ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

krilni centar kluba

Dario Drežnjak: Želimo se iskupiti za loš dojam na otvaranju

Autor: Paulo Sarić

05.10.2023. 13:32
Dario Drežnjak: Želimo se iskupiti za loš dojam na otvaranju

Foto: Mate Komina



Ulaz u novu košarkašku sezonu momčad s Višnjika je odradila s polovičnim učinkom. Prvo kolo Premijer lige odvelo je Zadrane prema Draženovom domu gdje su se praktički rutinski obračunali s desetkovanom Cibonom, a onda je 48 sati kasnije doživljen rezultatski debakl u Podgorici na otvaranju ABA lige. Budućnost je nadigrala igrače Danijela Jusupa koji nijednog trenutka dvoboja nisu imali ni grama šanse za pothvat usred Morače.


Loša igra, nepovezani redovi te neraspoloženi pojedinci dominirali su u igri gostujućeg sastava, a u to sivilo praktički cijele momčadi Zadra uklopio se i Dario Drežnjak koji je u nepunih 17 minuta na terenu ubacio osam koševa.


Premalo u odnosu na to koliko inače isporučuje hrvatski reprezentativac, koji će i sam priznati da ulaz u sezonu nije ni blizu onoga što se očekivalo od momčadi koja je zadržala sve nositelje od lani i k tome još pojačala svoju svlačionicu.




– Protiv Cibone smo odigrali korektno, bilo je tu stvari koje mogu biti puno bolje, ali na kraju je bilo najvažnije pobijediti. Dva dana poslije čekala nas je Budućnost, i bez obzira na to što smo išli u goste jednoj od najjačih momčadi u ligi ostao je jedan gorak okus nakon te utakmice.


Ne samo da smo poraženi s velikom razlikom, već smo prikazali lošu igru i to svakako nije bilo naše pravo lice – kazao je Drežnjak, potvrdivši da je podgorička ekspedicija bila ispod razine na koju su nas navikli košarkaši Zadra prošle sezone.


Obrambeni skok


Lajtmotiv teškog stradanja na parketu Budućnosti nije bilo teško pronaći, radi se o neuspješnom zatvaranju reketa koje je već od samog početka usmjerilo daljnji tijek utakmice.


Dario Drežnjak (KK Zadar)


– Ozbiljno smo pristupili analizi i najveći problem smo detektirali u našem obrambenom skoku. Dopustili smo domaćinu da se nametne već na početku s nekoliko skokova u napadu, što se kasnije pokazalo ključem našeg velikog poraza.


Nije da nam trener nije ukazivao u pripremi da moramo biti posebno budni na skoku, i da ne smijemo dopustiti Budućnosti da pohvata svoje promašaje, ali nažalost pali smo na tom ispitu.


Igrali smo protiv jake individualne momčadi koja je odlično posložena, prepuna dobrih igrača, a kada su nakon promašaja počeli hvatati lopte pod našim košem, morali su početi i pogađati pa se domaćin početkom drugog poluvremena odlijepio na dvoznamenkastu razliku.


Ti skokovi u napadu dali su im golemo samopouzdanje i olakšali posao, dok smo mi upadali u sve veće probleme. Mislim da smo trebali puno bolje odigrati i da konačni rezultat nije pravi pokazatelj omjera snaga na terenu.


Vremena za plakanje nad debaklom u Podgorici na sreću nije bilo previše. Već sutra dolazi drugi ispit u hrvatskom prvenstvu na gostovanju kod Šibenke, dok je ponedjeljak rezerviran za novi pokušaj u Podgorici, ovoga puta kontra Studentskog centra.


– Šibenka je neugodan protivnik, pogotovo na Baldekinu, a tri dana poslije idemo prema Podgorici gdje će nas dočekati Studentski centar. Nakon dva gostovanja na otvaranju sezone, slijede nam još dva. Raspored nije lagan, no što je tu je.


Naš zadatak je zadržati fokus samo na sljedećoj utakmici, tako da smo u ovom trenutku koncentrirani na Šibenku i spremamo se samo za taj dvoboj, a od subote ćemo gledati prema novom regionalnom iskušenju. Sigurno da se u predstojećim dvjema utakmicama želimo iskupiti za loš dojam protiv Budućnosti.


Mane i prednosti


Podgoričko otvaranje potvrdilo je da će protivnički treneri u utakmice sa Zadrom ove sezone ulaziti s puno više taktičkih specijala nego što je to bio slučaj lani. Budućnost je po svemu pročitala igru Zadra, skupljala se u reketu i tjerala Jusupove igrače na šutiranje izvan perimetra, a to je pak odrađeno s tek 19 posto uspješnosti, jer su samo četiri trice iz 21 pokušaja pronašle svoj cilj.


