Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadrani u Europi

Škara i Žuža jedini bez gorkog okusa poraza

Autor: Andrija Dešpoja

27.03.2024. 11:10
Škara i Žuža jedini bez gorkog okusa poraza

Foto: MICHELE LONGO/CIAMILLO-CASTORIA/LEGA A



Tjedni pregled zbivanja zadarskih pečalbara standardno kreće s VTB ligom gdje se velika bitka vodila između Avtodor Saratova i Samare u stupnju gubitnika, a puno zadovoljniji nakon dvaju odigranih kola bila je zadarska kolonija u Samari. Šef njene svlačionice Dražen Anzulović, uz asistenciju Stpe Kuliša i Josipa Miliše, napravio je veliki korak k plasmanu u doigravanje svladavši u izravnom obračunu Saratov sa 66:70, i to na gostovanju.


Momčad Dominika Mavre je pala pod imperativom rezultata, a u sivilo domaćina uklopio se i nekadašnji kapetan Zadra koji je upisao mršav učinak od šest poena, jednog skoka i tri asistencije. U narednom kolu Samara je pokleknula na svom terenu od Nižnji Novgoroda (70:80), ali je i Saratov ostao kratak s 82:66 na gostovanju kod Uraljmaš Jekaterinburga. U toj utakmici Mavra je odigrao na svom uobičajenom nivou, zabivši 11 koševa uz tri skoka i tri asistencije. U stupnju pobjednika Lokomotiv Kubanj Jurice Žuže je slavio na svom parketu protiv Parme s 89:85 i tako ostao na diobi trećeg mjesta sa Zenitom na omjeru 21-10.


Dražen Anzulović i Stipe Kuliš


Pirova pobjeda Vraneša


Ostatak zadarskih internacionalaca koji nastupaju po središnjoj Europi će sigurno htjeti što prije zaboraviti protekli tjedan jer su gotovo svi upisali poraze sa svojim klubovima. Pirova pobjeda snašla je Ivana Vraneša čiji je Juventus u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Sjevernoeuropske lige dobio utakmicu, no s premalom razlikom pa je Liege u kojem je pomoćni trener Tihomir Bujan prošao dalje. U konačnih 96:87 novopečeni reprezentativac Hrvatske je ugradio dvostruko-dvostruki učinak od 16 koševa i deset skokova, no nedostajalo je još dva poena za eliminaciju belgijskog sastava. U češkom elitnom rangu dva poraza je upisao Jure Škifić sa svojim Pardubicama. Prvo ih je na domaćem parketu iznenadio Kolin s 82:85, uz 13 poena, sedam skokova i četiri asistencije stasitog Zadranina, dok je u drugom dvoboju bolji bio lider Nymburk sa 79:61, a u toj utakmici je Škifić isporučio 14 poena i sedam skokova.




Dva vezana poraza bili su sudbina i Marija Špalete čiji su Nord Dragonzi potpisali kapitulaciju pred Fusternfeldom u svojem dvorištu (74:77) te na gostovanju kod Vienna Timberwolvesa (104:98). Nekadašnji član Zadra je bio među boljim akterima svojeg tima, a posebno je učinkovit bio protiv Furstenfelda kojem je ubacio 21 poen uz 14 skokova, dok je na parketu Bečana upisao učinak od 12 koševa, sedam skokova i četiri asistencije. U katastrofalni poraz uvalio se Lovre Bašić s Körmendom koji je poražen na parketu prvoplasiranog sastava elitnog mađarskog ranga Szombathelyja s čak 45 koševa razlike (91:46) za koji su bivši članovi Zadra Antonio Jordano i Boris Barać zabili 11 i osam poena. Bašić je sudjelovao s dva ubačaja, jednim skokom i pet asistencija u gostujućoj momčadi koja i dalje ima realne šanse za plasman u doigravanje.


Duje Brala (HKK Široki)

Duje Brala (HKK Široki)


Solidni Brala


Porazi su snašli i Tomislava Zubčića te Michaela Ružića. Basket Napoli je časno pao na parketu euroligaške momčadi Milana (86:84), a jedan od boljih aktera u poraženom sastavu bio je stasiti Pridražanin sa 17 koševa, četiri skoka i dvije asistencije. Mladi Ružić je također imao protiv sebe velikog favorita, jer je Joventut dočekao moćnu Barcelonu koja je iz Badalone odnijela uvjerljivu pobjedu 75:93, a vatreno krštenje 17-godišnjeg Zadranina proteklo je s njegovih šest koševa i pet skokova u čak 21 minuti provedenih u igri. A jedan od rijetkih zadarskih internacionalaca koji se može pohvaliti tjednom bez poraza bio je David Škara čiji je Châlons-Reims s 96:68 nadigrao Antibes, uz devet poena, tri skoka i dvije asistencije krilnog igrača iz Donatovog grada.


U kategoriju sretnika mogu se svrstati Duje Brala i Gabriel Karamarko čiji je Široki s dvije pobjede i jednim porazom zaključio završni »balon« Druge ABA lige koji se igrao u njihovoj Pecari. Tako se momčad Ivana Velića kao četvrtoplasirana plasirala u doigravanje, a tamo će za protivnika imati MZT kojeg su pobijedili u posljednjem kolu s 82:79. Brala je u toj utakmici bio rezerviran s četiri koša i pet skokova, no zato je puno bolje partije pružio u pobjedi 79:76 nad Šenčurom (11 poena, šest skokova, dvije asistencije) i u porazu 67:95 od Subotice (devet poena, jedan skok i asistencija). U tom srazu s prvakom osnovnog dijela manje od dvije minute je u igri dobio Karamarko, no ostao je bez učinka.