakon proteka tri četvrtine dvoboja favorizirani gosti su gledali Šibenčanima u leđa. Trice Mateja Perkovića i Lovre Mandalinića odvele su domaći sastav prema završnoj dionici s tri plusa (63:60), međutim izdržali su još pet minuta te onda počeli vidno fizički padati. Očekivano, jer je klupa Šibenke bila puna golobradih momaka, a Zadrani su baš preko igrača s klupe, Adema Mekića, usmjerili utakmicu na svoj mlin. Makedonac je vezao pet poena dok je Karlo Žganec dodao bitan ubačaj izvan perimetra i četiri i pol minute prije kraja Zadar se našao na šest viška (68:74), ali Šibenčani se nisu tako lako predavali. Andre Brown dovukao ih je do dva minusa (77:75) te zakomplicirao završnu minutu u kojoj su “Narančasti” imali i priliku za produžetak preko Luke Babića, no poskliznuo se igrač Šibenke na samo sedam sekundi do kraja, što su na drugoj strani iskoristili Ramljak pa Žganec za potvrdu pobjede. Drežnjak s 23 koša i čak 15 skokova predvodio je goste, dok je kod Šibenke fenomenalnu partiju odigrao Hrštić, ubacivši 28 poena, gađajući tricu 7-12.