Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA liga, 8. kolo

S načetom centarskom linijom utišati novi žuti kvartet

Autor: Paulo Sarić

17.11.2023. 12:18
S načetom centarskom linijom utišati novi žuti kvartet

Foto: Luka Jeličić



Otvaranje osmog kola ABA lige donosi dalmatinski derbi Splita i Zadra. Drugi ovosezonski, prvi na regionalnim parketima. Nakon što su prije točno pola mjeseca prošlosezonski finalisti prvenstva Hrvatske odmjerili snage u Krešinom domu u susretu koji je na koncu pripao domaćinima (88:80), večerašnji sraz je zakazan na Gripama gdje će rekonstruirani Splićani tražiti izlaz iz rezultatske krize u kojoj se nalaze posljednjih nekoliko tjedana. U odnosu na dvoboj s Višnjika, kojeg je tek u samoj završnici prelomio kapetan Zadra Marko Ramljak, Splićani će danas moći računati na čak četvoricu novih igrača, Krešimira Ljubičića i Lovru Gnjidića koji su se oporavili od ozljeda te Shannona Shortera i Lewisa Sullivana koji su se vratili u žuto jato, te je sigurno da Jusupove trupe ne očekuje nimalo lagan zadatak.


– Rekao bih da ova utakmica nosi malo veći ulog od prošle, prije svega jer se radi o ABA ligi, a ti susreti su teži i, po meni, bitniji. U odnosu na prethodni međusobni dvoboj Splićani će moći računati na dvojicu igrača koji su im zbog ozljeda bili izvan sastava te na dva nova Amerikanca. Iz prethodnih okršaja znamo što oni mogu i znamo što trebamo napraviti. Dobro smo se pripremili i na nama je da damo svoj maksimum, odigramo što je moguće bolju utakmicu i, ako je moguće, dođemo do bodova – kazao je u najavi današnjeg dvoboja Dario Drežnjak.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Teret uigravanja


Otkako se početkom pretprošlog ljeta vratio na klupu Zadra trener Danijel Jusup je deset puta »ukrstio mačeve« sa splitskim sastavom, pri čemu je upisao šest pobjeda i četiri poraza, no o koliko se izjednačenim dvobojima radilo najbolje govori podatak da je tek jedan okršaj, onaj u trećoj utakmici finala doigravanja za prvaka Hrvatske, bio riješen uoči posljednjih pet minuta.




– Split je u našem međusobnom susretu igranom prije 15 dana pružio jako dobru partiju, šut za tri poena im je bio na vrhunskoj razini, 55 posto, dvoboj je do zadnje minute bio otvoren te je mogao otići i na jednu i na drugu stranu. Za susret se pripremamo kao i za svaki drugi, napravili smo video analizu njihovih utakmica protiv nas i protiv Partizana te ćemo napraviti određene korekcije. U ovih godinu i pol dana koliko sam ovdje odigrali smo jako puno dvoboja sa Splitom, a ovaj im je posebno bitan. Igraju pred domaćom publikom i zasigurno će učiniti sve da dođu do pobjede. Meni je jedino žao što ne možemo, poput njih, napraviti doselekciju da se i mi malo osvježimo novim igračima i da nam bude lakše igrati, ali Bože moj, što je tu je – poručio je trener Danijel Jusup.


Arijan Lakić (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Splićani su u dosadašnjih sedam susreta ABA lige upisali šest poraza i tek jednu pobjedu, ostvarenu prije nešto manje od mjesec dana kada je pao Borac iz Čačka rezultatom 75:61. »Žuti« su u međuvremenu zaredali s negativnim rezultatima na regionalnim parketima te u večerašnji okršaj ulaze s diobe posljednje pozicije na ljestvici. Današnji datum stoga je već poodavno crvenim markerom zaokružen na kalendaru svlačionice na Gripama kao jedan od najvažnijih u još uvijek mladoj sezoni. Trener Slaven Rimac je u proteklim danima odlučio propuhati ustajali zrak i »pokazao vrata« Shamielu Stevensonu, a uskoro bi njegovim putem mogao i još koji član kolonije s one strane Atlantika, dok su se s druge strane u grad vratile lanjske vedete Shorter i Sullivan, što bi moglo kratkoročno poremetiti strukturu moći na parketu i unijeti nove probleme u već ionako poljuljanu situaciju u redovima viceprvaka Hrvatske, na čijim je leđima nedvojbeno veći pritisak.


