Nedjelja, 28. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadar Open

Thiem, Prižmić i društvo spremni napraviti spektakl

Autor: Alen Plahinek

14.03.2024. 09:50
Thiem, Prižmić i društvo spremni napraviti spektakl

Foto: EDGAR SU



Za tri dana počinje teniski spektakl na Punta Skali – Zadar Open. Riječ je drugom najjačem teniskom turnir na prostoru Hrvatske te će to biti četvrto njegovo izdanje. Nikad veći i nikad jači turnir nije bio na Punta Skali, a kroz detalje nas je proveo direktor turnira Toni Dujmenović.


– Prezadovoljni smo s imenima koja nam dolaze, a moguće je da ih do kraja tjedna bude još, odnosno da dobiju pozivnicu. Najveće ime je Dominic Thiem, višestruki finalist Grand Slama i pobjednik US Opena, nekadašnji broj tri u svijetu. Ozljede su mu odužile povratak, no imamo sreću da se odlučio doći upravo kod nas kako bi vratio formu. Njegova kvaliteta je neosporna, no malo se traži u kontekstu mentalne pripreme. Ozljede, pad na rang ljestvici i slično ostave traga. Thiem je trenutačno najbolji igrač koji se ikada pojavio na turnirima u Hrvatskoj. Bili su Carlos Alcaraz kao peti igrač svijeta u Umagu te Jannik Sinner kao sedmi, a evo mi smo doveli nekada trećeg. Valja istaknuti i Jirija Veselog, koji je dogurao do 35. pozicije na svijetu, no najpoznatiji je po pobjedi nad Novakom Đokovićem. Nažalost, imao je ozljedu tako da je stagnirao i sada je na putu povratka. Također, tu je i Corentin Moutet, Dominic Stricker, prošlogodišnji pobjednik Alessandro Giannessi… – objasnio je Dujmenović te se dotaknuo domaćih predstavnika.


– U prvom redu 18-godišnji Dino Prižmić, neko vrijeme najbolji junior svijeta. Šira javnost najviše ga je upoznala prije dva mjeseca u susretu protiv Đokovića. Tu su Nino Serdarušić i Matej Dodig s pozivnicama za glavni turnir te Mili Poljičak i Luka Mikrut koji će prvo morati proći kvalifikacije.


Uvjeti




Proces organizacije ovakvog turnira traje praktički godinu dana, no ključna faza je posljednja dva mjeseca.


– U pravilu s organizacijom sljedećeg turnira krenemo desetak dana nakon što je ovaj prvi završio. Ne želimo se svi »ohladiti«, nego idemo raditi dok je još sve »vruće«, dok su ljudi u tome. Odmah krećemo s lobiranjem što boljih, kvalitetnijih igrača. Ove godine odradili smo vrhunski posao, osobito s Thiemom. Bilo je jako puno pregovaranja, uvjeta te u konačnici odluka samog igrača – kazao je Dujmenović.


Organizacijski je sve spremno, »popeglano« i praktički samo jedna stvar može pokvariti dojam, a to je kiša.


– Do sada nas je vrijeme služilo jako dobro. Ako će padati kiša, program će se odgoditi za sljedeći. Hvala Bogu ima mjesta za »manevriranje«. Sve se uvijek može kompenzirati. Nadam se da će vrijeme poslužiti pa nećemo trebati tražiti druge opcije. Ako se mene pita, neka pada kiša svaki dan do četvrtka. To dobro utječe na terene, održava ih vlažnim i utaba ih, samo je važno da nema bure jer ih ona isušuje – istaknuo je Dujmenović.



Vrapci na granama već znaju kako je tenis izrazito skup sport, a organizacija teniskog događaja još skuplja.


– U konačnici samo je financijska struktura bitna, sve ostalo ide lako. Ona se mora zaokružiti i odraditi, to je veliki izazov. Nije problem kad se uhodani u proces. Cilj je sljedeće godine ponovno podići razinu turnira, sada smo na ATP Challenger 100, dakle na 125 i na tome se zadržati nekoliko godina do kada se ne bi otvorila prilika za licencu za ATP 250 ili mogućnost da se poveća broj turnira. Tome se teži, no to je proces koji ukupno traje deset do 15 godina – objasnio je Dujmenović naznačivši kako će sljedeći korak biti ozbiljna stepenica.


Novac


– Challenger 125 gotovo ništa ne odstupa od ATP 250 jer je praktično razina igrača ista, u razmaku od pet do deset mjesta na rang ljestvici. Ipak na kraju dana, koliko god možda ružno zvuči, poanta je samo u novcu. Ako imate isti nagradni fond na Challengeru 125 i ATP-u 250, svi će doći k vama.


Manje probleme organizatori su u prva tri izdanja imali s manjkom brojem gledatelja. Sada, sa zvučnim imenima, očekuje se i puno veće posjeta na mečevima, koji će biti besplatni za sve.


– Znam i jasno mi je da je ljudima teško doći preko tjedna, posao, obveze… Za vikend kada će biti završnica vjerujem da će biti jako dobar odaziv. Organizirali smo i »Kids day« s igračima i još nekoliko popratnih sadržaja. Imamo jako puno stranaca, pogotovo Austrijanaca koji dolaze zbog Thiema i to nam ulijeva vjeru da će tribine biti ispunjene – istaknuo je Dujmenović te se za kraj osvrnuo na podršku lokalne sredine.


– Imamo podršku Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije u mogućnostima koje oni mogu pružiti. Imamo stvarno jako dobru suradnju s njima. Što se tiče Grada kao takvog, nemamo nikakvu podršku. S njihove strane ovaj projekt nije prepoznat. Kontaktirali ih jesmo, povratnu informaciju dobili nismo, razlog iskreno ne znam – zaključio je Dujmenović.


 


Moguće finale za pamćenje


Dva najveća imena svakako su Dominic Thiem i Dino Prižmić, a njihovo eventualno finale bio bi »šlag na torti«.


– Bilo tko od Hrvata da uđe u finale, bio bih presretan. Htjeli ili ne htjeli, Prižmić se nekako izdiže iz ostatka društva. Za mene kao direktora, cijeli hrvatski puk, ali i općenito za tenis bilo bi savršeno. Thiem kao veliko ime, Prižmić kao mladi, veliki talenat, ali i respektabilno ime. S obzirom na to što je Prižmić pokazao u posljednje vrijeme, mislim da bi to bio vrhunski kraj ovog događaja. Smatram da bi to finale jako odjeknulo u svijetu te da bi mnogi to došli pogledati.