Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Junački otpor Zvezdi

Pad u trećoj četvrtini spriječio potpunu satisfakciju

Autor: Andrija Dešpoja

15.11.2023. 08:00
Pad u trećoj četvrtini spriječio potpunu satisfakciju

Foto: Luka Jeličić



Osam tisuća gledatelja u Krešinom domu velikim je pljeskom ispratilo svoje ljubimce s terena unatoč porazu, prvom ove sezone na svom parketu. Izgubiti od moćne euroligaške družine, što Crvena zvezda uistinu jest, nešto je potpuno očekivano, ali nada igrača Danijela Jusupa u veliki podvig tinjala je u nedjelju popodne na Višnjiku preko 25 minuta jer su se domaći košarkaši držali junački, posebno tijekom prvog poluvremena koje je ponudilo odličnu igru s obje strane, a kvalitativni jaz koji se mjeri s 20 puta većim budžetom beogradskog kluba došao je na naplatu tek u nastavku utakmice kada su Zvezdaši iskoristili širinu svoga igračkog kadra i primirili strasti uzavrelog Višnjika. Zadranima je, pak, ostala utjeha da su se postavili muški, nisu se prepali goropadnog protivnika koji je morao u drugom poluvremenu pokazati euroligašku razinu kako bi konačno prelomio pitanje pobjednika.


Žal za propuštenim


Stoga je i razumljiv određeni žal koji su iskazali istaknuti Jusupovi pojedinci u prvom od ukupno četiri ovosezonska dvoboja s euroligaškim mašinerijama iz Beograda. Kapetan Marko Ramljak nije se htio previše tješiti činjenicom da se »Crveno-bijelima« pokazalo zube, ipak je, koliko god to zvučalo pretenciozno, namjera bila da se Zvezdašima »polome zubi« u grotlu Višnjika, no beogradski sastav predvođen grčkim strategom Ioannisom Sfairopoulosom nije se dao nasanjkati. Jedna prava četvrtina, treća koja se pokazuje kobnom već neko vrijeme, bila je dovoljna za slom svih nadanja Jusupovog sastava.


– Košarkaši Crvene zvezde su iskažnjavali svaki naš pad koncentracije, bio to jedan ili dva napada, a u trećoj četvrtini su ti naši padovi potrajali malo duže i to je Zvezda iskoristila za bijeg na nedostižnu razliku. Šteta, jer stvarno smo igrali dobru košarku u prvom poluvremenu, no onda je u nastavku na naplatu došla naša energetska potrošnja, a kada se malo bolje pogleda kakve zamjene je radila Zvezda i tko je umjesto koga ulazio u igru, jasno je da to nije bilo nimalo pratiti. Pored toga, gosti su odigrali na visokoj šuterskoj razini te su nas i na »picku« ubijali pa se protiv ovakve euroligaške momčadi na kraju i nije moglo više napraviti – istaknuo je Ramljak razloge poraza koji se ne može smatrati podbačajem s obzirom na snagu protivnika.


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Mate Komina




Naprotiv, satisfakciju bi trebala donijeti činjenica da su Zadrani bili bolji u dvije četvrtine, prvoj i posljednjoj, i da se izgubilo s tek sedam koševa zaostatka.


– Ako ne dobiješ, onda nema ni prave satisfakcije. U redu, nije isto izgubiti s 30 razlike ili sedam, ali ako si već tu negdje pa se izgubi, onda zasigurno ostaje određena gorčina. Mi smo takva momčad da nam se ne događa često da nas netko razbije, no nismo mogli izbjeći pad u trećoj četvrtini koji nas je koštao prave prilike u ovom susretu – dodao je Jusupov kapetan koji je u 36 i pol minuta provedenih na parketu upisao učinak od osam poena i tri skoka, dok je pomalo neočekivano na terenu završio Karlo Žganec, koji po treneru Jusupu nije ni trebao nastupiti zbog ozljede leđa.


Žganec pod injekcijama


Ipak, jedini klasični centar u rotaciji odlučio je zaigrati pod blokadom te se prometnuo u drugog najboljeg igrača Zadra nakon Luke Božića, s učinkom do sedam koševa, sedam uhvaćenih lopti, tri asistencije i dvije ukradene lopte.


– Nisam se skroz oporavio, primio sam u tri dana tri injekcije i nije još sve kako treba biti. Inače nas nema previše, tako da sam unatoč tegobama bio treneru na raspolaganju i nadam se da će situacija ići na bolje prema kraju ovog tjedna te da ću biti u potpunosti spreman za Split i Dubrovnik – objasnio je Žganec svoj ubrzani povratak na parket u utakmici koja se teško mogla propustiti.


Karlo Žganec (KK Zadar)

FOTO: Zvonko Kucelin/KK Zadar/ABA liga


– Zahvalio bih publici na atmosferi koja nam je davala potreban vjetar u leđa. U prvom poluvremenu smo dobro izgledali i fizički parirali, međutim u nastavku nas je Zvezda iskažnjavala i digla ritam igre. U tim trenucima smo malo fizički pali, nismo dobro reagirali na »pick and roll« gostujućeg sastava, izgubili smo ritam iz prvog dijela i tu su se Beograđani rezultatski odvojili i tako preuzeli kontrolu nad utakmicom. Mislim da ne možemo biti skroz nezadovoljni, pogotovo s prvim poluvremenom. Sada se moramo odmoriti te pripremiti za petak kada gostujemo na Gripama u jako važnoj utakmici – kazao je 28-godišnji centar Zadra nakon poraza koji je Jusupovu momčad ostavio po sredini poretka s omjerom 3-4.


Statistički podjednaki protivnici


Da su Zadrani uistinu odigrali »al pari« utakmicu protiv moćne euroligaške družine potvrdila je i konačna statistika. Valorizacijski omjer je na koncu glasio tijesnih 86-91 za goste iz Beograda, a osim postotka šuta za dva i tri koji su otišli na Zvezdinu stranu (47 % – 57 % za dva, 28 % – 41 % za tri) i blage premoći u momčadskim asistencijama (20-23), u svemu preostalom pokazali su se Jusupovi igrači ili nadmoćnijima ili ravnopravnima. Najveću razliku Zadar je ostvario u skakačkoj bitci, s 42 naspram 30 skokova Beograđana, s time da je domaća momčad imala deset napadačkih skokova više (16-6). Iz boljeg skoka proizašlo je dvostruko više postignutih poena iz druge prilike (22-11), dok su u reketu oba sastava zabila podjednako (32-32), a poravnat je bio i zbir izgubljenih lopti (9-9). Na koncu je prevagu donijela puno šira rotacija »Crveno-bijelih« koji su aktivno koristili usluge čak 11 igrača, dok je kod Zadra pravi doprinos uspjelo dati tek osmero članova, jer su Krševan Klarica i Patrik Jambrović zaslužili tek pokoju minuticu u samom smiraju dvoboja.