Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Jakov Gojun

Nekadašnji rukometni reprezentativac uoči EP-a: "Ovoj generaciji ne treba nabijati pritisak"

Autor: Davor Petrović

09.01.2024. 11:38
Nekadašnji rukometni reprezentativac uoči EP-a:

Foto: Jakov Gojun/Foto PIXSELL

Moramo ići utakmicu po utakmicu, bez nekakvog »moranja« koje stvara nepotreban pritisak i stres - kaže Gojun, lijevi vanjski igrač Zagreba



ZAGREB Rukometni ministar obrane na određeno vrijeme preuzima sektor informiranja. Naime, tijekom Europskoga prvenstva u Njemačkoj, Jakov Gojun bit će stručni komentator RTL-ove emisije »Vrijeme je za rukomet«. Preciznije, u prvom dijelu dana odrađivat će treninge sa suigračima iz Zagreba, a kasnije će u studiju analizirati nastupe hrvatske reprezentacije.


– Vjerujem da će to za mene biti zanimljivo i novo iskustvo. Klub mi je izašao u susret da mogu sve skupa uskladiti za vrijeme trajanja Europskoga prvenstva – kaže Gojun.


Jeste li već odredili svoj gard? Hoćete li biti oštri ili blagi?


– Nije mi cilj nekoga prozivati i dijeliti lekcije. Dres hrvatske reprezentacije sam doslovno nosio do jučer i ne želim se praviti pametan. Realno ću reći što je dobro, a što loše, ali sigurno neću nikoga omalovažavati. Jednostavno, govorit ću o onome što sam vidio na terenu.


Kakva su vaša općenita očekivanja?




– Vjerujem da nas očekuje vrlo uzbudljivo natjecanje. Što se naše reprezentacije tiče, praktički igramo pred domaćom publikom. U Njemačkoj sam proveo šest godina i znam koliko tamo ima naših ljudi. Ne sumnjam da će nam oni biti velika podrška. Koliko sam vidio, ekipa je spremna. Prisutni su problemi s ozljedama, ali vjerujem da će sve biti u redu. Nadam se da će nam naša reprezentacija dobrom igrom olakšati ovaj komentatorski angažman.


Zajedništvo


Budući da Hrvatska u zadnje vrijeme ne bilježi sjajne rezultate na velikim natjecanjima, što predviđate?


– U Njemačkoj nam neće biti lako jer su to sve ozbiljne repezentacije. Natjecanje otvaramo sa Španjolcima koji su jako dobri. Međutim, siguran sam da s njima možemo igrati. Španjolcima je taktika sve u životu, oni nisu gruba ekipa koja ide na nekakvu borbenost i tučnjavu, poput Francuza i Danaca. Vjerujem da će momci otvoriti Europsko prvenstvo pozitivnim rezultatom. To bi bilo sjajno jer ta prva utakmica često zna usmjeriti nastavak natjecanja. Puno puta je naša reprezentacija bila pred velikim izazovima i često ih je uspješno prebrodila zajedništvom na terenu.


Kroz proteklih dvadeset godina Hrvatska je nizala medalje, a navijači su znali kako izgleda većina reprezentativaca. Sada je pak situacija drugačija i javnost nema velika očekivanja. Može li to biti povoljno za ovu momčad?


– Mislim da bi to moglo smanjiti pritisak. Danas u reprezentaciji uglavnom imamo igrače koji nisu u velikim klubovima, ali uvjeren sam da su svi oni zaslužili izbornikovo povjerenje. Osim toga, svatko od nas je krenuo iz manje sredine. Siguran sam da ti momci vrlo dobro znaju što znači dres hrvatske rukometne reprezentacije. Smatram da ovoj generaciji ne treba nabijati pritisak. Recimo, prošle godine se na početku Svjetskoga prvenstva stalno ponavljalo da moramo pobijediti Egipat, a na kraju smo uvjerljivo poraženi. Stalno se nešto mora… Jasno je da svi želimo pobjedu, ali mislim da se tu nešto pita i suparnika, koji također želi pobijediti. Zato smatram da moramo ići utakmicu po utakmicu, bez nekakvog »moranja« koje stvara nepotreban pritisak i stres.


Pariz


Bi li plasman u četvrtfinale bio realan doseg?


– Kroz proteklih dvadeset godina smo naše navijače naučili da Hrvatska uvijek ide na medalju. Osvojili smo dosta toga i postavili visoke standarde. Ne vjerujem da bilo koji naš reprezentativac razmišlja o borbi za, primjerice, osmo ili deveto mjesto. Mislim da je svakome u podsvijesti borba za medalju jer cijeli život trenira i radi s tim ciljem u mislima. To je tako sa sportske strane. Teško mi je reći do kuda možemo dugurati. Prva utakmica sa Španjolskom je jako bitna jer se kasnije križamo s Francuzima i Nijemcima, koji će kao domaćini vjerojatno imati vjetar u leđa. Znači, pred nama je vrlo težak put. Zbog toga ponavljam da treba ići utakmicu po utakmicu. Siguran sam da ćemo nakon Španjolske svi biti pametniji.


Jedan od mogućih dobitaka je i plasman na Olimpijske igre. Može li Hrvatska izboriti Pariz?


– Mislim da nam je to definitivno najbitnije. Nije nas bilo u Tokiju i ne smijemo si dozvoliti da nas opet ne bude na Olimpijskim igrama jer bi to bio velik udarac za hrvatski rukomet. Vjerujem da će ovi momci izboriti plasman u Pariz. Kada pogledamo kakve je rezultate Hrvatska postizala u rukometu, nikako ne bi bilo dobro da na Olimpijske igre moramo čekati još četiri godine.


Dok u meni bude postojala vatra, igrat ću rukomet

Sredinom travnja ove godine otpuhat ćete 38. svjećica s torte. Razmišljate li o kraju karijere?


– To me ljudi često znaju pitati. Iskreno, uopće nemam osjećaj da imam toliko godina. Dobro se osjećam, zdrav sam i nemam nikakvih problema, a želja i volja su tu. Da nije tako, vjerujte mi, odavno bih prestao. Dok u meni bude postojala ta vatra, igrat ću rukomet. Ne znam do kada će to biti tako, to ćemo vidjeti. Jednostavno, trening je sastavni dio mog života. Moja obitelj zna da ja na svaki odmor nosim i sportsku opremu. Mogu odmarati tri-četiri dana, ali nakon toga moram odraditi trening jer mi je sport u krvi.