Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BIOGRAD DOVEO POJAČANJE

Šime Markić: "Samo oni na vrhunskoj razini mogu živjeti od rukometa"

Autor: Alen Plahinek

29.06.2023. 19:56
Šime Markić:

Foto: ZADARSKI LIST



Rukometaši Biograda, viceprvaci 2. HRL – Jug, spremaju se za sljedeću sezonu. Nakon što im je Split odnio titulu »ispred nosa«, odlučili su dovesti barem dvojicu pojačanja za novu sezonu. U svoje redove vratili su tako Šimu Markića. Novo-staro pojačanje Biograda nakon dvije i pol godine u Gospiću, odlučio se vratiti kući. Momčad iz najvećeg ličkog grada, kao i Biograd, ostala je korak do titule 2. HRL – Zapad (prvak Dubovac je imao bod više).


– Praktično u predzadnjem kolu izgubili smo Prvenstvo. Na kraju je Dubovac prošao dalje, bili su fizički spremniji od nas, no što se kvalitete i znanja, tu smo mi bili bolji. Problem je u tome što nas je bilo nekoliko izvan Gospića, dolazili bismo na jedan trening tjedno i koštalo nas je to što nismo bili više zajedno kroz tjedan. Nakon dvije i pol godine došlo je vrijeme vratiti se doma, odigrati još koliko mogu. Glavni razlog povratka je udaljenost Gospića. Živim u Biogradu i odlazio sam svaki tjedan u Gospić na trening i utakmice i natrag. Osim toga, nije ni Gospiću u interesu imati toliko igrača koji nisu domaći, a bilo je skoro desetak »vanjskih« igrača – poručio je Markić, te iskazao svoje viđenje budućnosti kluba u kojem je proveo posljednje godine.


Vraća se i Petrović


– Ima Gospić ambicije, naravno, međutim teško je usklađivati i pretjerano napredovati kada ima toliko puno igrača iz drugih sredina. Pretpostavljam da će u budućnosti vanjskih biti jedan do dva, te da će sada više početi ulagati u stručni kadar te mlađe uzraste. Ovo je takva razina natjecanja u kojoj nema »kruha« kada se ne igra s domaćim sastavom – poručio je drugi strijelac 2. HRL – Zapad, koji je postigao 110 pogodaka u 11 odigranih utakmica.




Osim Markića Gospić je u svojim redovima imao još jednog Biograjca, Dražena Petrovića, koji se, kako kaže Markić, također vraća u matični klub.


– Objeručke su me prihvatili natrag u Biogradu. Tu sam kući, moći ću redovno trenirati, bit će mi lakše. Besmisleno je govoriti unaprijed kakve su ambicije za sljedeću sezonu, no sigurno će ekipa biti kvalitetnija jer se vraćamo Petrović i ja, a možda još netko iz Gospića dođe s nama. S dva-tri pojačanja, naravno da se puca na nešto više, barem ja, a vidjet ćemo kako klub »diše« po tom pitanju. Proveli smo dvije godine zajedno u Gospiću, sada smo se odlučili zajedno vratiti u Biograd i to je to – objasnio je Markić.


Foto: ZADARSKI LIST


Jedrenje na krstašima


Da se radi o vrhunskom strijelcu, Markić je pokazivao od mlađih dana. Još u vrijeme igranja u Zadru prije više od 10 godina bio je jedan od važnijih karika, 2016. Markić je na jednoj utakmici zabio nevjerojatnih 17 pogodaka Kozali. Unatoč značajnoj reputaciji u rukometnim klubovima te brojnim ponudama premijerligaških klubova, Markić nikada nije »ozbiljnije zagrizao« za rukomet.


– Još uvijek imam ponuda za Premijer ligu, međutim dobio sam dvoje djece, radim u turizmu, poluprofesionalno jedrim i sve to me više privuklo, nego rukomet. Da sam otišao u inozemstvo igrati, bilo bi to nekog kratkog vijeka, ovako sam ostao kod kuće, izgradio reputaciju. Rukomet je ljubav od kada sam bio dijete, ali znam da od njega neću moći živjeti te ostaviti život iza sebe. Nije to loše napraviti kada si mlad, imaš 17-18 godina pa ideš probati, ali sada u ovim godinama to nije moguće. Nažalost generalno u Hrvatskoj nema nekog jako dobrog života od rukometa, moraš biti vrhunski da bi mogao živjet od toga – objašnjava Markić i prebacuje se na drugu sportsku ljubav, jedrenje.


– Poluprofesionalno se bavim jedrenjem na krstašima. Nekako je došlo kroz posao, radim u Marini na brodovima u najmu. Složila se u Hrvatskoj jedna vrlo ozbiljna klasa i jako priznata u svijetu, tako da ušli smo u tu priču sa 20 i nešto brodova i to je uzelo »maha«. Posao i jedrenje su nekako povezani, tako da me to više »povuklo«, nego igrati rukomet za »siću« – zaključio je Markić.


Foto: Arhiv ZL