– Obojica su već ranije igrali u sustavu Splita te proces njihove adaptacije ne bi trebao biti velik. Osobno bih i ja volio imati teret uigravanja dvojice novih igrača… Domaće utakmice su uvijek teret, no čitava situacija se može okrenuti i na drugu stranu jer su svi svjesni značaja susreta te je zbog toga nedvojbeno prisutna dodatna doza opreza. Vidjet ćemo u kojem će smjeru stvari otići, ali ne smijemo previše računati na njihov grč, već se trebamo okrenuti sebi i pokušati ispraviti stvari koje do sada nismo dobro radili, prije svega kako bi naše pozicije za šut bile izglednije i kako bismo šutirali s boljim postotkom – istaknuo je 62-godišnji stručnjak, otkrivši da Zadrani i pred današnji dvoboj, kao i pred onaj nedjeljni protiv Crvene zvezde, muku muče s ozljedama.


– Tada je problema imao Karlo Žganec koji se još oporavlja, a sada poteškoća ima Lovro Mazalin. Nije lako voditi utakmicu kada je centarska linija upitna, naročito protiv momčadi kakva je Split.


Lovro Mazalin (KK Zadar)

FOTO: Luka Jeličić


Košarkaški Otto Barić


Visoki Petrinjac je na jednom od posljednjih treninga iskrenuo skočni zglob te je njegov nastup još uvijek upitan, a toliko očekivane i već toliko puta vapljene zamjene još uvijek nema na vidiku.


– Nije tajna da bih u svlačionici rado vidio Davisa koji je lani bio s nama i koji zaista nije skup igrač, pogotovo na ovih pet-šest mjeseci koliko je pred nama. Juan bi nam svojim igrama i ponašanjem puno pomogao te bismo s njim bili malo mirniji u ovakvim situacijama, a i sami treninzi bi bili kvalitetniji. Morate znati da moram korigirati trenažni proces te itekako paziti na nj, jer je mogućnost ozljede velika. To vuče jedno drugo – dodao Jusup i otkrio gdje je »zapelo« s čitavom situacijom koja je aktualna već gotovo mjesec dana.


Danijel Jusup (KK Zadar)

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar/ABA liga


– Davis je slobodan, u kontaktu sam s njim i njegovim menadžerom, a on bi rado došao. Ne bi nam on bio ključan igrač, ali bi nam svakako pomogao. Direktor je poslao pismo Nadzornom odboru koji se mora očitovati o ideji, no ja ne znam kako ti ljudi razmišljaju jer ja kontaktiram samo sa sebi nadređenim, a to je sportski direktor Denis Pleslić – naglasio je Jusup.


Utakmica se igra u dvorani Gripe s početkom u 19 sati, uz izravan prijenos na Arena Sportu.


Ružića se nije moglo zadržati


Dok trener Jusup već tjednima zaziva dolazak još jednog igrača u visokoj liniji, jedan od najtalentiranijih mladih hrvatskih košarkaša i prošlosezonski član Zadra Michael Ružić oduševljava na europskim parketima u dresu Joventuta te je u utorak ugradio 17 poena, pet skokova i dvije asistencije u tijesan poraz svoje momčadi od Paris Levalloisa. Šteta je što se Ružića nije zadržalo, jer se igrač s takvim potencijalom dugo nije bio pojavio u Donatovom gradu.


– Po meni ga se nije moglo zadržati. Mislim da je ta odluka donesena još prije početka ove sezone. Žao mi je što je otišao i mislim da bi participirao u igri, jer razlika je Michael i neki drugi mladi igrači. Smatram da on ima kvalitetu koja je potrebna te bi u ovim situacijama sigurno dobio priliku na parketu, no mi u klubu ne ulazimo u procjenu obitelji kada se radi o vlastitom djetetu. To je izvan sporta. Žao mi je što se situacija ovako rasplela, ali u svakom slučaju poštujem odluku obitelji – kazao je Jusup.