– Mislim da svaka momčad ima svoje prednosti i mane. One s većim proračunom imaju manje mana, a ove s manjim proračunom više. U pripremi svake utakmice se uvijek traže mane protivniku i pokušavaju se što je moguće više iskoristiti. To je radila i Budućnost. Možda su nas i pročitali, ali u tom planu im je sigurno puno pomoglo što smo već neko vrijeme u lošoj šuterskoj formi. I na otvaranju ligaškog dijela sezone u Podgorici se potvrdilo da smo izvan šuterskog ritma, kao što se to zbilo i u nedavnoj utakmici s njima u Superkupu. Uvijek volim polaziti od sebe, pristojno sam se napromašivao. Stvari bi sigurno bile drugačije da smo bolje gađali za tri poena, a kada ne ide šut onda te protivnik puno lakše brani i u reketu. Upravo to nam se dogodilo u Podgorici – kazao je krilni centar Zadra.


Popravni u Podgorici


Poraz kod Budućnosti definitivno ne spada u sferu neočekivanog. Ipak je s druge strane terena stajala jedna od najjačih regionalnih momčadi, no zabrinjava raspad sistema i visok poraz, a to je prošle sezone bila uistinu raritetna pojava na Višnjiku. Jedino je okršaj s Partizanom u srazu u Beogradu bio prava jednosmjerna ulica, dok su u ostalim utakmicama Jusupovi igrači uvijek bili blizu.


– Istina, djeluje malo zabrinjavajuće što smo regionalnu sezonu otvorili s 30 minusa, ali ne bih preveliku pažnju pridavao toj jednoj utakmici. Sve momčadi kad-tad u sezoni imaju lošu fazu, a nama se ona dogodila već na početku. Ima tu dosta olakotnih okolnosti.


Novi igrač nam je pristigao taman uoči prve utakmice, ja sam također kasno stigao na pripreme zbog obaveza u reprezentaciji, kasnio je i Luka (Božić op.a.) i bit će nam potrebno neko vrijeme da sve sjedne na svoje mjesto. Naravno, nije bilo za očekivati da već u prvom kolu slavimo na tako teškom terenu, ipak je Budućnost jedna od najjačih u ligi i nadigrala nas je, ali nije to bio pravi pokazatelj naše snage.


Što se može dobroga očekivati u čak trećem gostovanju u Morači u rasponu od 20 dana? Studentski centar je pobjedom u Splitu, a prije toga i osvajanjem Superkupa, najavio da misli vrlo ozbiljno u novoj sezoni. Sastav koji s klupe predvodi slovenski trener Andrej Žakelj, a u kojem igraju i trojica hrvatskih košarkaša, zasigurno će biti visoka prepreka. Ali, ne i neprelazna.


– Studentski centar je vrlo ozbiljna momčad, po mom mišljenju su puno kvalitetniji nego prošle sezone. Došao im je Borna Kapusta koji je lani nosio Cibonu na svojim leđima i bio jedan od najboljih igrača u hrvatskoj ligi, a tu su i Igor Drobnjak i Kenan Kamenjaš koji su se zapravo vratili u klub nakon jedne sezone odrađene u Budućnosti.


Sva trojica su im velika pojačanja, tu su neki momci koji su ih prošle sezone vukli do doigravanja, među njima i moj brat Mateo, pa Tomislav Ivišić, itd. Imaju i dobrog Amerikanca te će svakako htjeti naplatiti vrijednu pobjedu s Gripa.


Ipak, smatram da nisu nepobjedivi i da se može igrati s njima. Moramo pružiti maksimum na terenu, pa gdje nas to dovede. Hoćemo li uspjeti pobijediti to ne mogu reći, no svakako moramo pokazati pravu energiju i želju za pobjedom te prikazati naše pravo lice – zaključio je Drežnjak.


Treba vremena da se sve namjesti


Evidentno je na otvaranju sezone da se Jusupovi igrači još uvijek traže među sobom. Ostao jest kostur iz prošle godine, ali ima i novih lica poput Lovre Mazalina, Patrika Jambrovića i Petra Vujačića, dok su se neki poput Drežnjaka i Božića kasnije priključili pripremama.


– Definitivno nam je potrebno neko vrijeme da se sve poklopi. Ima novih igrača koji se još uvijek privikavaju na sistem igre i nije ni realno da izgledamo savršeno već u ovoj ranoj fazi sezone. Mislim da radimo dobro na treninzima i da idemo u dobrom pravcu. Što se tiče mladog Vujačića, on je uspio odraditi svega nekoliko treninga otkad je stigao, a sjećam se kako je meni bilo kada sam došao u Zadar. Trebalo mi je jako puno mjeseci da se prilagodim momčadi i načinu rada. Ništa ne ide preko noći i moramo biti strpljivi da se poslože kockice – istaknuo je Drežnjak.